Armin van Buuren: ´Ik denk aan de luisteraar´

Wat stelt een zomer voor zonder knetterlekkere klanken? Daarom zijn we zo blij met Armin van Buuren. Elke vrijdagavond knalt hij onze huiskamer binnen met zijn radioshow A State of Trance. Wij spraken ´s werelds beste dj op Ibiza.

Drukbezet is een understatement als het over Armin van Buuren (34) gaat. Een representatief weekje ziet er zo voor hem uit: Op dinsdagavond vliegen naar Ibiza, daar woensdag draaien in zijn vaste club Space, dan donderdag optreden in Bulgarije, vrijdag in Italië, zaterdag in Zwitserland en zondag in Spanje. Waar haalt de geboren Leidenaar de tijd vandaan om tussendoor zijn radioshow te maken? “Ik neem de mixen op terwijl ik draai in een club”, legt Armin uit. Later spreekt hij zijn voice-over teksten in. Voor de live-uitzendingen van A State of Trance (ASOT) installeert zijn tourmanager twee microfoons in de zaal om het geluid van het uitzinnige publiek op te nemen.

ASOT is een twee uur durende mix waarin Armin nieuwe trancemuziek draait. En niet alleen zijn eigen plaatjes komen langs. “In mijn show hoor je tachtig procent van de trance, progressive en house die er toe doen”, aldus Armin die de radioshow nu al tien jaar maakt. Toen hij met ASOT begon, deed dat enkele wenkbrauwen fronsen. Armin: “Mijn collega dj´s, ik noem geen namen, zeiden: ´Je gaat toch niet élke week een radioshow maken? Dat is zo lastig en kost zoveel tijd. Je bent gek!´ Nou, inmiddels hebben zij ook een radioshow.” En het is inderdaad hard werken, zo geeft hij toe. “Vliegen, platen uitzoeken, hotel in en uit, draaien… Radio erbij is begonnen als liefhebberij, ik kreeg er in 2001 slechts 150 euro reiskostenvergoeding voor. Een liefhebberij is het altijd gebleven. Op die manier houd je het wel vol.”

Het radiovirus greep Armin – die voor het vierde jaar op rij door het toonaangevende Britse DJ Magazine werd uitgeroepen tot de beste dj van de wereld – al vroeg. “Toen ik nog te jong was om clubs binnen te komen, tapte ik de radioprogramma´s waarin ik mijn helden van vroeger hoorde draaien, zoals DJ Dimitri en DJ Ronald Molendijk. Radio heeft mij enorm geïnspireerd om te doen wat ik nu doe.”

Door ASOT heeft Armin een grote invloed op de scène. Want met zijn radioshow bereikt hij iedere week 10 miljoen mensen. Dat komt doordat ASOT wereldwijd wordt uitgezonden. In Nederland door Radio 538, in Duitsland door Sunshine Live, in Australië door Kiss FM en ga zo maar door. “Het klopt dat ik invloedrijk ben”, aldus Armin, “maar daar denk ik niet aan tijdens het plaatjes uitzoeken en mixen. Ik denk aan de luisteraar, wat ik zelf ook ben, en waarin hij in geïnteresseerd is.”

SEAT´s Next DJ
Behalve draaien in de befaamde club Space, is Armin ook op Ibiza omdat zijn sponsor SEAT de contest SEAT´s Next DJ organiseert. Afgelopen weken hebben 36 kandidaten opdrachten vervuld en strijd gevoerd om de stemmen. Uiteindelijk bereikten Joey Janssen (23 jaar, dj-naam Renvo) uit Haarlem en Han van de Veerdonk (20, DiVasco) uit Den Dungen de finale van de talentenjacht. Zij zijn naar Ibiza gekomen om het vak af te kijken van de grote meester. Ze hebben Armin ontmoet en gedraaid in Space en Cafe del Mar. Armin: “Hier krijgen ze een glimp van wat het inhoudt om als bekende dj in een beroemde club te draaien. Wie weet staan deze jongens over een paar jaar ook als grote naam op Ibiza of in Miami.”

Inmiddels zijn Renvo en DiVasco terug in Nederland, waar The Final Battle van SEAT´s Next DJ wachtte. Tijdens een zenuwslopend evenement op 28 juli in de Westerunie in Amsterdam kroonde Armin dj Renvo tot winnaar van de contest. Heeft Armin nog tips voor de upcoming dj? “Denk goed na over hóe je wilt entertainen. Er zijn zoveel dj´s tegenwoordig. Probeer je te onderscheiden en mensen een reden te geven waarom ze juist naar jóu moeten komen kijken.”

A State of Trance wordt in Nederland iedere vrijdagavond van 22.00 tot 0.00 uur uitgezonden door Radio 538.

(voor Veronica Magazine)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.