Interview met… Bas Verwijlen

De bronzen WK-medaille van 2005 moet aankomende week gaan verkleuren naar goud. Dat is het ultieme doel van Bas Verwijlen (23). De topschermer uit Oss vertrekt vandaag naar Rusland voor het WK, dat tot en met 7 oktober duurt.

Ter voorbereiding heb je twee weken getraind in Zwitserland. Hoe ging dat?‘Ik heb wel eens een beter gevoel overgehouden aan een trainingskamp. Terwijl ik net zo getraind heb als normaal. Misschien is het wel de spanning, want ik wil absoluut naar de Olympische Spelen en daarvoor moet ik goed presteren op dit WK. Maar aan Peking probeer ik niet teveel te denken.’

Want eerst wereldkampioen worden? ‘Juist. Ik ga maar met één doel naar Sint Petersburg en dat is om de gouden plak te winnen. Dat zit erin. Maar het ligt aan de vorm van de dag. Daarom ben ik ook dik tevreden als ik bij de eerste acht kom. Zelfs eindigen bij de beste zestien vind ik geen ramp.’

Beste zestien? Dat klinkt niet erg ambitieus voor een bronzen medaillewinnaar van het WK van 2005. ‘Maar vorig jaar kwam ik op het WK de eerste ronde niet door. De concurrentie is moordend. Er doen 230 schermers mee, waarvan er zeventig grote kans maken op een medaille. Ik wou dat ik het net zo makkelijk had als een zwemmer of hardloper. Die weten wat de snelste tijd is, waarop ze zich dan kunnen richten. Zij weten dat als ze een beetje harder gaan, ze winnen. Maar bij het schermen komt het aan op tactiek. Al sta je daar met tien keer meer conditie of kracht dan je tegenstander, zonder een goed tactisch plan verlies je gewoon. Dat maakt schermen een maf, mooi spelletje.’

Ik zou behoorlijk onzeker worden als je als één van de beste schermers van de wereld zomaar ook 30ste kunt worden op een WK. ‘Je moet zeker sterk in je schoenen staan. Maar ik weet wat ik kan en dat ik iedereen kan verslaan. Daar houd ik me aan vast. Dat is mijn voordeel: ik heb van iedereen al een keer gewonnen, dat kunnen anderen niet zeggen.’

Heb jij last van druk? ‘Ik zou graag willen dat ik stalen zenuwen had, maar dat is niet zo. Daarom ben ik bij sportpsycholoog Rico Schuyers geweest, die mij ontspanningsoefeningen heeft gegeven om druk te reguleren. Ik ga die oefeningen op het WK voor het eerst gebruiken, dus ik ben benieuwd.’

Heb je idolen? ‘Vroeger vond ik een Hongaar en een Rus heel goed, maar inmiddels heb ik hen al verslagen, dus voorbeelden in het schermen heb ik niet meer. Daarbuiten bewonder ik Dirk Kuyt. Ik houd van sporters die altijd doorgaan en Kuyt is zo’n ouderwetse werker die nooit opgeeft. In het internationale schermen word ik ook getypeerd als een doorzetter. Ik kom vaak terug van een achterstand en dat leverde mij de bijnaam kampfschwein op. Daar ben ik wel trots op.’

Je begon op 5-jarige leeftijd met schermen. Hoe komt dat zo? Zo’n bekende sport is het niet in Nederland. ‘Mijn vader had, net als mijn opa, een eigen schermschool, dus het was logisch dat ik het ook ging proberen. Maar mijn vader heeft mij nooit gepushed, ik mocht zelf een sport kiezen. Ik heb ook aan badminton, tennis, voetbal en zwemmen gedaan, maar altijd kwam ik terug bij het schermen. Het is mooi om te zien dat je iemand kunt verslaan met een vooraf bedacht tactisch plan.’

Doet het je nog wat dat schermen zo’n beetje de oudste Olympische sport is? ‘Dat lijkt inderdaad romantisch en veel mensen hebben dan ook het beeld voor zich van ridders die tegen elkaar vechten om een vrouw. En het is wel een gentleman’s sport, maar van het romantische blijft weinig over op topniveau.’

(voor de landelijke krant DAG)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.