Freestyle voetbal: show, muziek en entertainment

Vergeet de ‘aka’ van Ronaldinho en de schaar van Cristiano Ronaldo. Want freestyle voetballer John Farnworth (20) is de koning van de baltrucs. Hij is zelfs wereldkampioen en staat in het Guinness Book of Records. Zaterdag is de Engelsman in Den Haag te bewonderen. Daar geeft de professionele freestyler een spectaculaire show tijdens het Haags Sportgala 2007.

Freestyle voetbal is een combinatie van show, muziek, baltrucs en entertainment. Een freestyler bedenkt zijn eigen show – die enkele minuten duurt – met een combinatie van bestaande, maar ook nieuwe, eigen bedachte trucs.
Eén van de hoogtepunten uit de jonge loopbaan van Farnworth is zijn vermelding in het Guinness Book of Records. Hij kan in één minuut 83 keer (!) met zijn been over de bal draaien, zonder dat de bal de grond raakt. ‘Fantastisch dat het lukte. Ik werd benaderd door Guinness Book of Records om in een live televisieshow in Duitsland het record neer te zetten. Op dat moment kon ik het ‘maar’ 50 keer, dus ik heb keihard moeten trainen om de 83 te halen.’

Vorige maand werd Farnworth in Oostenrijk ook Europees kampioen Freestyle Football. ‘Het was een erg goed bezet toernooi’, zegt Farnworth. ‘De beste freestylers komen uit Europa, dus je zou kunnen zeggen dat de hele wereldtop aanwezig was.’
Het EK bestaat uit een eerste ronde, waarna de beste zes spelers zich plaatsen voor de finale. Daarin geeft iedereen een drie minuten durende show. De criteria: consistentie, het hele lichaam gebruiken, sierlijke bewegingen en de moeilijkheidgraad van de trucs. ‘Iedereen kan winnen, want je weet nooit hoe de jury je beoordeelt.’ In de EK-jury zaten een choreograaf, een ex-voetballer en een freestylespeler. ‘Toen ik uitgeroepen werd tot winnaar was ik dolblij, want ik ben pas een paar jaar bezig.’

Freestyle is uitgegroeid tot een subcultuur van het voetbal, met vele beoefenaars over de hele wereld. Zelfs de kleinste pupillen die aan veldvoetbal doen zijn regelmatig bezig met de meest waanzinnige trucs, die je tijdens een voetbalwedstrijd niet eens kunt uitvoeren. ‘Het is gewoon zo mooi om te doen. Veel leuker dan veldvoetbal. Je kunt mensen echt verbazen met je trucs.’ Nederlands beste freestylers zijn Soufiane 2Zani en Kenan Rathinho. Ook zij treden op in shows, reclames en bij wedstrijden.

De populariteit van freestyle voetbal is ongekend. Je ziet het terug in tv- reclames, films en tijdens award- shows. Farnworth is zo’n veelgevraagd speler, dat hij kan leven van zijn hobby. ‘Ongelooflijk he? Ik reis de hele wereld over. Zo zat ik recentelijk een paar weken in Azië.’ Het was nooit Farnworth’s doel prof te worden. ‘Ik wist niet eens dat dat kon. Ik deed gewoon wat ik leuk vond en opeens kreeg ik ervoor betaald. Bizar.’
Hij traint zo’n veertig uur per week. In de sportschool, maar ook thuis. ‘Zelfs als ik vanaf de bank televisie kijk, heb ik een bal aan mijn voeten.’ Volgens Farnworth kan iedereen freestyler worden. ‘Talent is mooi meegenomen, maar hard trainen is belangrijker.’

Hoewel het lekker is om betaald te krijgen, staat plezier maken in het freestyle voorop. Dat geldt ook voor Farnworth. ‘Alles draait om plezier en de beste zijn. Door een show te geven met trucs die niemand anders ooit gedaan heeft, word je beroemder in de scene en krijg je meer aanzien. Dat is uiteindelijk het doel van deze sport.’

Geheel nieuwe trucs krijgen vaak de naam van de bedenker. Niet lang daarna worden ze gekopieerd door menig freestyler over de hele wereld. ‘Het is niet erg dat anderen mijn trucs stelen. Dat is juist een eer. Het is mijn nalatenschap in het freestyle voetbal.’

(voor de landelijke krant DAG)

2 gedachtes over “Freestyle voetbal: show, muziek en entertainment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.