Coronel: ‘Het gaat om die beker’

Een rol van betekenis in het klassement speelt Tom Coronel (35) dit seizoen niet. De kwalificaties verlopen het hele jaar al ongelukkig, waardoor hij de races meestal in de middenmoot moet starten. Voor de elfde en twaalfde race van het seizoen – in het WTCC rijden ze twee races op één dag – heeft hij desondanks goede hoop. ‘Want stratencircuits liggen mij wel. Je moet gewoon hard beuken.’ En daarom legt hij de lat hoog: ‘Ik wil het podium halen. Niet om veel punten te scoren, want daar heb ik niks aan, maar om de beker.’

Zaterdag, de kwalificatie
In het Seat hospitality centrum – waar genodigden en teamleden kunnen eten en relaxen – zit Coronel 25 minuten voor de belangrijke kwalificatie op het Circuito da Boavista in het Portugese Porto nog pasta te eten, met een kom carpaccio toe. Ondertussen zet hij handtekeningen en maakt grapjes: ‘Ben je microfoondraad-drager geworden?’, roept hij tegen een bevriende tv-verslaggever die met een kabel loopt. En wanneer collega-coureur Tiago Monteiro – vorig jaar nog rijdend in de Formule 1 – T-shirts signeert, gaat Coronel doodleuk in de rij staan om een handtekening te vragen.
Dat stratencircuits op het lijf van Coronel geschreven staan, bewijst hij in de kwalificatie waar hij een vierde tijd neerzet; zijn beste van het seizoen. Net uit zijn auto stappend, met zijn helm nog op z’n hoofd, schreeuwt hij: ‘Motherfucking fantastisch! Te gek dit! Ik voelde het aankomen. Altijd ging de kwalificatie kut, dus dit is echt even… hè hè…’ Terug in de teamtrailer gaat hij zitten om smsjes te sturen naar het thuisfront. Ze zijn trots. Coronel nog niet. ‘Want ik heb niks. Morgen moet het gebeuren.’ Terwijl hij een halve liter water drinkt ontvangt hij een sms van Olav Mol, Formule 1-commentator: Morgen twee keer goed finishen is belangrijker dan één keer op het podium. Coronel ziet dat anders. Hij smst terug: Tom spaart bekers, geen punten. Nachtrust is verplicht voor Coronel. Zelf wil hij zaterdagavond nog wat ‘drankjes gaan doen’, maar Seat Autosport-manager Ron Reinders beveelt hem te gaan slapen.

Zondag, de races
Een zesde plek is het doel van Coronel voor de eerste race. ‘Want dan start ik de tweede wedstrijd aan de rechterkant van de baan, waar ik meer grip heb.’ En dat lukt. Liggend op de vijfde positie laat Coronel in de laatste ronde Yvan Muller voorbij. Bewust. Vanmiddag mag Coronel als derde van start. Die race is pas over vijf uur. ‘Dus ik ga een beetje zonnen, wat eten en Formule 1 kijken op tv.’

Waar Coronel de eerste race in ging om een goede startpositie voor de tweede wedstrijd te halen, rijdt hij nu om een podiumplaats te pakken. En lang ziet het ernaar uit dat hij voor het eerst dit jaar het podium op mag . De hele race rijdt hij namelijk op de derde plek, maar in de laatste ronde komt Alain Menu langszij.

‘Die gast (Menu, red.) was me toch aan het beuken’, vertelt Coronel in de pitbox . ‘Toch ben ik tevreden met de vierde plek, want hij was gewoon sneller. Ik wist dat hij mij voorbij zou gaan, het was een kwestie van tijd.’
Niet winnen, maar tóch feest. Dat kan bij Coronel. Hij geniet van wat hij doet. Zittend op een witte leren bank, nippend aan een glas champagne zegt hij: ‘Als je gister had gezegd dat ik vandaag vierde en zesde zou worden, had ik je vol op je mond gezoend.´

Geschreven voor landelijke krant DAG (initiatief Volkskrant / PCM)

Copyright © Gabriël Deriga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.