Stam: ‘Ik voelde dat ik sterk was’

Gisteren, aan het eind van de middag, kwam Esther Stam (20) eindelijk aan in haar woonplaats Warnsveld. De judoka werd de dag ervoor in Oostenrijk Europees kampioen onder 23 jaar in de klasse tot 63 kilo en moest met de auto terug naar Nederland. Comfortabel met het vliegtuig was te duur voor de Nederlandse judobond en dus stapte de kampioen maandagochtend om half negen de auto in.

Het werd zo’n vermoeiende reis, dat Stam na het avondeten meteen is gaan slapen. Ze was zelfs te moe om haar vriendinnen te bellen om hen te vertellen over het succesvolle EK.

In de finale in Salzburg ontmoette Stam de Française Payet. Op de Dutch Open in Rotterdam, enkele weken terug, verloor Stam nog van haar. Nu was de atlete – die traint in het Sport-Palace bij Judo Zutphen – wél te sterk. ‘Ik was overtuigender, voelde dat ik sterker was. Ik had haar onder controle en maakte het aan het eind af met een houdgreep’, zegt Stam.

Met haar kersverse Europese titel is Stam dolgelukkig. ‘Deze titel is meer waard dan een Nederlands kampioenschap. Want het is een internationale titel, gewonnen op een toernooi dat sterker bezet is dan een NK.’

Het scheelde maar weinig, of ze ging helemaal niet mee naar het EK. Eigenlijk was ze reserve bij het Nederlands team, maar omdat een teamlid geblesseerd afhaakte, mocht Stam tóch meereizen naar Salzburg. ‘Ik hoorde anderhalve week geleden dat ik naar het EK ging. Daarom heb ik mij amper kunnen voorbereiden. Wel goed ook, want nu was ik erg ontspannen.’

Sowieso staat Stam ontspannen op de mat. De technisch sterke judoka geniet gewoon van haar sport. ‘Judo is prachtig. Het geeft me zo’n goed gevoel om iemand onder controle te houden en hard op z’n rug te gooien. Dat is het leukst.’

Natuurlijk, gezonde zenuwen zijn er altijd, maar de nuchtere Achterhoekse laat zich niet gek maken. ‘Ik ben rustig en doe gewoon mijn ding’, zegt ze. Wild op haar borst slaan of hard schreeuwen past niet bij haar. Ook van sluwe trucjes bedient ze zich niet. ‘Ik heb niks met gekkigheid.’

Een voorbeeld waar haar nuchterheid uit blijkt, is dat haar gouden EK-medaille ergens op zolder ligt en niet netjes aan een muur hangt. ‘Je weet dat je het hebt gewonnen. Ik hoef ze niet steeds te zien. Leuk dat ik die medailles heb, maar ik kan er verder niks mee.’

Naast de kersverse gouden plak roesten nog meer medailles weg op Stams zolder. Ze werd al driemaal derde tijdens Nederlandse kampioenschappen, pakte vorige maand zilver op het NK in Rotterdam en was begin deze maand de sterkste op het Zweeds Open. Met haar eerste plek verdiende Stam duizend euro. Dat legde ze opzij voor haar sport.

De klasse tot 63 kilo is sterk bezet in Nederland. Elisabeth Willeboordse, derde op het afgelopen WK en al zeker van een plaats op de Olympische Spelen in 2008, maakt er de dienst uit. Het jonge talent Stam zit geduldig op de reservebank. Ondertussen traint ze elke zondag mee met de absolute top van het Nederlandse judo. Edith Bosch, die wordt beschouwd als één van de beste judoka’s van dit moment, is er dan ook bij. Vanaf de kant geeft ze bruikbare tips. Ze is één van Stams voorbeelden. ‘Edith is mentaal erg sterk. En een echte vechtjas. Wat zij allemaal gewonnen heeft in haar carrière… Daar kan ik alleen maar van dromen.’

(voor de landelijke krant DAG)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.