Angst blijkt onnodig

De terugkeer van PSV in de UEFA Cup is succesvol verlopen. In een met slechts 22.000 fans gevuld Philips Stadion won de ploeg de weinig hoogstaande wedstrijd simpel met 2-0 van Helsingborgs IF. De achtste finales lijken in handbereik, maar voorzichtigheid in de return is geboden.

De angst van inval-trainer Dwight Lodeweges – hoofdcoach Sef Vergoossen lag nog steeds ziek op bed – bleek ongegrond. De Zweden hadden angst ingeboezemd bij de Eindhovenaren, nadat ze eerder dit seizoen in de UEFA Cup tegen Heerenveen in twee duels liefst acht doelpunten wisten te maken. Daarom was het hoofddoel, zo zei Lodeweges voorafgaand aan de wedstrijd behoudend, om geen tegendoelpunten te incasseren. ‘Want dan gaan wij niet kansloos de returnwedstrijd in. Hoe meer goals wij maken vandaag hoe beter’, aldus de 50-jarige Lodeweges (ex-FC Groningen) die gisteravond zijn debuut maakte als hoofdtrainer in een Europese wedstrijd.

Vanwege de angst voor tegendoelpunten offerde Lodeweges aanvaller Jefferson Farfán voor middenvelder Mike Zonneveld, om zo het middenveld te versterken. Balász Dzsudzsák vormde hierdoor met Danko Lazovic het spitsenduo.

Voordat duidelijk kon worden wat deze tactische wijziging voor consequenties had voor het spel van PSV, kwam de Eindhovense ploeg al op 1-0 door een cadeautje van de onervaren scheidsrechter Kapitanis. De Cyprioot trapte in een schwalbe van Lazovic en floot voor een strafschop. Simons benutte deze door de bal laag in de linkhoek te plaatsen.

PSV, dat in 2004 voor het laatst uitkwam in het UEFA Cup toernooi en toen over twee duels onderuit ging tegen Newcastle United (1-1 en 1-2), vervolgde door in een hoog tempo verschillende doelkansen te creëren, maar moest attent blijven omdat de Zweden in de tegenstoot enkele malen gevaarlijk werden. Met name Larsson en Omotoyossi maakten het de Eindhovense defensie bij vlagen moeilijk. Tegen Heerenveen was dit duo goed voor zes doelpunten.

Bij PSV was Afellay in de eerste helft de meest opvallende speler. Hij was enkele malen dichtbij een goal, maar vond onder meer de paal op zijn pad. Toch kwam zijn team na een half uur spelen op 2-0. Helsingborgs-doelman Andersson had een afstandschot van Afellay niet klemvast, waardoor Lazovic in de rebound simpel kon binnenschieten.

Ondanks de voorsprong was het veldspel van PSV slecht verzorgd. Na rust was dat wat beter en namen de Eindhovenaren meer het initiatief. Maar het tempo lag te laag om de Zweedse verdediging uit te spelen en zo kansen af te dwingen. Pas in de slotfase, toen Danny Koevermans het veld in was gekomen voor Lazovic, kreeg PSV wat mogelijkheden, maar nog een doelpunt scoren zat er niet in. En dus zal de koploper van de Eredivisie 21 februari in de return in Zweden een 2-0 voorsprong verdedigen. Dat moet te doen zijn, maar Helsingborg blijft een verraderlijke ploeg, met een hoog scorend vermogen. Heerenveen, dat haar terugwedstrijd inging met een 5-3 winst in het eerste bedrijf, weet uit eigen ervaring dat de Zweden niet onderschat mogen worden. Want dan is Larsson & Co. op z’n gevaarlijkst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.