Vaderlandse tennis in een diep dal

Het Nederlandse tennis is afgezakt tot een bedroevend niveau. De laatste prestatie van formaat dateert uit 2003, toen Martin Verkerk de finale van Roland Garros haalde. Sindsdien telt Nederland niet meer mee.

‘Zoals iedereen kan zien, is het een moeilijk verhaal’, zegt tennisgoeroe Henk van Hulst. Op zijn eigen tennisschool trainde hij vele talenten zoals Sjeng Schalken en Paul Haarhuis. Ook dit tennisjaar speelt Nederland geen enkele rol van betekenis. Op Roland Garros, dat nu aan de gang is, doen alleen Martin Verkerk – in de eerste ronde eruit gevlogen – en Michaëla Krajicek mee. Oudgedienden als Raemon Sluiter, Dennis van Scheppingen en talent Robin Haase wisten zich niet te plaatsen. En de nationale teams? De mannen (Davis Cup) zijn vorig jaar gedegradeerd uit de Wereldgroep: de vrouwen (FedCup) speelt zelfs twee niveaus onder de topklasse.

‘We zitten in een overgangsfase’, zegt voormalig tennisser John van Lottum. ‘Er is een gat van zes jaar. Na de eerste gouden generatie met Richard Krajicek en Paul Haarhuis, en daarna Sluiter, Verkerk, Schalken en ik, is er nu niets meer. Pas straks hebben we in Robin Haase en Thiemo de Bakker misschien weer goede tennissers.’

Volgens Van Hulst is het een mentaliteitskwestie. ‘Ik heb talenten genoeg gezien die het in zich hadden om de top te halen, maar tegenwoordig hebben ze het er niet meer voor over om keihard te werken.’ Van Lottum: ‘Je moet 35 weken per jaar alleen over de wereld kunnen reizen en leren accepteren als je vier weken op rij niet wint. Maar dat trekken veel talenten niet, die haken af.’ Hebben jonge tennissers in andere landen dan een betere mentaliteit? Van Hulst: ‘Ja. In Oost-Europa geldt: als je talent hebt, is dat een gift van God. En dan is het jouw plicht om dat talent niet te verkwanselen. Zij spelen met hun hart.’

Voormalig tennisser en Davis Cup-captain Tjerk Bogtstra gelooft niet in mentaliteitsproblemen. Gaat er dan iets mis in de opleiding? ‘Volgens mij is het gewoon een golfbeweging. De ene generatie heeft vier goede tennissers en de andere geen één.’

Ook geldgebrek zorgt ervoor dat Nederland ‘even’ niet meer meedoet. In Frankrijk en Spanje worden gigantische budgetten vrijgemaakt voor opleiding. Een jaar tennissen kost zo’n 40.000 euro. Een bedrag dat de meeste jonge Nederlandse spelers niet jaar in jaar uit op kunnen brengen. ‘Door de grote budgetten in Spanje, kunnen talenten aan het tennissen gehouden worden,’ zegt ex-toptennisser Paul Haarhuis. In dat land organiseren ze veertig weken per jaar tennistoernooien. Haarhuis: ‘En in Nederland maar zes. Dus de Spaanse jeugd krijgt meer mogelijkheden om te groeien.’

Haarhuis gelooft niet dat er iets misgaat in de opleiding. Van Lottum denkt van wel: ‘Jarenlang is er te weinig getraind op het fysieke aspect. Tegenwoordig zijn de spelers geen tennissers meer, maar complete atleten. Dat vereist een andere training.’ En nu zitten we in een grote crisis? ‘We moeten niet te paniekerig doen. In Nederland zijn we zo gewend aan goede tennissers, dat alles wat daarna komt al snel tegenvalt’, zegt Bogtstra. ‘Wat wij in de jaren negentig hebben neergezet, was exceptioneel, niet de standaard’, aldus Haarhuis.

Op dit moment worden Michaëla Krajicek, Robin Haase en Thiemo de Bakker – Wimbledon jeugdkampioen (2006) – als dé talenten gezien. ‘Met hun talent kunnen zij de top halen’, zegt Van Hulst. Bogtstra: ‘Over hen maak ik me geen zorgen.’

<KADER>
We kunnen het wel
Vooral in de jaren negentig behaalden Nederlandse tennissers veel successen. Een overzicht.
Paul Haarhuis en Jacco Eltingh (in het dubbelspel): 2 x winnaar Roland Garros (1995, 1998) en 1 x US Open (1994), Australian Open (1994) en Wimbledon (1998).
Richard Krajicek: Winnaar Wimbledon in 2006.
Sjeng Schalken won negen ATP-titels, waaronder tweemaal het toernooi in Rosmalen.
Martin Verkerks grootste prestatie was het behalen van de finale van Roland Garros in 2003.

(voor de landelijke krant DAG)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.