Interview – Anita Heilker (Dolly Dots) (The Winner Is… serie)

Naam: Anita Heilker
Geboren: 4 oktober 1960 in Schiedam
Bekend van: Dolly Dots

Voor de kick. Dat is één van de redenen waarom Anita Heilker het podium van The Winner Is betreedt. „Ik ben een thrillseeker. Ik heb spanning nodig. Dat geeft zo´n lekker gevoel.” Dat had ze als klein kind al. „Ik weet nog dat ik met iemand meeging naar een zwembad en hem vertelde dat ik kon zwemmen. Maar dat was niet waar. Toen ben ik echt bijna verdronken.”

Figuurlijk verdrinken doet ze ook. Wat ze ook doet, ze gaat er vol voor. Halve maatregelen kent ze niet. Een uitgestippeld beleid in haar leven valt dan ook niet te ontdekken, haar keuzes gaan behoorlijk van hak op de tak. Zoals in 1985, toen Heilker plotseling uit de waanzinnig succesvolle meidengroep Dolly Dots stapte. Net als de band haar beste jaar kent. „Ik kreeg een dochter en dacht haar op te kunnen voeden naast mijn zangcarrière. Maar ik was gewoon te druk. We stonden op het punt een film te maken. Toen heb ik het zingen vaarwel gezegd om voor mijn dochter te zorgen.” Verbazingwekkend was het toen ze alweer een jaar later als solozangeres in Amerika opdook. „Ik werd gevraagd om weer te gaan zingen. Omdat ik zelf mijn tijd kon indelen heb ik dat toen gedaan.” Maar ook deze keuze hield niet lang stand toen ze een paard cadeau kreeg van haar moeder. Ook hier dook ze vol op en binnen de kortste keren had ze twintig paarden staan. „Toen had ik hetzelfde als met de baby: Hier moet ik alles voor aan de kant zetten. Wat dat betreft ben ik heel hysterisch”, weet ze zelf. En dus borg ze opnieuw haar microfoon op.
Ondanks wat uitstapjes als actrice bij Die Twee van Henk Spaan en Harry Vermeegen, een shoot in de Playboy (over thrillseeken gesproken!) en een reunie van de Dolly Dots in 1998 en 2007 bleef Heilker in de luwte. Bij haar paarden. Heb je daar geen spijt van? „Absoluut niet. De paarden hebben mij veel geleerd. Als mensen mij vroeger iets flikten, dacht ik altijd: ,laat gaan´. Maar voor mijn paarden kwam ik wél op. Zo heb ik uiteindelijk leren opkomen voor mezelf. Ik durf me nu uit te spreken.” Tegenwoordig heeft ze nog één paard over. Deze staat in de stal bij een vriend. „En dus kan ik weer gaan zingen.”
Heilker heeft nóg een aanleiding om mee te doen aan The Winner Is. „Het is goed dat Nederland mij weer ziet en misschien denkt: ,Die Dolly Dot kan toch zingen´. Want men vond Ria Brieffies en Angela Groothuizen nog wel aardig, maar de rest van de meidengroep kon er niks van.” We proeven bewijsdrang? „Nee, ik ben totaal niet bezig om me te bewijzen. Ik vind het gewoon leuk om te laten zien dat ik meer kan dan Dolly Dots-liedjes zingen. Ik ben gegroeid en mijn stem is warmer en doorleefder geworden.” Wat hoop je dat het programma je geeft? „Een eigen bandje. Dat zou ik zo leuk vinden. En dan geen poppy nummers meer maken, maar een combinatie van jazz, funk en blues.”

(Voor Veronica Magazine)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.