Wat rest is de strijd om de troostprijs

Wat begon als een vlotte, gelijk opgaande wedstrijd mondde uit in een kansloze exercitie voor PSV.

Het is PSV niet gelukt de volgende ronde te bereiken van de Champions League. In het laatste groepsduel ging de Eindhovense ploeg met 0-1 onderuit tegen Inter Milaan. Dankzij de derde plaats in de poule mag PSV na de winterstop verder spelen in de UEFA Cup.

Hoewel er veel gekke dingen kunnen gebeuren op het voetbalveld – vraag maar aan Rusland-bondscoach Guus Hiddink – hadden ze bij PSV weinig vertrouwen in een goede afloop. De taak was dan ook niet eenvoudig: zelf winnen van het sterke Inter dat zonder Ibrahimovic en Figo moest aantreden, terwijl het al uitgeschakelde CSKA Moskou Fenerbahçe in eigen huis moest zien te verslaan. Hoewel de Russen in de eerste helft nog wel op voorsprong kwamen in Turkije, en dus PSV een sprankje hoop gaven, verloren ze uiteindelijk met 3-1.

Hét fatale moment waarop PSV de kansen op het bereiken van de volgende ronde van de Champions League nihil zag worden, was de rode kaart van verdediger Edison Méndez in de 28ste minuut. De Italiaanse cultheld Marco Materazzi schoot na een afgeslagen aanval van PSV de bal hard naar voren en bereikte zo de volledig vrijstaande Suazo. Terwijl de lange Inter-aanvaller alleen op PSV-goalie Gomes afliep, wist Mendéz hem toch nog in te halen. Maar in plaats van rustig naast hem te blijven lopen, schopte de Zuid-Amerikaan Suazo met twee benen onderuit. Arbiter Merk, die zijn laatste Europese wedstrijd floot omdat hij moet stoppen vanwege de leeftijdsgrens van 45 jaar, kon niets anders dan Méndez de rode kaart tonen.
Na het wegsturen van Méndez was de wedstrijd geen wedstrijd meer. Voor de rode kaart was het een vlotte, gelijk opgaande wedstrijd. Maar tegen tien man nam Inter volledig het initiatief, zonder overigens tot grote kansen te komen. Het machteloze PSV stond erbij en keek ernaar.

Na de rust ging PSV op zoek naar de openingstreffer, maar elke vorm van stootkracht, creativiteit en geloof in eigen kunnen ontbrak. De Italiaanse kampioen wist slim gebruik te maken van de vrijkomende ruimte en creëerde vijf grote kansen. Onder meer Crespo en Cruz faalden echter telkens in de afronding. Tot de 64ste minuut. Toen zag PSV het kleine beetje hoop dat het misschien nog had op een vervolg in Europa’s belangrijkste voetbaltoernooi definitief vervliegen toen Julio Cruz wél de bal in het net wist te krijgen. Nadat Timmy Simons kinderlijk eenvoudig voorbij werd gespeeld door linkeraanvaller Suazo die de bal vervolgens op Cruz gaf, tikte de door Zonneveld vrijgelaten Argentijn de bal simpel achter doelman Gomes: 0-1.

Terwijl Jan Wouters met het inzetten van Kenneth Perez, Aissati en Jonathan Reis opzichtig op zoek ging naar de onverdiende gelijkmaker, was het juist Inter dat enkele keren gevaarlijk werd. Zo schoot Solari op de paal en had Suazo zeker eenmaal moeten scoren. Dat gebeurde niet. Het bleef een zuinige 0-1. Nu moet PSV zich richten op de wedstrijd tegen Ajax, aanstaande zondag. Maar veel vertrouwen hebben de Eindhovenaren niet opgedaan gisteravond. Daarvoor was de organisatie te chaotisch, is er gebrek aan creativiteit en worden er te weinig scoringskansen gecreëerd.

(voor de landelijke krant DAG)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.