Interview met… Paul Onkenhout

paul onkenhoutIn deze serie gaan we terug naar de studententijd van een beroemde ex-student van de HvA. Deze keer: Paul Onkenhout.

Als chef sportredactie van de Volkskrant zit Paul Onkenhout (1958) tijdens het WK in de stadions in Duitsland. Het WK van 1982, waar Nederland overigens niet aan meedeed, bekeek Paul nog thuis met z’n vrienden. “Bier en chips erbij. Zoals het hoort.” Hij keek het WK, zoals veel studenten dit WK zullen beleven, niet in de tussenuurtjes op school. “In die tijd stond er niet in elk lokaal een tv! Er bestonden wel tv’s. Je had zelfs kleurentelevisies,” grapt Paul die in die tijd (1979 tot 1985) Nederlands en subvak Geschiedenis studeerde aan de lerarenopleiding, om uiteindelijk een bekende journalist te worden.

Waarom heb je twee jaar langer over je studie gedaan?
“Dat kwam omdat ik niet de meest gemotiveerde student ter wereld was. Bovendien begon ik bij het Haarlems Dagblad als medewerker op de sportredactie. Dat was leuk en ik verdiende daar meer mee dan met elk ander bijbaantje. Als ze me bij de krant wat vroegen te doen, zei ik altijd ‘ja’, ook al had ik tentamens of belangrijke colleges. Ik wilde graag journalist worden, maar in die tijd kon je in de journalistiek geen baan vinden. Dus nadat ik twee keer was uitgeloot voor de School voor Journalistiek, ben ik de lerarenopleiding gaan doen. Zo gokte ik op twee paarden; lukt het niet in de journalistiek, dan misschien wel in het onderwijs.”

Wat heb je nu nog aan het vak geschiedenis?
“Ik denk dat het belangrijk is om iets van geschiedenis in het algemeen te weten. Zo leer je de maatschappij en de mensen om je heen beter begrijpen. Het is daarom ook iets makkelijker voor mij om de krant te lezen. Niet dat ik het nou allemaal begrijp, maar ik weet wel ongeveer wat zich heeft afgespeeld en waarom. Het was leuk en leerzaam, maar om nu te zeggen dat ik als chef sportredactie nog steeds enorm dankbaar ben dat ik ooit geschiedenis heb gestudeerd, nee. En ook aan Nederlands is het moeilijk te benoemen wat ik er precies aan gehad heb. Het is mooi meegenomen voor mijn vervolg. Ik ging veel meer op taal letten dan ik ooit tevoren gedaan had en leerde het verschil begrijpen tussen een zin en een mooie zin.”

Kun je van het wereldkampioenschap genieten of wordt het voornamelijk werken?
“Tegenwoordig schrijf ik niet meer zoveel. Ik ga wel naar Duitsland, met vier andere verslaggevers, maar als Nederland is uitgeschakeld ga ik weer terug. Behalve dat het heel leuk is om naar voetbalwedstrijden van dat niveau te kijken, met de bijbehorende spanning en emotie, heb je ook het gevoel dat je aanwezig bent bij een belangrijke gebeurtenis dat wereldwijd erg veel losmaakt in de samenleving. Zoals in 1998 bij de halve finale van het WK tussen Nederland en Brazilië. Iedereen die toen in staat was om televisie te kijken, keek naar die wedstrijd. En ik zat in het stadion! Het is bijzonder dat je daarbij bent en erover schrijft.”

Vind je het niet vervelend dat je niet je supportershart kan laten gelden in je artikelen?
“Als lezer van de Volkskrant zou ik dat niet prettig vinden. Wij scharen ons niet en masse achter de nationale ploeg. Voor mijn tijd had ik wel eens de indruk dat bij de Volkskrant naarstig werd gezocht naar vuiligheid of negatieve kanten en dat schoot dan door naar een soort azijnpisserei dat mij ook niet altijd beviel. Maar je hoeft niet zover in je onafhankelijkheid te gaan dat je zegt: ‘Wat maakt mij het uit of ze in de eerste ronde worden uitgeschakeld of dat ze kampioen worden.’ Dat slaat nergens op. Ik hoop dat Nederland wereldkampioen wordt.”

Nederland is ingeschaald bij de favorieten. Terecht?
“Zeker niet terecht, maar dat komt omdat de belangstelling in de mediawereld voor het voetbal inmiddels vervijfvoudigd is. Bij de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ecuador waren al meer dan tien cameraploegen aanwezig… Als Balkenende de val van zijn kabinet aankondigt, zullen er minder journalisten bij zijn. Al maanden is de industrie bezig met oranjebijlagen, het oranje wc-papier komt tevoorschijn en ook Harry Vermeegen is uit zijn graf getrokken. Iedereen gaat er in mee en dan is het niet echt het moment om te zeggen: ‘Maar de spelers zijn eigenlijk helemaal niet zo goed’. De helft is al blij dat ze überhaupt opgeroepen worden voor het Nederlands elftal en zijn stomverbaasd als ze ook echt mogen meedoen en niet op de bank hoeven te zitten.”

En dus heeft Nederland veel geluk nodig. Maar wat kan bondscoach Van Basten doen om niet van geluk afhankelijk te zijn?
“Van Basten was in 1990 zelf betrokken bij een van de grootste debacles in de geschiedenis van het Nederlands elftal. Toen gingen ze met de beste ploeg sinds 20 jaar naar het WK in Italië. Spelers als Koeman, Wouters, Gullit, Rijkaard en Van Basten waren op de toppen van hun kunnen en werden twee jaar daarvoor Europees kampioen. Van Basten merkte in 1990 dat de randvoorwaarden buitengewoon belangrijk zijn: dat de spelers het naar hun zin hebben, in een goed hotel verblijven, geen gezeik met artsen of fysiotherapeuten… Ten koste van alles wil hij voorkomen dat er onrust ontstaat. En misschien weet Van Basten een hecht team te kneden waarin twee of drie spelers boven zichzelf uitstijgen. Alleen dan voetbalt Nederland een tijdje mee in Duitsland.”

Wie gaat het wel fluitend redden?
“Brazilië. Op inzetten! Misschien krijgen ze ruzie omdat ze zóveel goede spelers hebben die niet op de bank willen zitten. In Nederland heb je niet veel spelers die zich met het niveau van Kaka, Ronaldinho en Adriano kunnen meten. En dan hebben ze ook nog Ronaldo. Maar die moeten ze helemaal niet meenemen, of hij moet 10 kilo afvallen.”

<KADER>

Behalve chef sport bij de Volkskrant is Paul columnist van NOS Langs de Lijn. Tevens schrijft hij sinds 1996 de veelgelezen column ‘De Twaalfde man’ in de Volkskrant. Daarnaast schrijft hij boeken:

– Op zoek naar de rookmagiër, voetbal volgens de twaalfde man.
– San Marco het brilletje en de bal op de paal (verkrijgbaar vanaf september 2006)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.