‘Vergeten topscorer’ Geels terug met boek

Hij scoorde 1026 doelpunten, speelde voor Ajax, Feyenoord en PSV en werd vijfmaal topscorer van Nederland. Ruud Geels kan terugkijken op een geweldige carrière, al kende hij ook dieptepunten. Zo was hij met Oranje mee naar het WK’74, maar hij speelde geen minuut. Geels: ‘Daar was ik ziek van, ik voelde me er niet bijhoren.’ Zijn boeiende verhalen leverden de nostalgische biografie Altijd Raak op, waarvan Geels dinsdag in het AZ-stadion in het bijzijn van veel voetbalvrienden en familie het eerste exemplaar overhandigde aan oud-teamgenoot Louis van Gaal.

De ondertitel van het boek is De Biografie van een ‘vergeten’ topscorer. Hoewel veel, oudere, voetballiefhebbers dondersgoed weten wie Ruud Geels (59) is, gaan bij jongere generaties de wenkbrauwen fronsen bij het horen van zijn naam. Hoe is dat mogelijk, met zo’n enorme staat van dienst? Jan Mulder, die in de jaren zeventig met Geels bij Ajax speelde, begrijpt niet dat Geels door velen vergeten lijkt. ‘Geels wordt onderschat. Hij staat nooit in het rijtje wereldspitsen die Nederland heeft voortgebracht en dat is onbegrijpelijk. Hij was onnavolgbaar en dodelijk.’ Van Gaal, die twee jaar met Geels samenspeelde bij Sparta, heeft wel een verklaring: ‘Dat komt omdat Geels niet veel titels gewonnen heeft. Maar hij was erg getalenteerd en bovendien een sympathieke man.’

Zelf vindt Geels het niet erg dat jonge mensen vaak niet weten wie hij is. ‘Ik heb het gedeeltelijk zelf veroorzaakt omdat ik na mijn carrière besloot niks meer te doen in de voetballerij. Ik had me al twintig jaar opgeofferd voor het voetbal en als kluizenaar geleefd.’

De biografie is geschreven door Theo Vaassen. De reden voor Geels als onderwerp van een nieuw boek? ‘Na zijn carrière verdween hij uit de schijnwerpers, maar ik ben hem nooit vergeten. Toen vorig jaar allerlei boeken uitkwamen over Cruijff, dacht ik: En Ruud Geels dan?’.

Wat voor spits Geels was? ‘Hij hoort niet in het rijtje Van Basten en Cruijff, want die waren betere voetballers,’ aldus Van Gaal. ‘Maar Geels was een goalgetter, dat was Cruijff weer niet.’ De AZ-coach vindt dat zijn oud-collega te vergelijken is met Ruud van Nistelrooy. ‘Geels was minstens zo goed. Hij had het oriëntatievermogen om op de juiste plaats te staan.’
Geels zelf kan wel leven met die vergelijking. ‘We lijken op elkaar. Alleen was ik sterker met mijn hoofd.’ En dat klopt. Honderden kopgoals maakte Geels, één van de meest memorabele op 1 november 1975. Met Ajax won hij in het Olympisch Stadion met 6-0 van Feyenoord en Geels scoorde vijf goals. Bij één daarvan sprong hij torenhoog boven Van Hanegem uit om snoeihard raak te koppen. Na de wedstrijd zei van Hanegem, die Geels niet eens had zien aankomen: ‘Volgens mij kwam die gozert uit de lichtmast vallen.’

(voor de landelijke krant DAG)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.