Gerald Vanenburg over ‘De Bal’

“De beste bal waarmee ik heb gespeeld is de Derbystar. Zonder twijfel. Er zat veel gevoel in. Dat is hetzelfde met voetbalschoenen. Je hebt er een bepaald gevoel mee. Daar speelden we de thuiswedstrijden mee, maar in uitwedstrijden moesten we vaak met andere ballen spelen en dan weet je van te voren dat die bal vaak wat harder is of wat meer zwabbert. Ik paste dan wel de manier van schieten aan. Want als ik wist dat een bal wat meer zwabbert, dan raakte ik de bal als ik op doel schoot zodanig dat ‘ie nog meer ging zwabberen. Dat is lastiger voor een doelman.

“Het is voetballers eigen om over de bal te zeuren, maar als ze er een paar hebben ingeschoten, zeggen ze er niets meer van. Een speler die het van zijn werklust moet hebben, die komt erin en raakt de bal gewoon; pats. Maar een speler als Ronaldinho zal toch een beetje zijn techniek moeten aanpassen.

“Tuurlijk kan een voetbal nog beter worden. Maar op gegeven moment is zo’n bal gewoon goed. Nee, dat moment is er denk nog niet, hoewel ik de Derbystar gewoon goed vond. Nu heb je ballen met minder vlakken of meer vlakken. Commercie zal er ook wel mee te maken hebben, om vaak een nieuwe bal te presenteren. Het kan zo zijn dat er met het continue verbeteren van een bal en meer verloren gaat, dan er gewonnen wordt. Eens is de perfecte bal wel bereikt. Het belangrijkste is dat een bal niet zwabbert.

“Bij de aanname van een Derbystar had ik het gevoel dat de bal een is met je lichaam. Derbystar is wel degelijk anders, anders zou die ook wel voor 12 euro in de winkel liggen. Er zit veel verschil in, voor mij zat er veel gevoel in die bal. Maar het is een gevoel; een andere speler heeft meer met een ander soort gevoel en dus met een andere bal.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.