Ajax overklast Feyenoord: 3-0

Ajax heeft aartsrivaal Feyenoord gistermiddag volledig overklast. In de Arena won de Amsterdamse club de Klassieker met 3-0. Het verrassend zwakke Feyenoord, dat geen enkele uitgespeelde mogelijkheid kreeg, mocht blij zijn met het voortdurende gebrek aan efficiëntie bij Ajax voorin, anders had er na negentig minuten voetbal een vernederende monsterscore op het scorebord gestaan.

De altijd beladen topwedstrijd was bijzonder belangrijk in de strijd om het landskampioenschap. Bij een gelijkspel zouden Ajax en Feyenoord namelijk allebei op een aanzienlijke tien punten achterstand komen op PSV. De koploper zette zaterdagavond al AZ Alkmaar opzij met 0-2. Er moest dus een winnaar uit de bus komen om het PSV nog enigszins moeilijk te maken in de titelstrijd.

Met de importantie van dit duel in het achterhoofd is het onbegrijpelijk wat de Feyenoord-spelers in Amsterdam lieten zien. Direct vanaf de aftrap lieten zij zich aftroeven door een feller en beter Ajax dat wél begreep wat er op het spel stond. Feyenoord-trainer Bert van Marwijk was na afloop dan ook woest op zijn spelers. ‘Dit is dé Klassieker. Dan moet je er staan. Je moet een kerel zijn, ook als het niet loopt. Een dergelijke wanprestatie heb ik in zo’n beladen duel nog nooit meegemaakt. Ik miste de wil en de agressiviteit, die nodig zijn om er een wedstrijd van te maken. Het is onbegrijpelijk. We toonden geen durf en lef en lieten ons als een mak schaap naar de slachtbank voeren. Onwaarschijnlijk, dat kerels met zoveel ervaring het er zo bij laten zitten.’ Door de klinkende overwinning heeft Ajax het gat op PSV verkleind tot acht punten. Feyenoord staat op elf punten achterstand en is op de ranglijst inmiddels ingehaald door Heerenveen.

Van Marwijk had gelijk, want zijn club had niets in de melk te brokkelen. Ajax domineerde volledig en opende al na acht minuten de score via de opgekomen Johnny Heitinga. Hij mocht zorgeloos door de bijzonder slordige en weerloze defensie slalommen. Met een strak schot passeerde hij doelman Henk Timmer.

Hierna forceerde Ajax meer mogelijkheden om de score uit te breiden, maar met name Luis Suárez faalde opzichtig in de afronding. De Uruguyaan heeft de laatste weken het vizier niet op scherp en ook gisteren wist hij van dichtbij de bal niet in een leeg doel te tikken. Logischerwijs werd hij in de rust gewisseld voor Rommedahl.

In de laatste minuut van de eerste helft viel dan toch de langverwachte 2-0. Na een knappe passeeractie van Gabri kopte Klaas-Jan Huntelaar zijn twintigste goal van het seizoen binnen. De Ajax-spits werd in de minuten daarvoor enkele keren de diepte ingestuurd, maar hij heeft te weinig snelheid en techniek om zulke kansen te benutten. Maar geef hem één kans binnen het strafschopgebied en de Achterhoeker is dodelijk.

Ook in de tweede helft was het slechts één ploeg die dicteerde, maar omdat de aanvoer van de flanken (Kennedy en Rommedahl) onzorgvuldig was en Timmer enkele malen knap redding bracht, bleven meer Ajax-doelpunten uit. Feyenoord had hier hoop uit moeten putten, maar het elftal was totaal niet opgewassen tegen het hartstochtelijk voetballende Ajax.

Pas in de één na laatste minuut deelde de thuisploeg de genadeklap uit. De vorige week van FC Groningen teruggekeerde Rasmus Lindgren – die zeer verdienstelijk speelde als vervanger van de geschorste Edgar Davids – lobte de bal over de verdediging, waarna Huntelaar de bal binnen liet glijden: 3-0.

‘De score had natuurlijk veel groter moeten zijn’, vond Ajax’ interim-coach Adrie Koster. ‘Als we meer op de vrije man hadden afgespeeld, stuurden we Feyenoord met een monsterscore naar huis.’ Koster was teleurgesteld over het niveau van Feyenoord. ‘Ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht. Maar wij deden het ook heel goed, dat mag ook wel eens gezegd worden.’

(voor de landelijke krant DAG)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.