De crash van Team ’58

‘Ik ben nu 72 jaar en draag de pijn van het ongeluk al vijftig jaar met mij mee. Sinds de crash heb ik moeite met het ontmoeten van de nabestaanden. Ik haat dat. Zo zag ik Eddie Colman’s vader wel eens, maar ik had altijd het gevoel dat, wanneer hij naar mij keek, hij dacht: Waarom sta jíj hier en is mijn zoon dood?’

Het mag morgen dan precies vijftig jaar geleden zijn dat het dodelijke ongeluk met het vliegtuig van Manchester United plaatsvond, de pijn van Albert Scanlon is er in al die jaren niet minder om geworden. De buitenspeler die aan de vliegtuigcrash een schedelbasisfractuur, gebroken rechterbeen, nierschade en een gebroken schouder overhield, was één van de overlevenden van het ongeluk waarbij zeven van zijn teamgenoten omkwamen. Behalve Colman vonden ook de Manchester-spelers Tommy Taylor, Roger Byrne, David Pegg, Liam Whelan, Geoff Bent en Mark Jones de dood op het vliegveld van München. Duncan Edwards stierf vijftien dagen later.

Het is zes februari 1958 als één van de beste selecties die een Engelse club ooit heeft gehad, met het vliegtuig onderweg is vanuit de Joegoslavische hoofdstad Belgrado naar Engeland. De dag ervoor verzekerde het team een plek in de halve finale van de Europacup I door 3-3 gelijk te spelen tegen Rode Ster Belgrado.

Na een tankstop in Duitsland wordt het opstijgen tot tweemaal toe afgebroken wegens technische problemen. De landingsbaan is inmiddels bedekt met een dik pak sneeuw. Maar de piloten gaan het nog één keer proberen. Ze rijden in volle vaart naar het einde van de baan. Maar het vliegtuig wil niet opstijgen: er liggen modderige hopen natte sneeuw aan het eind van de baan, waardoor het toestel niet de benodigde snelheid kan maken. Dan rijdt het vliegtuig door de omheining een weg op en ramt een huis.

Verdediger Bill Foukes, één van de overlevenden en morgen aanwezig bij de herdenkingsdienst op Old Trafford, kon niet geloven dat de piloten een derde poging waagden. ‘Ik voelde dat we gevaar liepen, maar ze zeiden: Nee, we gaan. Toen dacht ik: Dit is belachelijk, ze gaan gewoon opstijgen!’ Bill voelde de achterkant van het vliegtuig omhoog gaan en weer neerkomen.

Ook Bobby Charlton, die na het ongeval uitgroeide tot één van Engelands beste voetballers uit de geschiedenis door onder meer 49 doelpunten te maken in 106 interlands, overleefde het ongeluk. Hij herinnert zich dat zijn teamgenoten zich zorgen maakten en muisstil voor zich uit staarden. ‘Zelfs toen we het huis ramden bleef het stil. Het laatste wat ik mij kan herinneren is het verschrikkelijke geluid van metaal op metaal.’

Terwijl het vliegtuig in brand stond en zijn teamgenoten stierven in de sneeuw, schoot Charlton – die slechts licht hoofdletsel opliep – zijn trainer Matt Busby te hulp. Hij hoorde de man die hem een jaar daarvoor nog als broekie bij de eerste selectie van United haalde kreunen van de pijn. Charlton: ‘Het was een ongelooflijke tragedie. Maar het helpt als mensen zeggen hoe goed die spelers waren.’

Het jonge elftal van Manchester United was een genot om naar te kijken. Men achtte het in staat de absolute Europese hegemonie van het onaantastbaar ogende Real Madrid te doorbreken. Die kans was de Busby Boys niet gegund.
Maar tien jaar na de crash kregen de overleden spelers het allermooiste eerbetoon denkbaar. Trainer Busby, die op het randje van de dood had gewankeld, bouwde een nieuw Manchester United. Oudgedienden Foukes en Charlton werden aangevuld met jonge toppers als George Best en Denis Law en dit elftal versloeg voor de ogen van 92 duizend geëmotioneerde fans Benfica in de finale om de Europa Cup 1 met 4-1. Charlton scoorde twee goals. Hij mocht als aanvoerder als eerste Engelsman ooit de felbegeerde cup boven zijn hoofd tillen en maakte zo de droom van ‘Team 1958’ waar.

(voor de landelijke krant DAG)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.