De spil in het zonnetje

“Ruik je het geld”, roept Nico Waltmans (44) glimlachend terwijl hij langs de balustrade loopt in het Effectenbeurs-gebouw in Amsterdam. Zijn ogen gaan over de beroemde beursvloer. Op dit moment weet de penningmeester van Basketbal Vereniging Groningen nog niet dat hij over een kwartier wordt uitgeroepen tot Penningmeester van het Jaar 2012. Dat zal gebeuren in de Bestuurskamer, de oudste kamer van het gebouw waar al het hoog bezoek wordt ontvangen. Het bevindt zich recht tegenover de beursgong, die al door vele bekende Nederlanders is geslagen waaronder door Johan Cruijff. Ook Waltmans zal de gong slaan om de handelsdag te eindigen. Maar dat is straks.

Nog voordat Anneke van Zanen-Nieberg – penningmeester van NOC*NSF en jurylid van de Penningmeester van het Jaar verkiezing – de gouden envelop met daarin de naam van de winnaar in haar handen gedrukt krijgt, steekt ze van wal. “Het penningmeesterschap is een onderbelichte functie. Het is meer dan optellen en aftrekken. Je moet betrouwbaar zijn, creatief, enthousiast en onverzettelijk. Hierin hebben de drie kandidaten allen geëxcelleerd.”

Niet chagrijnig te krijgen
Uit ruim 2200 nominaties en 46.000 stemmen zijn behalve Waltmans, ook Liesbeth Koers-Arends (46 jaar, Reddingbrigade Wierden) en Jan van der Leek (65, Korfbalvereniging Scheldevogels uit Bergen op Zoom) geselecteerd. Waar Waltmans er met de titel én 2500 euro (“gaan we besteden aan het opleiden van trainers”) vandoor gaat , blijven de overige genomineerden verre van teleurgesteld achter. Koers-Arends: “Teleurgesteld? Helemaal niet. Ik ben al blij en trots dat ik bij de genomineerden hoor. Ik word in het zonnetje gezet en daar geniet ik van. Ook krijgt de vereniging de nodige aandacht én een cheque van 1250 euro.” Ook Van der Leek kan zich erbij neerleggen dat niet hij, maar Waltmans met de eer naar huis gaat. “Ik vind het al prachtig dat ik hier ben. Je ziet dit schitterende gebouw altijd op tv, maar je komt er nooit. Ondanks dat ik niet gewonnen heb, ben ik vandaag niet chagrijnig te kijgen.”

Tijd voor een speciaal moment. De penningmeester van het jaar mag als winnaar van de verkiezing de handelsdag afsluiten door de beroemde gong te slaan. Alle genomineerden en gasten gaan staan op het veel gefotografeerde plateau. Een dame van de Effectenbeurs legt uit dat iedereen in de camera moet kijken en met z´n allen vanaf tien moet aftellen. Bij nul slaat Waltmans de gong. “Was ik op tijd?”

“Niet alleen harken”
Van Zanen-Nieberg legt uit waarom Waltmans de verkiezing gewonnen heeft. “Hij heeft in korte tijd een noodleidende club vooruit gebracht. Hij heeft het negatief saldo omgebogen naar een positief saldo. Behalve een financiële basis, heeft hij organisatorisch ook een gezond fundament gelegd.” En dat laatste is ook een rol van een penningmeester, benadrukt ze. “Men denkt wel eens dat een penningmeester achterover leunt en geld telt, maar dat is niet zo. Een penningmeester moet actief op zoek naar creatieve mogelijkheden om aan geld te komen.”
Penningmeester van het Jaar 2012 is daarmee eens. “Je kan niet alleen geld binnen harken en daarmee is het klaar. Je moet iets voor je sponsors doen, hen bij de vereniging betrekken. Zo krijgen ze binding met de club en dat resulteert in lange samenwerkingen.” En dat geldt ook voor de leden. “Ik wil dat iedereen zich thuis voelt bij onze club. Niet alleen spelen, contributie betalen en weer weg.”

Zelfredzaamheid
Terwijl de gasten genieten van borrelhapjes en een drankje, legt Koen Breedveld van Mulier Instituut uit dat het volkomen terecht is dat penningmeesters vandaag voor even uit de schaduw treden. “Want besturen is tegenwoordig ingewikkeld met lastige subsidiesystemen, fiscale maatregelen en belastingvoordelen. Ook ben je niet altijd de populairste omdat je vaak ´nee´ moet verkopen.” Dat het niet altijd gemakkelijk is om penningmeester te zijn van een vereniging, weet ook Peter Smit van de Grote Clubactie. “Daarom kozen wij ook voor ´zelfredzaamheid´ als thema van de Grote Clubactie. En dat is ook van toepassing op verenigingen. De overheid trekt zich terug, maar je ziet dat leden zich daardoor nog meer inzetten voor hun club. Met de penningmeester voorop.”

Inspireer anderen
Humberto Tan, bekend als presentator van RTL Boulevard, Eredivisie Live en BNR radio, zit ook in de jury van Penningmeester van het jaar en vindt de taak van een penningmeester van groot belang. “Hij is de spil van de vereniging. Alles begint bij geld. Als de penningmeester een goed financieel fundament heeft gelegd, gaat het ook goed met de club. Anders is het heel snel over met lekker sporten.” Tan heeft ook nog een goede tip voor alle penningmeesters in Nederland. “Inspireer anderen. Deel je opgedane kennis en ervaring met andere mensen. Niet alleen voor je eigen club, maar voor het hele sportbestuur in Nederland.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.