Interview met… Mark van der Horst

mark  vd horst interviewIn deze serie gaan we terug naar de studententijd van een beroemde ex-student van de HvA. Deze keer: Mark van der Horst.

“Ik heb nergens voor geleerd, dus ik heb overal verstand van,” aldus Mark. Typerend voor de man die de dingen neemt zoals ze komen, want politicus worden was niet zijn droom. Dat was stuurman op de grote vaart worden. En dus ging hij in 1985 studeren aan de Hogere Zeevaartschool. “Ik leerde er met macht omgaan.” Na twee jaar hield hij het voor gezien. “Ik had een te romantisch beeld van varen.” Mark had geen zin om te werken, dus deed hij het vwo, gevolgd door wat managementcursussen om vervolgens in de politiek terecht te komen. Tot april van dit jaar was hij wethouder en loco-burgemeester van Amsterdam.

Hoe kom je bij het idee om stuurman te worden?
“Mijn ouders hadden een zeilschip en ik las als kind vaak boeken als Kapitein Rob en Roodbaard. Maar toen ik eenmaal op de Hogere Zeevaartschool zat, viel het me eigenlijk een beetje tegen. Ik heb twee weken op het opleidingsschip, De Prinses Margriet, gevaren en dat varen was saaier dan ik dacht. Door het lezen van jongensboeken heb ik een te romantisch beeld gekregen van het op zee gaan en al snel bleek dat Kapitein Roodbaard niet helemaal de realiteit was. Bovendien was de Hogere Zeevaartschool een shock voor mij. Ik ben een Amsterdammer en kwam vanuit een vrijgevochten, anarchistische bende terecht op een strenge, maritieme school, waar jongens uit Katwijk zaten die op klompen liepen. Dat was voor mij als Amsterdammer toch wel bijzonder. Het was een beetje de stedelingen tegen de boeren. Het cultuurverschil lag hem ook in het percentage meisjes. Op mijn middelbare school bestonden de klassen voor de helft uit meisjes, maar op de Hogere Zeevaartschool was geen vrouw te bekennen. Of het moest de vrouw van de kantine zijn. Het eerste jaar zat ik alleen maar met jongens in de klas waardoor er een machosfeer ontstond met de bijbehorende stoerdoenerij. En daar kon ik helemaal niet tegen. Ik hou ook niet van voetbal en ik ben nooit in militaire dienst geweest. In het tweede jaar kwamen twee vrouwelijke studenten in mijn klas en daar trok ik dan ook naartoe. Ik was blij dat er eindelijk normale mensen op die opleiding rondliepen.”

Ondanks de twee dames had je er na twee jaar schoon genoeg van.
“Het ging gewoon voor geen meter. Ik heb twee keer het eerste jaar moeten doen, omdat ik met andere dingen bezig was. Zo zat ik in commissies en hing ik geregeld in de kroeg. Bovendien had ik het havo-tempo van studeren en dat was met 21 vakken niet goed genoeg. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het daar helemaal niet leuk vond. Het was de tijd van de grote fusies in het hbo en het onderwijsinstituut was in allerlei reorganisatieperikelen verwikkeld. Het kwaliteit van het onderwijs was daardoor af en toe erbarmelijk. Of eigenlijk gewoon slecht! Ingenieurs die nergens aan de bak kwamen mochten op de Hogere Zeevaartschool les gaan geven. Het waren vast hele intelligente mensen, maar lesgeven is toch een ander vak. We kregen les in technieken die men never nooit meer gebruikten. Een ander mooi voorbeeld van de puinhoop op de opleiding: We hadden een keer een tentamen in Amsterdam-West op de Schipluidenlaan en we zaten daar maar te wachten. Toen bleek dat de tentamens nog in de kluis in Amsterdam-Centrum lagen! Had je voor niks geleerd en kon je dat tentamen drie maanden later gaan maken.”

Tijdens je studie werd je lid van de VVD. Was je al vroeg geïnteresseerd in politiek?
“Het was verkiezingstijd en ik mocht voor het eerst stemmen. Maar ik kom uit een gewoon gezin en ben niet religieus opgevoed, dus ik moest goed kijken op wie ik zou gaan stemmen. Ik vroeg programma’s van de partijen op en het liberalisme sprak me het meeste aan. Toen ben ik naar een ledenvergadering geweest en daar bleken tot mijn verbazing hele gewone mensen rond te lopen. En als je dan een tweede keer komt, ben je al praktisch lid, ga je wat doen voor de partij en zo rol je erin.”

Was het niet te voorspellen dat je ooit wat in de politiek zou gaan doen?
“Op de middelbare school was ik wel erg actief bezig met de feestcommissie, schoolkrantredactie, de zeilschool en de studentenraad. Dat is best te vergelijken met de politiek, want ook daar moet je met mensen en macht omgaan. Dat heb ik er geleerd. En om op tijd mijn mond dicht te doen. Ik was altijd gewend van alles te roepen, maar ik kwam erachter dat dát niet altijd verstandig is. Dus nu tel ik vaak eerst tot vijf. Niet tot tien, dat duurt me te lang. Ook leerde ik om te gaan met verschillende belangen en om de neuzen één kant op te krijgen. Vrij leerzaam dus. Maar de reden om daadwerkelijk lid te worden van een partij was dat ik één keer stemmen niet genoeg vond. Ik wilde écht wat doen en daarom ging ik de raad in. En later als wethouder kun je nog meer dingen voor elkaar krijgen. Dan sta je aan het roer, om het nautisch te houden, en dat is leuk!”

Nu ben je geen wethouder meer, maar raadslid. Is toch mooi, want, om het ook nautisch te houden, de beste stuurlui staan aan wal…
“Als wethouder sta je aan de verkeerde kant van de streep. Iedereen vertelt dat je het anders moet doen en nu kan ik dat eens vertellen. Maar ik ben nog aan het bijkomen van de shock. Niemand had dit verwacht. Ikzelf wilde graag drie termijnen blijven wat niet is gelukt, dus nu moet ik nog zien wat ik precies ga doen. Ik heb nergens voor geleerd, dus ik heb overal verstand van.”

<KADER>
Geboren: 11 december 1967 in Osdorp te Amsterdam

1986: Lid van de VVD
1990: Raadslid in stadsdeel De Baarsjes
1994: Stadsdeelwethouder financiën, onderwijs en burgerzaken
1996: Opnieuw raadslid en werkzaam bij (wat nu heet) Deloitte en Touche
1998: Lid dagelijks bestuur stadsdeel Zuidoost
2002: Wethouder van Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.