AZ nu al uitgespeeld om de landstitel

AZ moest winnen van Ajax, dat was ‘tamelijk cruciaal’ volgens Louis van Gaal. Maar het waren niet de Alkmaarders, maar de Amsterdammers die drie punten overhielden aan het duel. Het werd 2-3. Het was voor Ajax de eerste overwinning in Alkmaar sinds april 2003 (toen 1-3).

Voorlopig is AZ, dat zo graag een topclub wil zijn, uitgespeeld voor de titel. Door de nieuwe nederlaag staan ze op een teleurstellende negende plaats, met slechts zeven punten. Ajax is –na de nederlaag van Feyenoord bij PSV – de nieuwe koploper van de Eredivisie, met 13 punten. Het was al de derde winst van Ajax in één week tijd. ‘En toch speelden we weer niet goed,’ zei Ten Cate na afloop. ‘Dan kan iedereen wel nagaan wat er gaat gebeuren wanneer we wel goed gaan voetballen.’

Ajax dankt de drie punten aan de wederom foutloos keepende Maarten Stekelenburg en aan haar uitstekende spitsen Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suárez. Beide gaven AZ een lesje in effectiviteit. Waar El Hamdaoui, Martens en Pellè enkele opgelegde kansen misten, benutte Suárez er twee. Huntelaar, die altijd aanspeelbaar was en vrijwel geen enkel persoonlijk duel verloor, maakte één doelpunt.

En dan kan Louis van Gaal wel zo zijn redenen hebben gehad om Koevermans te verkopen, maar met het vertrek van De Koef heeft AZ wel een doelpuntenmachine ingeleverd.

De wedstrijd, één van de twee topontmoetingen op deze Super Zondag, was geen hoogstaande. In de openingsfase was het aftasten voor beide ploegen. Pas in de twaalfde minuut viel de eerste kans van de wedstrijd te noteren. Via Ajacied Ogararu belandde de bal bij toeval bij El Hamdaoui, die de levensgrote kans niet wist om te zetten in een goal, omdat hij de bal maar half raakte.

Er was al een half uur gespeeld toen AZ-goalie Boy Waterman voor het eerst werd getest. Meteen werd hij verslagen. Het was Huntelaar die de score opende uit zijn tweede vrije trap van de middag. Na dit doelpunt nam AZ het initiatief en dat leidde tot gevaarlijke kansen. Zo zag Martens zijn geplaatste bal net naast gaan en haalde Emanuelson een bal van de eigen doellijn.

Maar het was Ajax dat opnieuw scoorde. Huntelaar – die de bal ontving na een gewonnen kopduel van Vermaelen, die daarbij naar het laat aanzien ernstig geblesseerd raakte – gaf een steekpass op Suárez die koelbloedig afrondde: 0-2.

Waar Ajax met een goed gevoel de kleedkamer dacht te gaan opzoeken, scoorde AZ niet geheel onverdiend de aansluitingstreffer. Augustien ging het duel aan met Emanuelson en zou hem daarbij naar de grond hebben geduwd. Scheidsrechter Vink vloot hier niet voor, Augustien gaf de bal op De Zeeuw die mooi binnenschoot.

Na rust kon AZ op gelijke hoogte komen uit een strafschop. El Hamdaoui nam deze, maar Stekelenburg stopte zijn inzet. Hierna wist AZ geen grote kansen meer te creëren en was het Suárez die vijfentwintig minuten voor tijd uit een lange uittrap van Stekelenburg met een lob Waterman verschalkte en de 1-3 op het bord zette.

Het laatste kwartier bloedde de wedstrijd dood, omdat de meeste spelers waren uitgeblust na een intensieve week met Europees voetbal. Wel scoorde AZ (Dembélé) nog de 2-3 in de blessuretijd, uit de rebound na een vrije trap. De tijd was tekort om een offensief te starten en dus rest AZ niets anders dan het likken van de wonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.