Poolse fans blij met Beenhakker

Toen de Poolse voetbalbond hem benaderde om bondscoach te worden hoefde Leo Beenhakker (65) niet lang na te denken. De Rotterdammer houdt wel van een uitdaging. Aan hem was de taak het land voor het eerst in haar geschiedenis naar een EK te loodsen. Iets vergelijkbaars lukte hem in 2005 door zich met Trinidad & Tobago kwalificeerde voor het WK. Nu Polen zich zaterdag inderdaad kan plaatsen voor het EK 2008, maakt Beenhakker zijn imago als wonderdokter waar. Tot grote vreugde van de Poolse fans, die de oud-trainer van onder meer Feyenoord, Ajax, Oranje en Real Madrid op handen dragen.

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat het verblijf van Beenhakker in Polen niet lang zou duren. Het team presteerde matig in de eerste kwalificatieduels en wist thuis niet eens voetbaldwerg Finland te verslaan. En Beenhakker had het al moeilijk. Zijn aanstelling als hoofdcoach leverde een storm van kritiek op van Poolse coaches. Immers, nooit eerder mocht een buitenlander de nationale selectie leiden.

Maar Michal Listkiewicz, voorzitter van de voetbalbond PZPN, had het volste vertrouwen in de Nederlander. ‘Ik wist zeker dat hij als één van de bekendste trainers van de wereld het Poolse voetbal een kwaliteitsimpuls kon geven,’ aldus Listkiewicz.

Beenhakker maakte de moedige beslissing van zijn voorzitter waar, na de verrassende overwinning op Portugal (2-1). Die winst betekende de ommekeer. De spelers begonnen in zichzelf te geloven en beter te spelen. Inmiddels leidt Polen de lastige groep, vóór Portugal en Servië. Zaterdag kan Beenhakker de kroon op zijn missie zetten, door in Chrozów België te verslaan. Het voetbalgekke land kijkt reikhalzend uit naar dit duel. Niet voor niets was de wedstrijd in het nostalgische Silesian Stadion binnen enkele uren volledig uitverkocht.

‘Polen doet het geweldig. Dat komt door Beenhakker, hij laat het elftal goed spelen. Hij is hier erg geliefd,’ zegt Marek Pawlowski (26), volger van het nationale team en supporter van de club Legia Warschau. Eén van de sterkste punten van Beenhakker is verantwoordelijkheid geven aan belangrijke spelers. Zelf zegt hij: ‘Spelers kunnen zich niet langer verschuilen als ze zelf verantwoordelijkheid dragen.’ Dit trucje past hij ook toe bij de Poolse nationale ploeg. ‘Ja, hij laat het team spelen naar de kwaliteiten van de voetballers. Degenen die belangrijk zijn, krijgen belangrijke rollen. En hij weet de rest zich daarin te laten schikken,’ aldus voetballiefhebber Marcin Nowicki (21).

Piotrek Kacznarek (29), fan van Lech Poznan, is ook lovend over de Hollander. ‘Hij is een realistische trainer die zich opvallend snel heeft ingepast in de Poolse voetbalcultuur. Hij heeft er een team van weten te maken en dat lukte trainers voorheen zelden.’

Nu kwalificatie dichtbij is, kijken de Poolse supporters al uit naar het EK volgend jaar zomer in Oostenrijk en Zwitserland. Zelf denkt Beenhakker dat Polen bij de beste acht landen van Europa kan horen. Legia Warschau-fan Marcin Nowicki (21) gelooft dat ook. ‘We hebben sterspelers en het is aan Beenhakker te danken dat we aan de wereld kunnen laten zien wat onze voetballers kunnen.’

Niet alleen de fans zijn overtuigd van Beenhakker’s kwaliteiten, ook de Poolse coaches die vorig jaar zo kritisch waren zijn om. En de Poolse pers, vaak een luis in de pels, is vol lof. ‘Beenhakker is direct en sociaal tegen de pers. Dat is uniek, dat kenden we niet in Polen,’ zegt Sawicki.

(voor de landelijke krant DAG)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.