Dag geloofwaardigheid

De Tour van 2007 moest en zou een dopingvrije wedstrijd worden. Na het debacle van vorig jaar, waarbij tourwinnaar Floyd Landis daags na de arrivée op de Champs Elysées alsnog op doping werd betrapt, was alles en iedereen er met de start van de 94ste editie op gebrand om het imago van de wielersport voor eens en voor altijd te zuiveren.

Alles werd uit de kast getrokken er een succes van te maken. Maar nadat dinsdag topfavoriet Alexander Vinokourov betrapt werd op het gebruik van bloeddoping en samen met zijn ploeg uit de Tour de France werd gezet, is er geen sprake meer van een zuivere Tour. Zeker niet nu ook gele trui-drager Rasmussen de indruk heeft gewekt zich met louche zaken bezig te hebben gehouden en naar huis is gestuurd.

Het is natuurlijk niet voor de eerste keer dat ‘s werelds meest prestigieuze wielerronde besmeurd is met dopingschandalen. De Tour van 1998 is het dieptepunt. Toen werd Willy Vloet, de soigneur van de Festina-ploeg, gearresteerd omdat hij epo en groeihormonen in bezit had. Vervolgens werden meer teams en renners uit de ronde gegooid, waarna slechts 96 wielrenners van de bijna 200 deelnemers in Parijs over de finish gingen.

Maar aan stoppen heeft de organisatie nooit gedacht. Ook niet na het betrappen van Vinokourov. ‘Het vroegtijdig beëindigen van de Tour is nooit een optie geweest omdat enkele renners zonodig Russische roulette willen spelen’, zegt Tourdirecteur Christian Prudhomme. Onder druk van commercie heeft de organisatie het nooit aangedurfd de stekker eruit te trekken.Maar nu staat de toekomst en geloofwaardigheid van de Tour op het spel. Prudhomme weet dat ook. ‘Het geval Vinokourov is het zoveelste bewijs dat het huidige systeem niet werkt. Het systeem kan niet eens zijn belangrijkste wedstrijd tegen doping beschermen. Er moet iets veranderen.’

Zo zijn er al diverse maatregelen genomen. Eén daarvan is het aanpakken van het échte dopingprobleem in de wielerwereld: de dopingnetwerken. Hierin zijn veel artsen, inspanningsfysiologen en andere medici actief die doping toegankelijk maken voor instabiele, zwaar onder druk staande wielrenners. Zij moeten presteren om bijvoorbeeld een nieuw contract te krijgen en sommigen zijn in zo’n situatie vatbaar voor illegale hulpmiddelen. Door wetswijzigingen in onder meer Duitsland, Spanje en Italië hebben artsen nu – in tegenstelling tot een korte tijd geleden – veel minder handelingsvrijheid.

Naast strenge wetten proberen veel wielerploegen, waaronder Quickstep, door een zero tolerance-beleid de wielrenners op het rechte pad te houden. Ze stellen hen zware sancties in het vooruitzicht bij dopegebruik. Ook het anti-dopingcontract dat alle renners voor de huidige Tour de France moesten tekenen waarin ze beloofden geen doping te gebruiken op straffe van inlevering van een jaarsalaris en een schorsing van twee jaar, moest dit voor elkaar krijgen.
Toch is de kans op een volledig dopingvrije tour ook in de toekomst heel klein. Allereerst omdat het verkopen van doping aan wielrenners voor artsen een enorm lucratieve business. Zo kreeg de Spaanse dokter Eufemiano Fuentes, die als ploegarts heeft gewerkt bij wielerploegen Once, Amaya en Kelme, tot 40.000 euro per jaar van Jan Ullrich voor dopingartikelen. Van de Duitse renner werd begin dit jaar afgetapt bloed gevonden in de koelkast van Fuentes.

Hoewel ploegartsen zich aan strikte gedragsregels houden, blijven vooral de commerciële dokters de wet overtreden.
‘In topsport is ondeugd geoorloofd. Dat zie je ook op het veld bij voetbal’, zegt oud-wielrenner Peter Winnen die in 1981 debuteerde in de Ronde van Frankrijk en de etappe naar Alpe d’Huez wist te winnen. ‘Doping zal altijd blijven bestaan in de wielersport omdat het topsport is. Renners zijn altijd op zoek naar de grenzen. Als je een klein beetje verstand hebt van de psyche van de mens, weet je dat er altijd renners zullen zijn die over de grens gaan.’

Geschreven voor landelijke krant DAG (initiatief Volkskrant / PCM)

Copyright © Gabriël Deriga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.