Lewis Hamilton: Tiger Woods van de Formule 1

Lewis Hamilton is de talk of the town in de Formule 1-wereld. Hij is de eerste donkere coureur ooit in de hoogste autosportklasse en blijkt een supertalent. De benjamin heeft al een record te pakken die Michael Schumacher nooit op z’n naam heeft weten te schrijven. Lewis is namelijk de eerste coureur ooit in de Formule 1 die in z’n eerste drie races een podiumplaats wist te bereiken. Wie is deze nieuwe ster?

‘Ik denk dat het een fantastische prestatie is’, zei de pas 22-jarige Lewis afgelopen zondag stoïcijns na afloop van de derde Grand Prix van het jaar, in Bahrein, waar hij tweede werd. Bij zijn debuut in Australië werd hij derde en de daaropvolgende races – in Maleisië en Bahrein – pakte hij de tweede plaats. Hij gaat nu tezamen met teamgenoot Fernando Alonso en Ferrari-rijder Kimi Raikkonen met 22 punten aan de leiding in het wereldkampioenschap.
Lewis’ succesvolle seizoensstart maakt velen dolenthousiast. ‘Iedereen die dit gezien heeft is getuige van het begin van een fenomenale carrière’, zegt Martin Withmarsh, algemeen directeur van McLaren Mercedes, na afloop van Lewis’ debuutrace tegen het Britse tv-zender ITV. ‘Hij zal ooit kampioen worden, dat is slechts een kwestie van tijd’.

Ook voormalig wereldkampioen Nigel Mansell (in 1992) is lovend tegen de tv-zender BBC: ‘Ik denk dat hij dit jaar al zijn eerste race gaat winnen en dat hij binnen nu en drie jaar om de titel zal strijden’, klinkt het stellig. Mansell waarschuwt voor de gevaren van het sterrendom. ‘Hij moet geconcentreerd blijven op het racen en zich niet inlaten met alle glitter en glamour die nu eenmaal bij dit wereldje hoort.’

De kans dat Lewis in die valkuil trapt is klein, want hij barst van de ambitie. ‘Ik wil Engeland terugbrengen op de kaart van de Formule 1’, zegt Lewis. ‘Het is alweer elf jaar geleden dat Damon Hill de wereldtitel won. Ik wil binnen drie jaar in zijn voetsporen treden’. Dat lijkt grootspraak, maar Lewis onderbouwt tot nu toe wel deze potentie.

Die branie lijkt Lewis over te hebben genomen van zijn grote idool, de Braziliaanse topcoureur Ayrton Senna, wereldkampioen Formule 1 in 1988, 1990 en 1991. ‘Senna is mijn grote voorbeeld, hij heeft zich ook vanuit dezelfde achtergrond als ik opgewerkt naar de top.’ Senna’s vader was net als die van Lewis een racegek die z’n zoon al vroeg liet rijden in karts.

Het is opvallend dat pas nu, in 2007, de eerste donkere coureur zijn intrede in het Formule 1-circus heeft gedaan. Waarom is het Lewis wel gelukt door te dringen in het door rijke blanken gedomineerde wereldje? De antwoorden: vader Anthony en McLaren- teambaas Ron Dennis.

De ouders van Lewis komen van het Caribische eiland Grenada en vestigden zich jaren geleden in Engeland. Daar, in het stadje Stevenage, onder de rook van Londen, werd Lewis op 7 januari 1985 geboren. Hij raakte besmet met het racevirus doordat hij na de scheiding van z’n ouders vaak met z’n vader meeging naar allerlei racecircuits in Engeland.
‘Ik bracht vele weekenden door met mijn vader en we trokken van Grand Prix naar Grand Prix’, zegt Lewis nu, in Gazet van Antwerpen. ‘Ik was toen dertien jaar en werd al snel een grote fan van de autosport. Terwijl mijn schoolvrienden hun vertier zochten in uitgaan, discotheken en bars, ging ik met mijn vader mee naar autosport kijken.’ Over zijn afkomst zegt Lewis: ‘Ik ben trots op mijn roots, trots dat ik Engeland kan vertegenwoordigen. Ik hoop dat ik een voorbeeld mag zijn voor andere rijders vanuit verschillende culturen.’

Met liefde voor de sport alleen kom je er niet. Geld en kansen zijn minstens zo belangrijk en dit kon McLaren-teambaas Ron Dennis hem geven. Hij ontdekte Lewis in 1995, op 10-jarige leeftijd. Lewis bleek een supertalent: hij won dat jaar the Super One British en de STP kartkampioenschappen. Op 13-jarige leeftijd tekende hij al een contract bij McLaren.
Lewis had het talent, vader Anthony de voorliefde voor het racen en Ron Dennis kon hem de mogelijkheid geven zich te ontwikkelen. Dat Lewis een donkere huidskleur heeft is een bijkomstigheid. Het blijft echter wel opvallend dat het zo lang heeft moeten duren voordat er een donkere coureur aan de start van een Grand Prix verscheen. Maar nu het zo ver is, blijkt de aanwezigheid van een donkere coureur goed voor het aanzien van de sport. Formule 1-baas Bernie Ecclestone erkent dat. ‘Lewis verkoopt de sport, dat is honderd procent zeker’, zegt Ecclestone. Hij kan voor de Formule 1 de rol – de sport populair maken bij het donkere publiek – vervullen die golfer Tiger Woods voor zijn sport heeft. Ecclestone voegt toe: ‘Ik wens dat mensen stopten met praten over z’n huidskleur, want dat heeft hij niet nodig. Hij is gewoon bloody good’.

Geschreven voor landelijke krant DAG (initiatief Volkskrant / PCM)

Copyright © Gabriël Deriga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.