Interview – Lillian Jackson (Spargo) (The Winner Is… serie)

Naam: Lilian Day Jackson
Geboren: 3 maart 1960 in New York
Bekend van: Spargo

„In de eerste ronde zing ik Natural Woman. De ronde daarna doe ik een sneller nummer.” Jackson kijkt vastberaden en klinkt overtuigend. Het komt niet eens in haar op dat ze al na één ronde eruit kan vliegen. Typisch Amerikaans. Zij denken slechts aan één ding: Winnen. Deze competitiviteit erfde de voormalig zangeres van discosensatie Spargo van haar Amerikaanse vader. Haar Nederlandse moeder gaf haar die Hollandse nuchterheid. Deze genenmix maken van Jackson een interessante vrouw.

„Ik ben hier om een paar mensen weg te zingen. Ik kom hen wel eens tegen en dan hebben ze altijd zo veel kapsones. Dan denk ik: Waar is dat toch voor nodig? Omdat je zingt ben je toch niet een beter mens dan een timmerman of een verpleegster?” Wie deze arrogante medekandidaten zijn? „Dat zeg ik niet. Zij weten zelf wie ze zijn.”
Er is nog een reden waardoor de kleine dame met de grote stem meedoet. „Toen ik op een avond thuiskwam, was mijn 13-jarige dochter mij op internet al aan het inschrijven voor The Winner Is. Het leek haar helemaal te gek als ik mee zou doen. En ik vond het een leuk idee dat ik haar held zou zijn. Dus hier ben ik.”
Jackson voegde zich in 1979 op 19-jarige leeftijd bij Spargo. Zij maakte van de band een succes met haar kenmerkende stemgeluid. De eerste single, You and Me, werd direct goud. Ook de tweede single, Just for You, werd in binnen- en buitenland een grote hit. „Het was een hele mooi tijd, waarin ik het vak van professionele muzikant onder de knie heb gekregen. Ook heb ik goed geld verdiend.” En dat allemaal verbrast? „Het meeste geld kon ik meteen weer inleveren bij de belastingdienst. En de rest heb ik moeten omwisselen toen ik terug verhuisde naar New York. Toen waren drie guldens slechts één dollar waard. Wat heeft dat omwisselen mij veel geld gekost!” Jackson verhuisde naar Amerika omdat ze in 1984 uit Spargo stapte. Slechts vijf jaar na haar succesvolle entree. „Ik was er klaar mee. Disco was niet mijn ding. Ik voelde me zwart die te blank zong. En dus ging ik naar Amerika, om echt te leren zingen. En mijn muzikale roots vinden.” Dat bleek funk, jazz en R&B te zijn. Desondanks kreeg ze ook aan de andere kant van de oceaan aanbiedingen om de discokant op te gaan. „Maar ik wees dat af en dat vonden ze heel raar. Maar ik had al disco gedaan in Europa. In Amerika wilde ik een serieuze zangeres worden.” Drie jaar lang was ze solozangeres van de legendarische funk-, soul- en jazzvibrafonist Roy Ayers. Op haar 34e keerde Jackson terug naar Nederland, waar ze tot op de dag van vandaag commercials in zingt en optreedt als gastzangeres bij allerlei bands. Ze hoopt dat The Winner Is haar meer werk oplevert. „Maar het mooist zou zijn als ik weer een eigen band zou krijgen.” En dan disco zingen? „Nee, nee. Die tijd is geweest.”

(Voor Veronica Magazine)

Een gedachte over “Interview – Lillian Jackson (Spargo) (The Winner Is… serie)

  1. Heb haar ontmoet en het is oprecht een van de meest nuchtere, aardige en inspirerende vrouwen ooit. Ze stond achter me in de rij bij de supermarkt en toen ik 2 euro te kort kwam gaf ze me zonder te aarzelen het geld. Daarna babbelden we even en vertelde ik dat ik haar van Spargo herkende. Het was zo’n puur moment, wat ik voor altijd zal koesteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.