Interview – Ola Toivonen: “We hebben ons lesje wel geleerd”

Voor het al geplaatste Oranje staat alleen eer en de koppositie op het spel. Maar Zweden moet vol aan de bak tegen de vice-wereldkampioen om zich te kwalificeren voor het EK. PSV-aanvaller en Zweeds international Ola Toivonen is er niet gerust op. „Bij Nederland lopen exceptionele voetballers rond.”

Hij vindt het altijd wel lekker, zo´n interland tussen competitiewedstrijden door. Sommige voetballers zien het als een irritante onderbreking, maar Ola Toivonen (25) niet. „Competitiewedstrijden draaien in Nederland vooral om man-tegen-man duels. Bij het Zweedse nationale team gaat het meer om tactiek. Dat is een lekkere afwisseling”. Hoewel Toivonen net als bij PSV ook in het Zweedse team achter de spits speelt, is zijn rol daar een beetje anders. „Ik moet meer tussen de linies lopen om Zlatan Ibrahimovic in stelling te brengen. Dat is mijn belangrijkste taak”. Hoewel Toivonen al vier jaar in Nederland woont, heeft spelen tegen Oranje voor hem niets speciaals. „Ik beschouw het als een normale wedstrijd. Natuurlijk is het leuk dat je sommige spelers bij de tegenpartij kent. Maar daar denk ik niet aan als ik op het veld sta. Dan denk ik alleen aan winnen”.

Een jaar geleden, op twaalf oktober om precies te zijn, speelde Oranje in de EK-kwalificatiecyclus de thuiswedstrijd tegen Zweden. Voorafgaand gaf Toivonen zijn team zestig procent kans om Nederland te verslaan. Mede omdat bondscoach Bert van Marwijk enkele belangrijke spelers zoals Arjen Robben en Robin van Persie moest missen. Maar in de Amsterdam Arena werd Zweden volkomen weggetikt door een bijzonder fris en gretig Nederland. Door doelpunten van Klaas Jan Huntelaar (2) en Ibrahim Afellay (2) won Oranje met 4-1. Andreas Granqvist scoorde de Zweedse eretreffer. “We hebben ons lesje wel geleerd”, zegt Toivonen als hij terugblikt. “We geloofden in elkaar en dachten echt van Oranje te kunnen winnen. Maar we waren te naïef. We speelden te ver naar voren, onze verdediging sloot niet aan bij de aanval en we gaven achterin veel te veel ruimte weg. En Oranje was die avond echt op stoom”. Hoe de in Degerfors geboren aanvaller nu de kansen inschat? “Het wordt een moeilijk verhaal. Nederland behoort bij de beste drie landen van de wereld”. Wat maakt Oranje dan zo sterk? “De enorme controle op de wedstrijd. Alleen tegen Spanje zouden ze het misschien lastig hebben. Verder maakt het niet uit tegen wie Nederland speelt, elke wedstrijd controleren ze. Daarnaast weten alle spelers waar ze moeten lopen en wanneer. Ze zijn enorm bewegelijk. Ik geniet ervan als ik naar Oranje kijk”. De aanvoerder van PSV hoeft niet lang na te denken over de vraag wie de beste speler van Nederland is. “Wesley Sneijder. Natuurlijk lopen er meer exceptionele spelers rond bij Oranje, maar Sneijder is iets bijzonders. Hij is samen met Xavi en Iniesta de beste middenvelder van de wereld.” Let je extra op Sneijer, omdat hij op dezelfde plek speelt als jij? „We spelen dan wel allebei centraal op het middenveld, maar ik heb lang niet de kwaliteiten van Sneijder. Hij is fantastisch. En een ander type dan ik. Natuurlijk probeer ik van hem te leren. Ik kijk graag naar hem op televisie”.

Nog niet zo heel lang geleden waren de Zweden een geduchte concurrent voor veel teams. Onder meer Engeland en Italië kwamen op recente eindtoernooien niet verder dan een gelijkspel. En ook Oranje speelde op het EK in 2004 gelijk tegen Zweden. Penalties brachten het team van de toenmalige coach Dick Advocaat alsnog naar de volgende ronde. Inmiddels heeft Zweden ingeboet aan kwaliteit. „Enkele jaren terug hadden we topspelers als Zlatan Ibrahimovic, Fredrik Ljungberg en Henrik Larsson. Veel van die jongens zijn inmiddels gestopt. De opvolging is nog niet zo goed als hen. Veel spelers zijn jong en moeten nog een hoop leren”.

Hoewel het de aankomende twee interlands billenknijpen wordt voor Zweden, staat ook voor Nederland het een en ander op het spel. Op dit moment leidt Nederland nog in poule E met 24 punten. Omdat het daarmee – sowieso – de beste nummer twee is van alle poules, is Nederland al zeker van rechtstreekse deelname aan het EK. Maar Zweden kan langszij komen. Dan moeten Toivonen en co. winnen van zowel Finland als Oranje. Alleen dan plaatsen ook de Zweden zich direct voor het toernooi in 2012. Een lastige klus. “We hebben onszelf in een moeilijk parket gebracht door vorige maand onverwacht te verliezen in Hongarije. Dure punten, want nu moeten we Finland uit verslaan om tweede te worden in de poule. Dan plaatsen we ons voor de play offs. Maar het mooiste scenario is daarna ook winnen van Oranje. Want dan plaatsen wij ons direct voor het EK. Maar daar ga ik niet van uit”. Wat wordt het Zweedse strijdplan voor de wedstrijd tegen Oranje, uitgaande van winst op de Finnen? “Ik hoop dat we strakker gaan verdedigen dan in de vorige wedstrijd. Hopelijk kunnen we lang de nul houden. Als het twintig minuten voor tijd nog steeds 0-0 is, kunnen we misschien wat meer op de aanval gaan spelen. Maar ja, we hebben het wel over Oranje”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.