Interview met… John Heitinga

Tuurlijk, het was een avond om nooit te vergeten. De Gouden Schoen die Heitinga maandag uitgereikt kreeg op het jaarlijkse voetbalgala als beste speler van afgelopen seizoen is een fantastische erkenning. “Maar ik ben niet gewend om zo in de spotlights te staan. Laat mij maar lekker voetballen.”

En dat doet Heitinga (24) dan ook. Eerst zeven jaar in het eerste van Ajax en sinds deze zomer bij Atletico Madrid in Spanje. Voor 10 miljoen euro verkastte hij naar de club van Agüero, Forlan, Maniche en Simão. “Ik voelde dat ik klaar was om de stap te maken. Ik ben naar Atletico gegaan om daar een betere voetballer te worden.” In de eerste competitiewedstrijd tegen Malaga (4-0 winst) scoorde Heitinga gelijk het eerste doelpunt. “Een dag later ben ik wel even naar de kiosk gegaan om een krantje te kopen. Benieuwd naar wat ze hadden geschreven over mij.” De in Alphen aan de Rijn geboren verdediger begrijpt de context van de verhalen in de Spaanse kranten al vaak wel. Spaans spreken doet hij inmiddels ook een beetje. “Je moet me niet naar de bank sturen, dat gaat niet goed, maar bij de bakker gaat het prima.” De trainingen bij Atletico Madrid gaan volledig in het Spaans. “De voetbaltermen begrijp ik inmiddels wel. Als ik toch iets niet snap, vraag ik het aan de trainer of aan Diego Forlán. Hij spreekt Engels.”

Oranje
De aanpassing aan het leven onder de Spaanse zon is Heitinga niet tegengevallen. “Het gaat lekker. Ik was al vroeg rond met Atletico, waardoor ik genoeg tijd had om een huis in Madrid te kopen. Zodoende hoefde ik niet eerst een paar maanden in een hotel te wonen, zoals Rafael van der Vaart nu. Het hebben van een eigen stekje geeft rust.” De interland Nederland-Australië van aanstaande zaterdag is geen vervelende onderbreking van zijn Spaanse flow. ” Spelen voor je land is het mooiste wat er is. Er is een nieuwe weg ingeslagen met een nieuwe staf en we hebben een nieuw doel: kwalificeren voor het wereldkampioenschap van 2010. Zo’n toernooi meemaken is voor een voetballer het hoogste podium waar je op kan spelen.”

Hoewel Atletico Madrid, een slapende reus in Spanje, met een twee-spitsen-systeem speelt, is de speelstijl voor Heitinga zelf nagenoeg hetzelfde als hij gewend was bij Ajax en Oranje. “Mijn positie is niet verandert. Wel is het zo dat in Nederland altijd de voetballende oplossing wordt gezocht, terwijl in Spanje eerder de lange bal wordt gezocht.” Verwachten ze ook dat je inschuift naar het middenveld? “Ze verwachten dat ik mijn man uitschakel. Maar als de ruimte er is, ga ik wel altijd voor de voetballende oplossing.”

‘Van Basten heeft mij nooit uitleg gegeven’
Tijdens het afgelopen Europees kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk was Heitinga zijn basisplaats bij Oranje kwijt. Dat had hij niet verwacht. “Ik speelde namelijk altijd. Voor de eerste EK-wedstrijd, tegen Italië, ben ik naar bondscoach Marco van Basten gegaan. Maar hij heeft mij nooit kunnen vertellen waarom ik ernaast kwam te staan of wat ik fout deed. Ik weet dus niet waarom ik niet speelde. Volgens mij heb ik het in de aanloop bij Ajax en Oranje niet slecht gedaan. Ik denk dat Van Basten op gevoel voor een ander heeft gekozen en dat is zijn goed recht. Dat was voor mij erg vervelend en ik kan wel hoog en laag gaan springen, maar dan kom ik echt dat elftal niet in. En als je dan met 3-0 van Italië en 4-1 van Frankrijk wint, heb ik echt niks te zeggen hoor.”

Rechtsback of centraal?
Voordat het EK van start ging speelde Heitinga in Oranje altijd op zijn favoriete positie: centraal in de verdediging. Maar op het EK speelde hij – als invaller – voornamelijk als rechtsback. Ook onder de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk speelde Heitinga vorige maand in de oefenwedstrijd bij Rusland (1-1) wederom als rechtervleugelverdediger. Een teleurstelling? “Natuurlijk hoop je dat je centraal speelt. Maar dat is het nadeel van mij: ik ben op meerdere posities inzetbaar. Maar je hoort mij niet klagen als ik rechtsback speel, want ik wil altijd spelen en zal altijd mijn best doen, waar ik ook sta in het veld. Maar als ik de opstelling mag maken, sta ik centraal in de verdediging of centraal ervoor.”

De avonturen en ervaringen in Madrid hebben van de nuchtere Heitinga geen ander mens gemaakt. “Ik zal dezelfde jongen blijven. Atletico is een gigantische club, maar dat verandert mij of mijn houding binnen de Oranje-groep niet. Ik zal het altijd lekker vinden om voor Oranje te spelen. Dat blijft het hoogst haalbare voor een voetballer.”

(voor OnsOranje.nl, de officiële website van het Nederlands elftal)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.