Oranje faalt hopeloos

Bondscoach Marco van Basten zag het kwalificatieduel bij Wit-Rusland als eerste test op weg naar het EK. Hij wilde zien wat wel en wat niet goed gaat op het (ditmaal verwarmde) veld. Na afloop van de wedstrijd moet Van Basten een dik pak aantekeningen hebben verzameld vol kritiekpunten, want Oranje faalde hopeloos op alle fronten en verloor kansloos met 2-1.

Bij een overwinning of een puntendeling was Nederland zeker groepshoofd tijdens het EK. Dat zou als nadeel hebben dat Oranje in een ‘poule des doods’ zou kunnen komen, met bijvoorbeeld Italië, Portugal en Frankrijk als tegenstanders. Nu Nederland verloor van Wit-Rusland, was het afhankelijk van de uitslag van Duitsland-Wales. Aangezien de Duitsers in Frankfurt niet verder kwamen dan 0-0, werd Oranje alsnog opgezadeld met het weinig hoopvolle ‘groepshoofdschap’.

Een ‘titel’ die Oranje na gisteren ook helemaal niet verdient. Natuurlijk, de bondscoach miste een paar goede voetballers in het steenkoude Minsk, waar het min 6 graden was en een dik pak sneeuw de tribunes sierde. Clarence Seedorf, Ruud van Nistelrooij en aanvoerder Edwin van der Sar haakten geblesseerd af. Ryan Babel, Maarten Stekelenburg en André Ooijer startten daarom in de basis. Evenals Danny Koevermans, die opnieuw vanaf de start van het duel op het veld stond.

Hoewel Wit-Rusland al lang en breed kansloos was voor kwalificatie voor het EK, wilden de spelers gisteravond koste wat het kost winnen van Nederland. En waarom ook niet? Zo vaak krijgen ze niet de kans om tegen het ‘grote’ Oranje te voetballen. Een mooie kans ook om je in de kijker te spelen bij grote clubs.
Met combinatievoetbal in een hoog tempo maakten ze het Nederland lastig. De defensie – bestaande uit Melchiot, Ooijer, Mathijsen en Bouma – speelde amateuristisch en werd bij vlagen volkomen dolgedraaid door de technische aanvallers van Wit-Rusland. Uitgespeelde kansen kregen de fel spelende Wit-Russen echter niet. Nederland – voor het eerst spelend in het nieuwe blauwe uitshirt – wist ook geen enkele kans te creëren.

De tweede helft telde slechts drie minuten toen de stand op het scorebord versprong naar 1-0. Bulyga liep weg van André Ooijer en schoot een dieptepass beheerst tussen de benen van keeper Stekelenburg door. Na deze goal liet Wit-Rusland Oranje rondspelen, maar de Nederlanders wisten niet gevaarlijk te worden.
In de 65ste minuut waren het weer de Wit-Russen die van de Nederlandse verdediging frank en vrij mochten tikken en combineren om zo de 2-0 te scoren. Korythko plaatste de bal fraai tegen het net.

Vlak voor tijd redde Van der Vaart de eer voor het al gekwalificeerde Oranje. Hij reageerde attent op een pass van de ingevallen Engelaar en wipte de bal mooi over de doelman: 2-1. Maar dat veranderde niets aan de uitzinnige blijdschap van de 20.000 Wit-Russen die de ijzige kou durfden te trotseerden.

(voor de landelijke krant DAG)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.