Interview met… Pauline Krikke

pauline krikkeIn deze serie gaan we terug naar de studententijd van een beroemde ex-student van de HvA. Deze keer: Pauline Krikke.

Sinds 2001 is Pauline Krikke burgemeester van Arnhem. In plaats van een of andere maatschappelijke opleiding, wat je zou verwachten bij een politicus, heeft Pauline van 1979 tot 1983 Bibliotheek en Documentatie Academie gevolgd aan de Frederik Muller Academie (nu Media en Informatie Management). “Ik ben eigenlijk Bibliothecaris Openbare Bibliotheken. Ben blij dat ik dat nou eindelijk eens kan zeggen,” zegt Pauline lachend. Maar ze kwam niet in de bieb terecht, ze werd burgemeester. “Al snel kwam ik erachter dat werken in een bibliotheek niets voor mij was.” Desondanks maakte Pauline haar studie af. “Ik ben degelijk opgevoed en je moet je studie wel afmaken, dus dat heb ik dan ook gedaan.”

Je wilde niet in de bieb werken, maar waarom toch voor deze opleiding gekozen?
“Ik had niet zo’n scherp beeld van de opleiding. In mijn tijd kreeg je korte cursussen van zes weken zoals filosofie, sociologie, sterrenkunde, etc. Daardoor was het een hele brede studie over van alles en nog wat, en dat vond ik leuk om te doen. Daarnaast wilde ik vooral naar Amsterdam toe. Ik ben geboren en getogen in Sneek, maar ik moest en zou ooit naar Amsterdam gaan. Dat was een gevoel dat ik van kleins af aan heb gehad.”

Wanneer kwam je erachter dat de bibliotheek niet voor je weggelegd was?
“In mijn eerste jaar moest ik stagelopen en halverwege de stage, na drie weken al, wist ik zeker dat ik nooit in een bibliotheek zou gaan werken. Een belangrijk nadeel was, wat zwart-wit gesteld, dat je pas een mening over iets mocht hebben nadat er een boek over verschenen was. Dat idee past niet bij mij. Maar de studie was leuk genoeg om het af te maken, omdat ik op de inhoud gemotiveerd was. Maar dat wil niet zeggen dat dat zich terug vertaalde in de hoogste cijfers. Ik plande het zo dat de tentamens gehaald werden, maar niet met vlag en wimpel.”

En toen kwamen de politieke aspiraties op?
“Nee, dat heb ik nooit echt zo gevoeld. Ik ben altijd erg onder de indruk van iemand die zegt dat hij zijn hele leven prachtig gepland heeft, en dan vraag ik mij altijd af hoe dat in vredesnaam mogelijk is geweest. Want heel veel dingen waar jij ambities voor hebt, moeten maar net op je pad komen. En dat geldt zeker voor politieke functies. Na mijn studie heb ik eerst nog een eigen evenementenorganisatie opgericht. Na tien jaar werd ik wethouder in Amsterdam, waardoor ik de dagelijkse leiding van het bedrijf heb overgedragen.”

Maar de interesse in politiek moet zich toch al ergens in hebben geuit?
“Ik zat tijdens mijn studie veel in besturen van studentenverenigingen en gezelligheidsverenigingen, zoals dat toen heette. En ik zat in het bestuur van SIB (Studentenvereniging Internationale Betrekkingen) en de International Youth and Student Movement for the United Nations. Later werd ik campagneleider van de VVD voor gemeente- en deelraadsverkiezingen. Na de Frederik Muller Academie heb ik nog enige tijd rechten gestudeerd, maar dat heb ik niet afgemaakt omdat ik de tentamendata niet kon conveniëren met mijn reisschema. Ik reisde namelijk nogal veel in het kader van de Verenigde Naties. Dus ik ben altijd wel bestuurlijk bezig geweest.”

Geboren in Sneek. Was Amsterdam de Grote Boze Stad?
“Omdat ik als kind al iets met de stad had, kwam ik er vaak. Behalve lezen en schrijven heb ik alles in Amsterdam geleerd. Amsterdam is mijn stad. Wat niet wil zeggen dat er geen ruimte is voor andere steden. Tijdens mijn studie had ik een kamer op het Europaplein, tegenover de Rai. Het waren twee piep- en piepkleine kamers. In één paste net een wasbak, gasfornuis, tafel en een fauteuil. In de ander stond een bed waar je net naast kon staan. En het was er steenkoud, want er was geen verwarming. Ik woonde alleen, maar ik was niet eenzaam, want ik werd al vrij snel lid van studentenverenigingen. Dat zorgde ervoor dat ik veel mensen ontmoette en een breed netwerk kreeg in de stad. Later ben ik overigens nog verhuisd naar de Jacob van Lennepkade.”

Hoe waren de docenten?
“Wat ik van de docenten erg leuk vond, was dat ze je heel erg probeerden hun liefde voor het vak bij te brengen. Nee, dat deden ze niet obsessief. Verder vond ik het prettig dat de school op de Keizersgracht was, waardoor je altijd in het centrum zat. En je kon, als de lessen niet zo interessant waren, wat natuurlijk bijna nooit voorkwam, lekker naar buiten naar de grachten kijken.”

Heb je als burgemeester nog wat aan je studie?
“Waar ik veel aan heb, is de veelzijdigheid van de opleiding. En wat ik nog steeds redelijk kan, is het zoeken in een systeem. Maar omdat ik al zo lang weg ben van de opleiding, is het voor mij moeilijk na te wijzen wat ik precies geleerd heb waar ik nog steeds wat aan heb. Besturen heb ik vooral in de praktijk geleerd.”

Kom je ooit nog terug in een politieke functie in Amsterdam?
“Wat ik eerder al zei, op politiek gebied kun je weinig plannen. Ik heb grote liefde voor het lokale bestuur omdat je bovenop een stad zit. Maar een lokaal bestuur kan alleen gedijen bij een goed landelijk bestuur. Die combinatie vind ik interessant.”

>KADER<
Naam: Pauline Krikke
Geboren: 09-05-1961
Geboorteplaats: Sneek

Na haar studie Bibliotheek en Documentatie Academie volgde Pauline nog een studie rechten, die ze niet afmaakte.

Pauline Krikke werkte van 1996 tot 2001 als wethouder Economische Zaken in Amsterdam.

Sinds september 2001 is ze burgemeester van Arnhem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.