Ajax behoudend naar belangrijke winst

Waar Ajax gisteravond met een zeer behoudende opstelling een 0-0 wilde wegslepen uit het Maksimir Stadion in Zagreb, kwam de ploeg uit Amsterdam verrassend thuis met een 0-1 overwinning.

Trainer Henk ten Cate heeft zijn eigen team onderschat. Hij was zo onder de indruk van Dinamo Zagreb – die hij hoger inschatte dan Slavia Praag, de ploeg die Ajax van kwalificatie voor de Champions League afhield – dat hij maar liefst acht verdedigende spelers opstelde. Het loopt dit seizoen nog niet lekker bij de Amsterdammers en dus stond deze wedstrijd in het teken van overleven. Een nieuwe Europese sof zou een crisis ontketenen in Amsterdam. Aantrekkelijk voetbal spelen vond Ten Cate gisteren totaal niet belangrijk. Maar de angst van de Ajax-trainer voor Dinamo bleek misplaatst, want de Kroaten speelden helemaal niet zo sterk als verwacht. En dus was er achteraf gezien meer te halen geweest voor Ajax dan een magere 0-1 winst.

Een aantrekkelijke wedstrijd werd het nooit. Beide ploegen speelden slordig, in een traag tempo. Omdat Ajax voor de 4-mans verdediging met Heitinga, Stam, Van der Wiel en Vermaelen ook nog met Ogararu, Gabri, Maduro en Emanuelson op het middenveld speelde, kon Ajax aanvallend amper potten breken. De enige diepe spits, Klaas-Jan Huntelaar, stond op een eiland en kon slechts zelden bereikt worden.

De eerste kans was voor Dinamo. Uit een hoekschop werd de bal ingekopt door Vukojevic, maar keeper Stekelenburg was attent. Het gevaarlijkst was de Kroatische kampioen na een half uur spelen, toen weer Vukojevic geheel vrij kwam te staan nadat de bal ingebracht werd en de Ajax-defensie net uitstapte om de buitenspelval te openen. Het schot van de Dinamo-aanvaller werd opnieuw uitstekend onschadelijk gemaakt door de foutloos spelende Stekelenburg. Tegenover deze mogelijkheden van Dinamo zette Ajax slechts één afstandsschot van Huntelaar.

De tweede helft was een herhaling van de eerste. Zowel Ajax als Dinamo wisten geen uitgespeelde scoringskansen te creëren. De Amsterdammers bleven moeiteloos overeind tegen de zwakke Kroatische voorhoede. Daarom rook Ten Cate dat er meer dan een 0-0 gelijkspel te behalen viel voor Ajax. Hij liet Luis Suárez warmlopen, maar op het moment dat hij de Uruguyaanse publiekslieveling in wilde brengen, scoorde vanuit het niets Dennis Rommedahl in de 61ste minuut de 0-1. Na slordig balverlies kreeg Huntelaar de bal die een steekpass gaf op Rommedahl. De snelle Deen maakte ongewild een schijnbeweging omdat hij bijna viel, waardoor doelman Koch – ooit nog bij PSV onder de lat – naar de grond ging en Rommedahl makkelijk de bal in een leeg doel kon schuiven. Suárez kon meteen weer gaan zitten.

De meegereisde supporters zullen niet vrolijk geworden zijn van het zakelijke resultaatvoetbal, maar de goede uitgangspositie van Ajax voor de return over twee weken in Amsterdam, maakt de terugreis een stuk prettiger.

(voor de landelijke krant DAG)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.