Interview met… Pernille La Lau

Pernille la Lau interviewIn deze serie gaan we terug naar de studententijd van een beroemde ex-student van de HvA. Deze keer: Pernille La Lau.

Ze had al wat televisie-ervaring toen Pernille aan de Hes ging studeren (van 1989 tot 1993). Toch koos ze ervoor om een studie te doen in een heel andere richting. “Ik wilde mijn achtergrond verbreden om uiteindelijk weer in de journalistiek te komen.” Pernille presenteerde tijdens haar studie Postcode Bingo en is nu elke maandag te zien in het televisieprogramma Bij Ons Thuis. Ze behaalde haar baccalaureaat in International Marketing Management, maar studeerde slechts één jaar aan de HES om na een jaar reizen, over te stappen op de Hogeschool Holland. “De HES was niet flexibel, dus besloot ik elders door te studeren.”

Waarom kneep je tijdens je studie er een jaar tussenuit?
“In de zomervakantie na het eerste jaar ben ik naar Thailand gegaan, waar ik mensen uit Israël tegenkwam die werkten in Japan. Ze vertelden hoe leuk dat was en dat ik dat ook moest doen. Waarom niet? Mijn propedeusepapiertje was immers een jaar geldig. Dus ik ben teruggegaan naar Nederland om alles te regelen, ook met de decaan, en ben vertrokken naar Japan. Daar ben ik na drie maanden producten gaan importeren. Ik vloog naar de Filippijnen en Thailand om in kleine fabriekjes restpartijen keramiek en glasproducten op te kopen en deze te verschepen naar Japan om het daar te verkopen. Vanuit Japan belde ik mijn marketingdocent op en vertelde hem mijn verhaal. Hij zei: ‘je moet helemaal niet terugkomen. Wat jij nu al aan ervaring hebt, kunnen wij jou niet leren.’ Maar ik wist dat in Nederland een papiertje heel belangrijk is. Ook al telt mijn ervaring voor een groot gedeelte mee, bedrijven willen toch een gedegen achtergrond zien.”

En dus de schoolbanken weer in!
“Daar heb ik veel moeite mee gehad. Er was veel gebeurd om mij heen, maar ook van binnen. Ik kreeg een andere mentaliteit. De vrijheid die je een jaar lang hebt gevoeld en ook de manier waarop je hebt geleefd, is volledig vanuit je eigen kracht kijkende. Je bent gewend aangesproken te worden als volwaardig persoon. En dat is een groot verschil met achter de schoolbanken zitten.”

Je bent uiteindelijk de mediawereld in gegaan. Waarom dan een managementopleiding volgen?
“Ik kwam van de vrije school met veel handenarbeid en muziek, en ik wilde nu eens concreet to the point mijn vakkenpakket uitbreiden. Met mijn televisie- en journalistiekachtergrond, ik schreef voor bladen en deed televisiewerk, had ik een regieopleiding of de School voor Journalistiek (SvJ) kunnen doen, maar ik wilde mijn achtergrond bij de televisie aanvullen. Als ik de SvJ was gaan doen, was ik mij gaan bekwamen in de techniek van het schrijven. Maar als ik een studie zou doen met gerichte vakken als economie, wiskunde en statistiek, dan zou ik met die invalshoek de journalistiek wel weer inkomen. Je moet flexibel zijn om je studie om te bouwen tot meerdere mogelijkheden, want niemand werkt zijn hele leven meer bij één baas.”

Je niet bekwamen in iets wat je wel wil gaan doen. Was je niet bang dat je een achterstand zou oplopen?
“Opleiding kan ook remmend werken. Op de Hes deed ik de cursus bowlen. Ik kon altijd goed bowlen. Ik weet niet waarom, maar ik gooide altijd die tien kegels om. Maar tijdens de cursus kreeg ik les in de techniek van het gooien en daarna gooide ik geen kegel meer om! Dat wil niet zeggen dat techniek altijd fout is, maar soms kan het je remmen.”

Tijdens je studie brak je door met de Postcode Bingo.
“In 1989 was Joop van den Ende druk bezig met TV10 waar ik omroepster zou worden. TV10 ging niet door, maar ruim twee jaar later, ik studeerde inmiddels aan de Hes, zocht ik een stageplek. Ik nam weer contact op met Joop en ik mocht op gesprek. Daar werd mij duidelijk dat ze mij zochten op een screentest te laten doen voor een programma en niet om mij een stageplek te geven. Maar ik wilde gewoon die stageplaats. Je kunt wel een test doen, maar je weet nooit wat eruit komt. Zo kun je én geen baan hebben én geen stageplek. Een paar dagen later zat ik bij Joop in het Circus theater in Scheveningen voor de test, maar ik zei hem dat ik eigenlijk een stageplek wilde. Ik maakte iedereen daar gek, maar ik moest en zou een stageplaats krijgen. Toen zei hij: ‘ja, die stage krijg je, kunnen we het er nou niet meer over hebben!?’ Ik was hartstikke blij met een ontzettend goede stageplek. En ik had nooit gedacht dat ze mij ook zouden aannemen voor de Postcode Bingo.”

Waarom stopte je toen bij de Hes om verder te studeren aan de Hogeschool Holland?
“De Hes was niet flexibel in het toepassen van mijn vakkenpakket. Ze zeiden: ‘we doen het op deze manier en that’s it.’ Bij de Hogeschool Holland waren ze meer bereid om te kijken naar mijn persoonlijke situatie.”

Door de Postcode Bingo was je in één klap beroemd. Wat merkte je daarvan op school?
“Van de een op de andere dag viel een brief met mijn foto’tje bij iedere huiskamer in Nederland binnen. Ik wist niet wat me overkwam. Ineens moest ik mijn drukke studie gaan samenvoegen met mijn werksituatie. Zat ik om zes uur ’s ochtends aan de economie omdat ik daarna opnamen had. Het was niet altijd leuk. Zo moesten we werkstukken maken in teamverband en kreeg ik van leraren de vraag of het alsjeblieft over VanDenEnde kon gaan, terwijl ik dat liever niet had. En als mijn bespreking met die leraar uitliep, zeiden medestudenten ‘of het zeker weer over VanDenEnde ging’. Zo van: jij wordt voorgetrokken. Terwijl je net probeert dat juist te voorkomen. Ik heb mij verbaasd dat de buitenwereld zo kan veranderen terwijl jij gewoon dezelfde persoon bent.”

<KADER>

Naam: Pernille La Lau
Geboren: 18 september 1971
Geboorteplaats: Amsterdam

Vanaf 1997 werkte Pernille bij SBS6 waar ze onder andere de volgende televisieprogramma’s presenteerde:
– Actienieuws
– Hart van Nederland
– Stem van Nederland
– Het Nieuws

Tegenwoordig presenteert ze elke maandag bij Teleac het opvoedprogramma Bij Ons Thuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.