Interview met… Gerard Kemkers

kemkersIn deze serie gaan we terug naar de studententijd van een beroemde ex-student van de HvA. Deze keer: Gerard Kemkers.

Als topschaatser won hij vele medailles, waaronder brons op de Olympische Spelen van 1988. Goud haalde hij echter nooit. Begin jaren negentig moest Gerard zijn schaatscarrière vroegtijdig beëindigen vanwege een ‘zwabbervoet.’ Daarbij klapt de voet dubbel omdat de aansturing vanuit de zenuwen wordt beperkt. In 1991, nog voor het einde van zijn carrière, begon Gerard aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO). “Ik wilde graag een papiertje halen en de ALO was een topsportvriendelijke studie.” Gerard was in zijn eerste studiejaar semi-gestopt en hoopte nog altijd op een terugkeer in de schaatssport. Tevergeefs. “Een jaar later stopte ik definitief en besloot ik de ALO in drie in plaats van vier jaar af te ronden.”

Je was al ouder toen je naar de ALO ging. Heb je wel een ‘studentenleven’ gehad?
“Aan de ene kant niet, omdat ik het frivole en feestende studentenleven niet heb meegemaakt. Dat heb ik absoluut gemist. Het was moeilijk om alles mee te krijgen van het studentenleven, want ik volgde een individuele studieroute en zat steeds in een andere klas. Daardoor heb ik geen intense binding met één klas genoten.
Maar aan de andere kant heb ik wèl een studentenleven gehad, omdat ik in Amsterdam woonde, tussen studenten in. Ik kon mij een eigen appartement veroorloven, in tegenstelling tot andere studenten, maar ik woonde nogal studentikoos. En samen met studiegenoten kookte ik en ging ik regelmatig uit.”

Je studiegenoten waren jonger, meer bezig met uitgaan en wellicht ook minder sportief dan jij?
“Ik zag mijzelf als model-ALO-er en was teleurgesteld toen ik het drink- en rookgedrag van mijn medestudenten zag. Maar ik moet eerlijk zeggen dat wanneer de lessen begonnen waren, iedereen sportief en gemotiveerd was. Het grote voordeel van de ALO is dat je cijfers haalt met samenwerken. Dat zorgt voor intenser contact onderling. Ik vond het opvallend dat iedereen altijd bereid was om voor elkaar te werken.”

Je was al beroemd toen je op de ALO zat. Merkte je daar iets van op school?
“Mijn voordeel ten opzichte van ‘normale’ studenten was, dat ik makkelijker contact kon leggen met docenten. Verder merkte ik wel dat sommige studenten dachten: ‘Zo, ik loop naast Gerard Kemkers.’ Ik zal dat misschien ook wel hebben als kroonprins Willem Alexander naast mij loopt, maar gelukkig werd deze hindering na loop van tijd doorbroken.”

Als sporter moest je niets hebben van psychologie, maar de ALO is deels psychologie. Hoe was dat voor je?
“Dat was een eye-opener. Daarvoor dank ik de docenten die het vak boeiend maakten. Ik was als sporter erg nuchter, maar weet nu dat het belangrijk is in de sport.”

Veel ALO-studenten worden na hun studie van alles en nog wat, behalve leraar.
“Ja, maar ik denk toch dat het wel degelijk een lerarenopleiding is. Inmiddels heeft de ALO zich verbreed, er zijn andere afstudeerrichtingen, waardoor je ook andere richtingen op kan. Als je het papiertje binnen hebt, schroom dan niet om op andere plekken te solliciteren. Want leiding geven doe je ook in een bedrijf en niet alleen voor de klas. Sterker, direct na de ALO heb ik geschreeuw dat iedereen de ALO, als tweejarige tussenstudie, zou moeten volgen. Ik vind de ALO heel waardevol, want je leert er samenwerken en verantwoordelijkheden nemen. Iedereen heeft daar in de breedste zin van het dagelijkse leven wat aan. Daarnaast is sport een belangrijk middel om mensen samen te krijgen en fit te maken. De ALO is eigenlijk ook een algemeen vormende opleiding.”

Nog tijdens je studie werd je gevraagd om coach te worden. Heb je je studie toen moeten staken?
“Nee. Bart Veldkamp belde mij namens de Kernploeg in maart of april van 1994 met de vraag of ik de opvolger wilde worden van Ab Krook. Ik studeerde al in juni van datzelfde jaar af, dus dat kon best. Maar ik heb het niet gedaan, omdat ik het te vroeg vond. Ik was 27 jaar! Niet veel later kon ik in Amerika schaatscoach worden en dat heb ik toen gedaan. Voornamelijk voor het avontuur.”

VAN TOPSCHAATSER, VIA ALO, NAAR TOPCOACH
Wat heb je als schaatscoach aan de ALO gehad?
“Coach Kemkers is gewoon mijn karakter, beïnvloedt door de ervaringen uit mijn sportcarrière, door mijn tijd in Amerika en ook door de ALO. Als coach volg je je intuïtie waar de ALO een theoretische onderbouwing aan geeft.”

Wat is belangrijker als coach: De ALO of de eigen ervaringen als topschaatser?
“Allebei zijn erg belangrijk. Door mijn eigen ervaringen kan ik sterk relateren aan hoe een schaatser doet en denkt. Daarnaast moet je leidinggevend bezig zijn en een overwicht hebben. Daarin is de ALO belangrijk geweest.”

Je wordt door sommige media afgeschilderd als schoolmeester. En daar ben je het niet mee eens.
“Op de ALO leer je hoe je leiding moet geven. Maar ik geef aan mijn schaatsers geen leiding als een schoolmeester. Ik eis namelijk veel eigen verantwoordelijkheid, en dat is geen kenmerk van een schoolmeester.”

Als schaatser haalde je nooit een gouden plak. Is dit je sterkste motivatie om als coach wel goud te winnen?
“Ik heb een grote motivatie om te willen winnen. Ik weet niet of dat de topsporter in mij is of de topsporter die nooit goud heeft gehaald. Om mij heen zie ik trainers die coachen vanuit eigen eergevoel. Maar ik wil gewoon winnen en mijn schaatsers beter maken.”

Je staat bekend om je wetenschappelijke trainingsmethoden. Speelt de ALO daar een rol in?
“Ja, want ik stel mijn schema’s op in hoge mate van logica en op basis van simpele principes uit de inspanningsfysiologie. Logica, consequent zijn en evalueren zijn belangrijk.”

Hoe ziet dit schaatsjaar er voor TVM uit?
“Dit is een voor-Olympisch jaar, waarin mijn schaatsers iets minder zullen presteren omdat het op trainingstechnisch gebied een zwaar jaar is. Maar het team draait beter en raakt steeds beter ingespeeld op de positieve punten uit het trainingsschema. We staan er goed voor. Daarentegen zullen er slechte wedstrijden komen, op basis van keuzes. Na de Olympische Spelen van 2006 in Turijn kijken we wat de afrekening is.”
>KADER<

Naam: Gerard Kemkers
Geboortedatum: 8 maart 1967
Geboorteplaats: Groningen

PRESTATIES ALS SCHAATSER:
1986-1990: Vijfmaal op rij de zilveren medaille bij het Nederlands Kampioenschap Allround.
1988: Bronzen medaille (5000 meter) op de Olympische Spelen in Calgary.
1988: Bronzen medaille op het Europese Kampioenschap Allround.
1989: Zilveren medaille op het Europees Kampioenschap Allround.

Nu is Gerard coach van TVM Schaatsploeg, waar onder andere Jochem Uytdehaage, Carl Verheijen, Rintje Ritsma, Gerard van Velde en Renate Groenewold schaatsen.

Geschreven voor Havana

Copyright © Gabriël Deriga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.