Interview met… Raymond Joval

Met het Ben Bril Memorial boksgala dat maandagavond wordt gehouden, keert de bokssport na 23 jaar weer terug in Koninklijk Theater Carré. Het eerbetoon aan één van ‘s werelds beste boksscheidsrechters wordt opgeluisterd door twee voormalige wereldkampioenen: Don Diego Poeder en Raymond ‘hallelujah’ Joval. Die laatste, met 36 overwinningen en slechts vier nederlagen op zijn palmares, keert terug naar zijn eigen stad en ziet zijn galapartij als generale voor een nieuw wereldtitelgevecht.

Hoe is het om in Amsterdam te gaan vechten? ‘Het is geweldig om terug te zijn. Ik woon nu vier jaar in Amerika en heb zelf drie jaar geprobeerd om een partij op te zetten in Amsterdam. Dat is me niet gelukt. Het is een pretje om in Amsterdam te vechten, maar het kan ook lastig zijn omdat ik nu alle druk op mezelf leg. Maar dat is niet erg, want ik wil de stad het beste van mij laten zien. Ik ben gretig, maar ik moet nog een paar dagen kalm blijven en dan is het fight time.’

Wel eens in Carré geweest? ‘Nee, dit wordt de eerste keer. Mijn moeder, die in de buurt woont, heeft hier in de jaren zestig bokswedstrijden gezien.’

Wat weet jij van Ben Bril? ‘Persoonlijk kende ik hem niet, maar een goede vriend en pupil van mij, Barry Groenteman, heeft Bril wel van dichtbij meegemaakt en vertelde mij allerlei verhalen over hem. Ikzelf ken Bril voornamelijk als scheidsrechter. Door zijn biografie Davidsster als Ereteken kwam ik meer over hem te weten als bokser. De verhalen in het boek, die zich in oud-Amsterdam afspelen, klinken mij zo bekend in de oren. Het is bijna alsof het over Suriname gaat, waar ik tot mijn elfde heb gewoond. Suriname heeft, net als de arme buurt waar Bril woonde, ook een Joodse achtergrond. Ik herken het leven op de straat.’

Zie je nog meer overeenkomsten tussen jou en Bril? ‘Bril was een straatvechter en bokste voor anderen. Ook ik kwam vroeger op voor andere mensen die gepest werden. En een paar maanden terug was er een razzia in Amsterdam zuidoost. Een discotheek werd afgesloten en mensen zonder legitimatiebewijs werden opgepakt. Het had ook mij kunnen overkomen als ik mijn paspoort niet bij me had. Tegen dit soort dingen zou Bril een statement hebben gemaakt, net als ik doe.’

Nederland was in de jaren zestig en zeventig een echt boksland, met helden als Rudi Lubbers en Rudy Koopmans. Bokswedstrijden waren steevast uitverkocht. Nu lijkt het boksen in ons land op z’n gat te liggen. ‘Ik wil niet zeggen dat het op z’n gat ligt, maar het klopt dat het niet best is. Er lopen niet veel talenten rond. Maar dit boksgala is wel uitverkocht, dus de sport leeft wel. Al zie ik een wereldtitelgevecht in Nederland niet gebeuren.’

Je moet tegen Alban Mothie vechten, over acht ronden. Ken je hem goed? ‘Ik weet dat hij Frans kampioen is en dat hij een snelle jongen is. Hij heeft furore gemaakt in het middengewicht. Ik neem het gevecht heel serieus, want ik zie het als voorbereiding op mijn wereldtitelgevecht.’

Want je gaat op jacht naar een nieuwe titel? ‘Ik wil nog één keer wereldkampioen worden. Er is een interessante ontwikkeling gaande in mijn gewichtsklasse. Afgelopen zaterdag heeft Jermain Taylor, ooit undisputed middleweight champion, zijn wereldtitel verloren aan Kelly Pavlik, die hem knock-out sloeg. Pavlik heeft gevechten nodig om zijn wereldtitel te behouden en wie weet ketst de bal naar mij toe. Zolang ik blijf winnen, maak ik kans op een wereldtitelgevecht.’

(voor de landelijke krant DAG)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.