Scherp zicht alleen is niet genoeg

In Amerika weten ze niet beter, maar in Europa staat visuele training voor topsporters nog in de kinderschoenen. En dat verbaast de Belg Wim Boeykens, die een expert is in oogtraining, want door de ogen regelmatig te trainen kunnen sporters betere prestaties neerzetten. Een goed gezichtsvermogen bestaat namelijk uit meer dan alleen scherp zien.

Atleten kunnen door allerlei optometrische oefeningen hun blikveld vergroten, zodat ze meer ‘zien’ in het veld of op de baan. Dit kan omdat het totale gezichtsvermogen door meer facetten wordt bepaald dan enkel scherp zicht. ‘Je visuele kracht wordt beïnvloed door onder meer je hand-oogcoördinatie, visuele reactiesnelheid, lichtopname van je ogen en oriëntatie’, zegt Boeykens.

‘Zo moet een voetballer weten waar zijn teamgenoten én tegenstanders zich bevinden en wie de vrije man is. Deze informatie moet hij snel opnemen en onthouden. Ook dat heeft met zichtvermogen te maken en is te trainen’, aldus de Belgische specialist.

De Japanse professor dr. Hisao Ishigaki, verbonden aan de faculteit van management- en informatiewetenschappen aan het Aichi Institute of Technology en toonaangevend op het gebied van gezichtstraining bij sporters, valt de Belgische oogspecialist bij en legt uit. ‘Het is het niet zo dat je door die methoden de spieren in je oog direct traint. Je traint de hersenen die deze spieren aansturen. Vergelijk het maar met het verbeteren van de nauwkeurigheid en verwerkingssnelheid van computersoftware.’

Belgische oogspecialist bij en legt uit. ‘Het is het niet zo dat je door die methoden de spieren in je oog direct traint. Je traint de hersenen die deze spieren aansturen. Vergelijk het maar met het verbeteren van de nauwkeurigheid en verwerkingssnelheid van computersoftware.’

Ondanks dat er op dit terrein nog veel winst te boeken valt, ligt de focus bij medische en technische begeleiders van voetbalclubs en andere sportverenigingen en -bonden in Nederland wat betreft visualiteit nog steeds enkel en alleen op scherp zicht. Volgens Boeykens staan clubs er niet open voor. ‘Het is voor hen een onbekend fenomeen. En dat is jammer, want een beter zichtveld bepaalt het verschil tussen winnen en tweede worden.’

In de Verenigde Staten worden sporters echter wel uitgebreid onderworpen aan optometrische tests. ‘Daar zien ze wel het belang er van in’, aldus Boeykens, die zich in Amerika heeft moeten specialiseren in visuele training omdat er in Europa geen opleiding tot dit soort specialisten bestaat.
Bij testen alleen blijft het aan de andere kant van de oceaan niet. Daar zijn de laatste jaren steeds meer professionele sporters begonnen met visuele trainingen. ‘Volgens mij heeft je focusvermogen uiteindelijk een positief effect op het behouden van topprestaties’, denkt Ishigaki. Hij noemt de rallycoureur Hiroshi Masuoka als voorbeeld. ‘Hij is een beroemde sporter die zijn topprestaties behoudt door doelgericht visueel te trainen.’ Masuoka won tweemaal achtereen de befaamde rally Parijs-Dakar. Hij nam altijd een computer mee met visuele trainingssoftware erop, waarmee hij zijn oogbeweging en visuele reactiesnelheid trainde.

Hoewel het versterken van het gezichtsvermogen nog een ongerept gebied is in de Nederlandse sportwereld, kunnen sporters nu wel zelf het heft in eigen hand nemen. Nintendo heeft onlangs voor de DS het spel Sight Training uitgebracht. Het werd ontwikkeld onder supervisie van professor Ishigaki. Volgens Boeykens, die het spel uitgebreid heeft getest, is het een goede aanleiding om te beginnen met het trainen van de ogen.

PSV-aanvaller Danny Koevermans en rolstoeltennisster Esther Vergeer probeerden Sight Training al uit. ‘Ik merk nog geen verschil op het veld, maar ik ben ook niet zo lang bezig’, zegt de viervoudig Oranje-international. ‘Maar ik kan mij voorstellen dat de trainingen die je met het spel doet ervoor zorgen dat bepaalde delen in je hersenen zich ontwikkelen’, aldus Koevermans, die 16 jaar jong was toen hij voor het laatst achter een spelcomputer zat.

Vergeer, onlangs nog winnares van de Australian Open, merkt dat er vooruitgang te boeken is bij haar gezichtvermogen. ‘Bij de sportkeuring zeggen ze altijd dat mijn ogen goed zijn, maar nu ik het spel speel merk ik dat mijn coördinatievermogen wel een opfrisser kan gebruiken.’

(voor de landelijke krant DAG)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.