Interview met… Klaas van der Eerden

klaas van der eerden interviewIn deze serie gaan we terug naar de studententijd van een beroemde ex-student van de HvA. Deze keer: Klaas van der Eerden.

Zijn ouders vonden de Kleinkunstacademie wel wat voor hun muzikale zoon. Klaas had daar echter geen zin in: “Dan word ik zeker zo’n werkloze artiest.” Hij ging Personeel en Arbeid (P&A) studeren (van 1994-1998). “Mijn vader heeft ooit P&A gestudeerd en kwam altijd met leuke verhalen thuis.” Klaas maakte zijn studie netjes af, maar het bloed stroomde waar het niet gaan kon. “Mijn ouders hebben uiteindelijk gelijk gehad.”

Waarom hadden je ouders de Kleinkunstacademie voor je in gedachten?
“Ik was altijd bezig met muziek en toneelspelen, maar nooit met de intentie om cabaretier te worden. Toen ik vijf was, begon ik met dwarsfluit spelen. Ik had te korte armen waardoor ik niet bij de kleppen kon, dus kreeg ik een fluit met een bocht erin. Toen ik veertien was en op voetbal zat, kon ik niet langer verkopen dat ik op dwarsfluit zat, dus heb ik nog twee jaar pianoles gevolgd. Trouwens, mijn moeder werkt als decaan op de HvA. Maas heet ze van haar achternaam.”

Ging je P&A doen om af te zetten tegen je ouders?
“In mijn eerste cabaretprogramma gebruik ik dat idee. Maar in cabaret moet je dingen vergroten, anders wordt het geen cabaret. Dus zo erg als ik het op toneel laat zien was het niet. Ik zag mezelf niet als artiest en ben vrij opgegroeid in keuzes, dus ging ik P&A doen.”

Hoe was je contact met docenten?
“Dat ging goed. Er waren uitzonderingen. Zo hadden we een meneer voor filosofie en die kwam eigenlijk alleen zijn geld innen. Zijn multiple-choice-tentamens bestonden uit veertig vragen waar hij elk jaar slechts vijf nieuwe in deed. Dat hadden we natuurlijk door. Bij het lezen van de vraag wist je al welk antwoord erbij hoorde. Met vijftien man hadden we het vorige tentamen ingekeken en haalden we voor het nieuwe tentamen een 7.3. Eigenlijk moest zo’n vent ontslagen worden.”

Wat heb je geleerd waar je nu in je vak wat aan hebt?
“In het derde jaar heb ik tien maanden stage gelopen. Ik werkte van negen tot vijf en vind het belangrijk dat ik dat gedaan heb, anders had ik nooit geweten hoe echt werken voelt.”

Waar heb je stage gelopen?
“Bij Facilicom bedrijfsdiensten, waar ik junior personeelsfunctionaris was. Het niveau bij dit bedrijf was laag, dus ik mocht veel doen. Ik heb wel honderd sollicitatiegesprekken en tien ontslagzaken gedaan. Dat was geweldig.”

NOOIT DE JORDAAN UIT
Ging je op kamers?
“Aan het eind van mijn eerste studiejaar, ik was negentien, ging ik op mijzelf wonen. Mijn ouders vonden dat beter voor mijn ontwikkeling en daar was ik het mee eens. Je wordt gevoelsmatig sneller volwassen en moet met nét iets te weinig geld je eigen boontjes zien te doppen.
Mijn huis was één grote ruimte van vier bij acht meter, met alles erin. De wc stond midden in de kamer en ik sliep ongeveer in de keuken. Het was heel gehorig en ik had boven, naast en onder mij buren. Dat was wennen voor mij, want ik woonde altijd in Waterland met verre uitzichten en stilte. Ik heb een jaar moeten wennen, maar vond het heel erg leuk omdat je als je de deur uitstapte, midden in het leven stond.”

Waar woonde je?
“Ik woonde in de Bloemstraat in de Jordaan. De school stond ook in de Jordaan en ik werkte in een café in de Jordaan. Op gegeven moment kwam ik maandenlang die hele Jordaan niet meer uit.”

CREA-CURSUS KLEINKUNST
Deed je aan cabaret tijdens je studie?
“Ik rapte in tentjes en deed vrijwilligerswerk bij een zeilkamp, waar ik de Bonte Avond presenteerde en stukjes cabaret deed. In 1997 heb ik de Crea-cursus Kleinkunst gevolgd en won ik in mijn afstudeerjaar de Gongshow in Comedy-café Toomler. Ik ging bij voorronden kijken en dacht: ‘dat kan ik beter.’ Niet om arrogant te doen, maar sommigen waren zo slecht, dat ik wist dat ik dat beter kon. Een jaar later won ik ook het Amsterdams Kleinkunstfestival en dacht ik niet meer aan P&A.”

WOLF IN SCHAAPSKLEREN
Je hebt veel kinderprogramma’s gepresenteerd: Het Klokhuis, Kinderen voor Kinderen, Kindersongfestival. Waarom kinderen?
“Op een of andere manier klik ik goed met kinderen. Het bijt niet met mijn cabaret, maar toch doe ik het nu minder. Ik wil geen Aart Staartjes worden. Op gegeven moment kwam er een kind van acht op mij af na een voorstelling met een tekening. Dat is niet de bedoeling. Toen zei die moeder: ‘Ik vond je show wel wat hard voor kinderen.’ Ik vertelde haar dat het niet voor kinderen was en zij zei toen: ‘Maar je doet toch Het Klokhuis?’. Als mensen het niet meer gescheiden kunnen zien moet ik kiezen.”

Ga je dit seizoen wat doen op televisie?
“Ik kan daar nog niet veel over zeggen, maar er staan dingen op stapel. Mijn hoofdding is mijn nieuwe cabaretshow Schaap, die in oktober in première gaat. De onderliggende titel van deze show is wolf in schaapskleren. Ik wil uitzoeken voor wie ik het programma maak: doe ik het om het publiek te vermaken of doe ik het voor mijzelf. Ik doe acts die het publiek heel leuk vind en daarna laat ik merken dat ik dat alleen voor hen deed. Daarna ga ik verder met wat ík leuk vind. Maar ik geef ook veel, want ik wil dat het publiek uit zijn dak gaat.”

Heb je nog wat aan je P&A-papiertje?
“Mensen zeggen tegen mij: ‘Dat is lekker, daar kun je op terugvallen.’ Maar waar slaat dat nou op? Dat zijn mensen die altijd voor zekerheid kiezen. Alsof ik nu nog met mijn studie het werkveld in kan. Ik doe er al zes jaar niks aan. Maar het is wel goed dat ik een studie heb gedaan en dat ik me verder heb kunnen ontwikkelen.”

>KADER<

1975: Geboren in Waterland, onder de rook van Amsterdam.
1998: Winnaar van de gongshow in comedy-café Toomler.
1999: Winnaar van de jury- en publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival
2000-2001: Debuut-cabaretprogramma: Extreem
2001-2002: Reprise van Extreem
2002-2003: Tweede cabaretprogramma: Mix
2003-2004: Reprise van Mix
2004: Klaas’ optreden op Lowlands werd door het publiek uitgeroepen tot leukste voorstelling en beste act van het gehele festival.
2005: Derde cabaretprogramma: Schaap

Naast cabaret is Klaas bezig met televisie. Zo presenteerde hij Het Klokhuis, Kindersongfestival, Kinderen voor Kinderen en (als invaller) Vara Laat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.