Uitgerekend Dirk Kuyt staat op

Liverpool heeft in eigen huis Internazionale, dat het grootste gedeelte van de wedstrijd met tien man speelde, verslagen met 2-0. Lang zag het ernaar uit dat het gebrek aan lef bij coach Rafael Benitez de Engelsen zou opbreken, maar uitblinker Dirk Kuyt bracht zijn team met het openingsdoelpunt in de 85ste minuut toch over de streep.

Het was uitgerekend Kuyt – die een moeilijke periode kent in Engeland waar hij veelal op de bank zit waardoor ook Marco van Basten onlangs besloot hem niet op te roepen voor de oefeninterland van Oranje tegen Kroatië – die Liverpool op sleeptouw nam. Vijf minuten voor tijd pakte de vrijstaande Katwijker een lange voorzet op uit de lucht en zag zijn licht van richting veranderde schot achter Inter-doelman César belanden. ‘Ik ben tevreden, heb hard gewerkt voor het team’, aldus Kuyt. ‘Ik hoop dat Van Basten de wedstrijd heeft gezien’, doelde hij op zijn hoop om volgende keer weer geselecteerd te worden voor het Nederlands elftal.

Het slotakkoord op het finale offensief van Liverpool kwam van aanvoerder Steven Gerrard. Hij schoot de bal in de negentigste minuut van buiten de zestien in de goal: 2-0.

Beide teams wilden gisteravond een goed resultaat neerzetten. Voor Liverpool was dat noodzakelijk om zo de vieze smaak van de FA Cup-uitschakeling van vier dagen ervoor weg te spoelen. Tegen het nietige Barsnley (uit de Engelse tweede klasse) ging de club op eigen veld onderuit (1-2). Daardoor is trainer Rafael Benitez nog meer onder druk komen te staan. De Reds staan inmiddels al negentien punten achter in de Premier League op koploper Arsenal en dus is de Champions League nog de enige prijs die de Engelse club dit voetbalseizoen pakken kan.

Ook Inter wilde tevreden naar huis afreizen. De steenrijke voorzitter Massimo Moratti vertelde in aanloop naar dit duel dat het ‘de hoogste tijd is dat Inter de Champions League wint’. De Italiaanse ploeg dicteert met grote overmacht al twee jaar de Serie A, maar heeft de goede reeks niet weten door te zetten in het miljoenenbal. Vorig jaar sneuvelde Inter al in de achtste finale na een dubbele ontmoeting met Valencia (2-2 en 0-0).

Op het sfeervolle Anfield Road, waar zoals altijd het uit tienduizenden kelen klinkende You’ll Never Walk Alone de aanwezigen kippenvel bezorgt, kon Inter de wedstrijdtactiek al na dertig minuten spelen in de prullenbak gooien. De Belgische arbiter De Bleeckere ging in de fout en gaf Marco Materazzi onterecht zijn tweede gele kaart. Natuurlijk had de Italiaan de snellere Fernando Torres niet omlaag mogen trekken, maar omdat de Spaanse spits door de overtreding van Materrazi geen vrije doorgang tot de goal werd ontnomen, werd de Inter-verdediger met een rode kaart veel te zwaar gestraft.

Toch veranderde het wegsturen van Materazzi het spelbeeld van de eerste helft niet. Op geheel Italiaanse wijze beperkte Inter zich tot verdedigen en liet het het initiatief over aan de thuisploeg. Redelijk simpel bleef het team van trainer Roberto Mancini overeind, omdat de Engelsen uit angst voor de levensgevaarlijke spitsen Ibrahimovic en Cruz het middenveld overbezette. Doordat er amper werd ingeschoven vanuit de middenlinie kon Liverpool Inter nooit verrassen met combinatiespel. Gezien de technisch vaardige spelers van de thuisploeg én met de wetenschap dat goed presteren in de Champions League de enige mogelijkheid is om het seizoen wat glans te geven, was dat erg tegenvallend.

Benitez had daarom nog voor rust een middenvelder moeten wisselen voor een aanvaller. Maar zo behoudend als hij altijd is, wachtte de Spanjaard tot ver in de tweede helft om deze tactische wijziging door te voeren (Crouch voor Leiva). Met zijn lange, slungelige lijf zorgde Crouch vervolgens voor oorlog in het strafschopgebied, resulterend in drie goede mogelijkheden.

Na een uur had Torres de 1-0 op de voet. Kuyt blokkeerde een pass waarna de bal gelukkig terechtkwam bij de Spanjaard die vrij op het doel kon aflopen, maar doelman César op zijn weg vond. Een minuut later kreeg Liverpool opnieuw een grote kans. Uit een op maat gegeven voorzet van – weer – Kuyt kopte Hyppiä van dichtbij over het doel.

Een 0-0, voor Inter gezien de rode kaart de best mogelijke uitslag, leek in kannen en kruiken, maar vlak voor tijd gooide Kuyt dan toch een flinke schep roet in het eten van de Italianen. Zij mogen over twee weken in San Siro vol aan de bak om niet opnieuw teleur te stellen in Europa’s belangrijkste voetbaltoernooi.

Opstellingen. Liverpool: Reina; Finnan, Carragher, Hyppiä, Fábio Aurélio; Gerrard, Mascherano, Lucas Leiva, Babel; Torres en Kuyt.
Internazionale: Júlio César, Maicon, Córdoba, Materazzi, Chivu, J.Zanetti, Stankovic, Cambiasso, Maxwell; Cruz en Ibrahimovic

(voor de landelijke krant DAG)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.