Interview – René Schuurmans (The Winner Is… serie)

Naam: René Schuurmans
Geboren: 20 november 1964 in Sint-Michielsgestel
Bekend van: Feestmuziek en levenslied

Van alle deelnemers aan The Winner Is, is René Schuurmans het minst ervaren. Pas sinds 2006 is de nu 47-jarige (!) fulltime professioneel zanger. Een laatbloeiertje dus. „Wat heet! Op mijn 39e ben ik begonnen, op een personeelsfeestje. Daar stond een karaokemachine en het leek me wel leuk om een liedje te zingen. Met een paar biertjes op zong ik een nummer van Lee Towers.” Of het een groot succes was herinnert hij zich niet, maar sinds dat moment stortte de voormalig loodgieter zich op het artiestenvak.

„Ik begon nummers te schrijven en te zingen en deze werden al snel kroegknallertjes.” Zijn grote hit? Laat de zon in je hart (nummer 18 in Single Top 100). Zijn album Vanaf Vandaag behaalde in 2007 de vijfde plek in de Album Top 100. In korte tijd stond Schuurmans ineens op de podia van Tros Muziekfeesten, Mega Festijnen en grote pleinfeesten. Vorig jaar zong hij drie dagen in een uitverkochte Arena als één van de gastzangers van De Toppers. En toch gaat niet bij iedereen een belletje rinkelen als de naam René Schuurmans valt. „Mensen die van Nederlandstalige muziek houden kennen mij zeker. Maar de rest niet. Daarom doe ik mee aan The Winner Is. Ik wil hen kennis laten maken met René Schuurmans.” En werken aan zijn ´gezichtsbekendheid´. „Mensen kennen mijn liedjes vaak wel, maar hebben geen idee hoe ik eruit zie. Dat wil ik veranderen.”
Daarnaast wil Schuurmans bewijzen dat hij wel degelijk goed kan zingen. Daarom doet hij in ronde één van The Winner Is een cover, van Volumia. Een genre waaraan hij zich normaal niet brandt. „Tegen feestmuziek wordt heel makkelijk aangekeken, maar het is nog best ingewikkeld om iedere keer weer een feesttent van hier tot Tokio op de kop te zetten. Dat lukt me aardig. Nu wil ik laten zien dat ik meer in huis heb.”
Nadat Schuurmans, geboren en getogen aan het Maaskantje, tien jaar lang als loodgieter de huizen afstruinde, was hij twaalfeneenhalf jaar ambtenaar bij de gemeente Sint-Michielsgestel. „Ik was burgemeester van de verkeersborden.” Die tegenwoordig zoveel worden gejat, vanwege New Kids? „Inderdaad. Sinds ik weg ben bij de gemeente begint het daar in verval te raken”, knipoogt hij. „Er hangt geen bord meer in het dorp. Alles wordt meegenomen. Mijn vader had een eigen kroeg, waar een levensgroot Maaskantje-bord hing. Zelfs die is op onverklaarbare wijze verdwenen.” Heb je geen spijt, dat je dik twintig jaar aan kranen hebt lopen draaien en verkeersborden hebt verplaatst, in plaats van zingen? „Ik heb nooit geweten dat ik goed kon zingen. Spijt kan ik dus niet hebben. En ik zeg altijd maar: Beter laat dan nooit. Wel zou het makkelijker zijn als ik nu vijfentwintig jaar was, maar kijk naar Tom Jones. Die man is over de zeventig, is megapopulair en zingt nog steeds de sterren van de hemel. Hij laat zien dat ik nog wel een paar jaartjes door kan.”

(Voor Veronica Magazine)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.