Interview – Loïs Lane (The Winner Is… serie)

Naam: Monique en Suzanne Klemann
Geboren: Monique op 18 september 1965 in Amsterdam, Suzanne op 25 januari 1963 in Amsterdam
Bekend van: Loïs Lane

Of de dames even stoer willen kijken, vraagt de fotograaf. „Als een winnaar.” Monique ziet dat wel zitten. „Ik ben toch met een arrogante kop geboren”, zegt ze lachend. Gaat Loïs Lane ook daadwerkelijk The Winner Is winnen? „Ik durf er zelfs niet aan te denken”, zegt Suzanne. „Ons doel is niet winnen, maar zo ver mogelijk komen. Maar winnen? Nee, ik denk het niet. Kom op, er zit ontzettend veel talent bij. Het zou toch leuk zijn als een jong talent wint?” Monique: „Sorry zus, maar voor ons is het ook heel leuk om te winnen, hoor.”


Loïs Lane kent haar grootste successen aan het eind van de jaren ´80 en in de jaren ´90. It´s The First Time, Fortune Fairytales, Qualified en Tonight werden dikke Top 10 hits. Daarna verdween de band langzaam van het grote toneel. Hoe kwam dat? Monique: „We kozen ervoor om voor onze kinderen te zorgen. Daarnaast kwam het downloaden erg op. Om dan nog een album uit te gaan brengen…dan kun je het net zo goed meteen weggooien. Dat koopt geen hond.” Suzanne: „Ook hadden we alles wel een beetje gezien. De power was er even niet meer.” En de markt veranderde enorm. „Zo werd dance erg populair. Dat staat zo ver van ons bed. Dat werkte niet mee. Maar tegenwoordig begin je steeds meer singer/songwritermuziek te horen.” En dus ziet Lois Laïne kansen. „Wij kunnen op deze wave mee. Er is een publiek voor ons. Niet alleen de generatie die ons kent, maar juist de jongere generatie. Die willen we kennis laten maken met onze muziek.” Daarom doken de Amsterdamse dames de studio in voor een nieuw album. De eerste sinds 2000. „Omdat ons album in het voorjaar uitkomt, is The Winner Is voor ons fantastische promotie.” Wat een toeval! Toch? „Toeval bestaat niet”, aldus Suzanne, om daar enigszins mysterieus aan toe te voegen: „Als je zelf in beweging komt, komt beweging naar je toe.” Monique: „Nu is het onze tijd. De magie is er weer, dat voelen we aan alles. De juiste mensen zijn op ons pad gekomen om mee te helpen schrijven aan nummers. De reacties van mensen zijn weer ´wow´ als ze ons nieuwe materiaal horen. Ineens klopt het weer.” Hadden jullie iets kunnen doen om dit proces te bespoedigen? Jullie laatste album is wel van erg lang geleden. „De puzzelstukjes moeten vallen en ze vielen niet”, zegt Monique. „Wij zijn niet het soort artiesten dat elk jaar een album eruit poept. Wij moeten echt geloven in het concept van een plaat. Het voelen in ons hele systeem. Dat was de afgelopen tien jaar niet zo. En misschien zijn we ook wel iets te gemakzuchtig.” Zoals bijvoorbeeld met Prince? Hij wilde begin jaren ´90 jullie album produceren, maar jullie zeiden ´nee´. Suzanne: „Prince wilde het album helemaal op zijn voorwaarden maken. Hij ging voorbij aan onze identiteit, dus hoefde het voor ons niet. Loïs Lane heeft een eigen sound en we wilden geen Prince-kloon worden.”

(Voor Veronica Magazine)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.