Ajax heeft nog steeds iets magisch

De talentendagen van Ajax trekken deze week ruim duizend jeugdvoetballertjes. Het kille, zakelijke imago en de slechte resultaten van de club schrikken de kinderen en hun ouders niet af. Ajax heeft duidelijk nog steeds iets magisch.

In de Arena spelen is het uiteindelijke doel van de jonge voetbaltalenten. Voor nu komen ze niet verder dan de kunstgrasvelden van Ajax’ jeugdcomplex De Toekomst, dat enkele honderden meters verderop ligt. Daar moeten ze jeugdtrainers Frank de Boer, Bryan Roy, Aron Winter en Sonny Silooy zien te imponeren met hun voetbalkunsten.

De trainers letten in de eerste plaats op de basistechniek van de spelertjes. ‘Hoe nemen ze een bal aan en hoe spelen ze in’, vertelt Sonny Silooy (44), die met Ajax zeven keer kampioen van Nederland werd en onder meer in 1992 de UEFA Cup won. ‘Maar daarnaast let ik op of de jongetjes gemakkelijk en snel lopen. Dat is heel belangrijk en dat kun je ze niet aanleren.’ Zelf kwam Silooy niet via een talentendag bij Ajax binnen. Hij werd eind jaren zeventig op zijn vijftiende gescout door de Amsterdamse club.

Ondanks dat er voetballers zijn die na hun vertrek bij Ajax klaagden over de kille sfeer bij de club – denk aan Wesley Sonck, Tom Soetaers en Tom de Mul – blijven jongelingen massaal naar de Ajax talentendagen komen. Silooy: ‘Veel ouders weten niet eens dat Ajax soms kil genoemd wordt. Ikzelf vind dat imago trouwens onzin.’

Riley Sahadataly (31), die hoopt dat zijn neefje wordt aangenomen bij Ajax, schrikt niet terug van het zakelijke beeld dat vaak van Ajax geschetst wordt. ‘De jeugdopleiding van Ajax is de beste van het land, dat weet iedereen.’ Volgens hem is de sfeer daar heel anders dan rondom het eerste team. ‘Ik hoor van vrienden die jongens kennen die in de jeugdopleiding van Ajax spelen, dat het er heel aangenaam aan toe gaat.’ Dat Ajax-1 al vier jaar wacht op een landstitel en het laatste Europese succes dateert van 1995, heeft Sahadataly niet doen besluiten een talentendag van een andere club te bezoeken. ‘Hoewel ik geen Ajaxsupporter ben, moet ik zeggen dat Ajax wel een hele grote naam is met een rijke historie. Welk kind wil daar niet voetballen?’

Opmerkelijk is de gemoedelijkheid tijdens de talentendagen. Het stereotype van de schreeuwende vader die zijn kind drilt en pusht om zijn mislukte voetbaldroom goed te maken is er niet te vinden. Slechts een bedeesd ‘kom op, lief’ of een adviserend ‘loop naar voren’ valt er te horen.

Wel staan veel vaders – én moeders – met gespannen gezichten langs de lijn. Bij sommigen is een hoog verwachtingspatroon te bespeuren. Zij hebben de succesvolle jaren negentig en de tijden daarvoor bewust meegemaakt en willen niets liever dan hun zoontje in het rood-wit van Ajax zien voetballen. Wanneer de zoon dan een offday heeft, is dat enorm balen. ‘Uitgerekend vandaag’, verzuchtte een vader bij de zoveelste foute pass van zijn nerveuze zoon.

De aantrekkingskracht van Ajax is nog steeds onverminderd groot. Tot ver buiten Amsterdam lopen er kinderen rond die door hun ouders, of soms door zichzelf, zijn opgegeven voor de talentendagen. Zo is Irene Anders (27) uit Den Haag gekomen met haar achtjarige zoontje Jerichio. Ze heeft er veel voor over om hem bij Ajax te krijgen. ‘Als hij wordt aangenomen en ik moet voor hem naar Amsterdam verhuizen, dan doe ik dat.’

Dat mensen Anders veelvuldig vertellen dat haar zoontje veel talent heeft, is geen garantie dat hij bij Ajax mag komen voetballen. Slechts enkelen zullen binnenkort door Ajax worden uitgenodigd voor een trainingsstage. ‘Daarom heb ik hem van tevoren verteld dat hij er vooral een leuke dag van moet maken en dat het niet erg is als hij niet wordt gekozen. Want dan proberen we het volgend jaar weer. Of bij een andere club. Als hij maar gescout wordt’.

Voor de afvallers is er nog hoop: Een plaatselijke voetbalschool deelde bij de ingang van De Toekomst flyers uit. ‘De jongens die er niet door Ajax worden uitgepikt kunnen bij ons techniektrainingen volgen’, aldus de uitdeler.

(voor de landelijke krant DAG)

Een gedachte over “Ajax heeft nog steeds iets magisch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.