Heinz Stuy over ‘De Bal’

“Toen ik een jaar of 16 was, trainde ik met Piet Kraak, legendarische doelman van het Nederlands elftal. Ik werd helemaal afgemat. Hij kon keihard schieten en als het bruine monster op je afkwam en je liet hem door je handen glippen, dan krijg je de bal in je gezicht en als de veter in je gezicht kwam, hield je er littekens aan over. Dat is geregeld gebeurd ja.

“In de jaren ’70 speelden we met de bal die een ventiel had. Maar het spul rondom dat ventiel was van harder materiaal dan de rest van de bal. Als je precies tegen dat ventiel schoot, dan ging die bal zwabberen. Ik ken spelers, voornamelijk die die hard kunnen schieten, de bal bewust neerleggen zodat ze het ventiel raken. Dat is moeilijker voor een keeper. Door de snelheid gaat hij meer zwabberen dan dat je de bal een lobje geeft. Ik weet niet of Neeskens bewust het ventiel naar hem had toegedraaid in de finale WK 1974.

“Tijdens de finale van WK Clubteams in 1972 tegen Independiente speelden we in Argentinië en die hadden hele rare ballen. Die stuiterden alle kanten op, en ook heel hoog. Hetzelfde maakte ik mee met Benfica voor Europacup 1 in Lissabon. Die Portugezen en Argentijnen hadden zo’n enorme techniek, die konden makkelijker met die stuiterbal spelen dan wij. Die bal was ook van leer, maar was lichter dan de derbystar waarmee wij bij Ajax speelden. De koeien staan daar de hele dag in een gloeiend hete zon en dus wordt het leer niet zo dik. In Nederland staan de koeien in de koe en is de huis dikker.

“De Tango, de WK-bal van adidas van het WK in Mexico, dacht ik, zwabberde ook.

“De beste bal waarmee ik speelde van de Derbystar. Ajax speelde er mee. Goed leer. Neemt geen vocht op en dat is prettig voor een keeper. Ook op een droog veld kon ik de bal makkelijker vangen omdat om de derbystar een plastic laagje zat, dat een beetje plakte.
De derbystar is een witte bal, tegenwoordig hebben ze tekeningen op de bal en dat zorgt voor visueel bedrog. Als je de bal goed in het midden raakt, neemt de bal een vlucht maar hij draait niet. Dan kun je de tekst erop blijven lezen. Als je hem verkeerd raakt, aan de zijkant ofzo, dan tolt de bal en lees je de tekst niet meer.

“Tussen bruine monster en de geheel witte derbystar zat die lederen bal met die stroken. Was ook zwaar, net als bruine monster, maar het voordeel was dat er geen veter meer in zat. Ze proberen de bal te maken van zoveel mogelijk vlakken om het zo rond mogelijk te maken. De bal met stroken werd na een poosje eivormig.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.