Cristiano Ronaldo: Van etter tot fenomeen

Cristiano Ronaldo is dit seizoen uitgegroeid van een vervelend matennaaiend mannetje tot een fenomeen. Niet langer beheersen schwalbes of te ver doorgevoerde acties zijn spel: Ronaldo weet nu wat hij moet doen en op welk moment. Met zijn plotselinge enorme scoringsdrift is hij dit jaar de meest waardevolle speler van Manchester United geworden. Dit moet in mei bekroond gaan worden met het winnen van de Champions League.

Slechts vijfenveertig minuten had Manchester United-manager Alex Ferguson nodig om overtuigd te raken van Ronaldo’s kwaliteiten. In de zomer van 2003 speelde de Engelse club in Lissabon tegen Sporting een oefenwedstrijd ter gelegenheid van de ingebruikname van het Estádio José Alvalade stadion. Ene Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro (toen 18 jaar) leidde zijn team naar een 3-1 overwinning. Enkele weken later verkaste de smaakmaker voor zestien miljoen euro naar Manchester. ‘Toen we hem zagen voetballen, wist ik in de rust al dat we hem moesten kopen’, aldus Ferguson. ‘Ik zei tegen Peter Kenyon (directeur): We verlaten dit stadion niet voordat we die jongen hebben.’

Ook de Engelse spelers waren om. ‘We spelen voortaan liever mét Ronaldo dan tegen hem’, was hun overtuiging. Nu, in 2008, zijn ze nog lovender. Collega Wayne Rooney zei laatst  dat Ronaldo ‘op dit moment de beste speler van de wereld’ is. Volgens John Terry, aanvoerder van Chelsea, kan het op Madeira geboren wonderkind ‘dingen die anderen niet kunnen’.

Woensdagavond schreef de beste speler van de Premier League geschiedenis. Tegen Bolton Wanderers maakte hij de enige twee doelpunten voor Manchester   waardoor zijn seizoenstotaal op 33 doelpunten in 37 duels is gekomen. Hierdoor is de Portugese buitenspeler  de meest productieve niet-centrumspits in de geschiedenis van The Mancunians. Het record was in handen van George Best. In 1967-1968 maakte hij 32 goals in 53 duels.

Het is een beetje alsof Kerstmis was afgeblazen, maar de kerstman plotseling alsnog is komen opdagen. Ronaldo leek zijn enorme talent namelijk nooit waar te maken.  Onder meer de legendarische Eusebio beloofde de wereld dat de Portugese international ooit ‘s beste voetballer zou worden, maar zijn rendement  bleef lang te laag. Zijn trucjes zagen er mooi uit, maar zelden leidde de vele scharen en hakjes tot assists en doelpunten.

Maar dit seizoen is alles anders. ‘Ik speel constanter. Ook ben ik volwassener geworden en speel ik beter’, zegt de inmiddels 23-jarige balgoochelaar over het verschil in zijn prestaties tussen het huidige en het vorige seizoen.
De sleutel naar het succes ligt in de extra trainingsarbeid van Ronaldo afgelopen zomer. Veelvuldig oefende hij op vrije trappen, waardoor hij deze nu bijna altijd mag nemen bij Manchester United en waaruit hij geregeld scoort.  Ook heeft hij zoveel getraind op zijn linkerbeen, dat hij nu tweebenig is en nog moeilijker af te stoppen voor verdedigers.

Zijn succes maakt hem een stuk geliefder bij de fans. Vooral na het WK 2006 waar hij Rooney een rode kaart aansmeerde, hadden de meeste voetballiefhebbers het helemaal gehad met ‘aansteller’ Ronaldo. Nu hij zich niet langer bezig houdt met  randzaken, sluit iedereen hem in de armen.

Hoewel de Engelse landstitel pakken mooi is, weegt voor Ronaldo de Champions League zwaarder. Hij wil eind mei in Moskou de Cup met de Grote Oren voor het eerst in zijn leven omhoog tillen. De volgende hobbel op weg naar de finale is 1 april, als Man. United op bezoek gaat bij AS Roma. Ronaldo koestert fijne herinneringen  aan de Italiaanse club. Vorig jaar speelde hij er ook al tegen.  Uit verloor Manchester nog met 2-1, maar thuis had Ronaldo het flink op zijn heupen en mede door twee doelpunten van hem, won zijn club met 7-1.

Zoals bij elke grote voetballer, zit Real Madrid achter Ronaldo aan. Inmiddels heeft de Koninklijke 60 miljoen euro geboden, maar Manchester United is geenzins van plan hun goudhaantje te laten gaan. ‘Er bestaat geen kans dat we hem verkopen, tegen welke transfersom ook’, zegt directeur David Gill. ‘Alles aan Cristiano is Manchester United. Hij is als George Best en Eric Cantona. Je kan zulke spelers niet verkopen en dat gaan we niet doen ook.’  En dus blijft Manchester de plek waar Ronaldo uit kan gaan groeien tot een absolute legende.

Geschreven voor de landelijke krant DAG (initiatief van De Volkskrant / PCM)

Copyright © Gabriël Deriga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.