Interview met… René Mioch

Rene-Mioch-interviewIn deze serie gaan we terug naar de studententijd van een beroemde ex-student van de HvA. Deze keer: René Mioch.

Filmkenner Mioch studeerde verrassend genoeg geen Filmwetenschappen, maar aan de lerarenopleiding Omgangskunde en Maatschappijleer (1978 tot 1984). Of is dat niet zo verrassend? “Het grappige is dat veel mensen die bij televisie of radio werken een lerarenopleiding hebben gevolgd.” Aangezien Mioch uiteindelijk bij de televisie en radio belandde, was deze studie niet zo’n gekke keuze. Met film groeide hij op. “Als kind hing ik ‘s woensdags voor de lichtbakken in de bioscoop als de filmposters werden vervangen.” Al in 1986 begon Mioch met een filmprogramma op tv (Veronica).

Waarom deze studie?
“Toen ik zeventien was werkte ik bij de radio en na mijn eindexamen zeiden ze daar, dat ik me misschien wat breder moest gaan oriënteren door te gaan studeren. Immers, een caissière bij de Hema heeft ook havo, zo vertelden ze me. Dus ging ik op zoek naar een studie die me kon meehelpen aan een brede maatschappelijke ontwikkeling en die in de richting lag van mediagebruik en film. In omgangskunde vond ik een combinatie van sociale wetenschappen, interviewtechnieken, leren kijken naar mensen, etc. Daar heb ik veel aan gehad.”

Had je het er naar je zin?
“Zeker, maar ik blonk uit door er bijna nooit te zijn, want ik moest vaak radio maken. Ik zat overigens in een uitzonderlijke situatie op school, realiseer ik me nu. Ik mocht namelijk sommige van mijn schriftelijke tentamens op gegeven moment mondeling doen. Terwijl ik alle stof wist en ik dat in mondelinge gesprekken duidelijk kon vertellen, kon ik gewoon heel slecht opschrijven wat ik wilde zeggen. Ik combineerde de vragen niet met de juiste antwoorden.”

Wow, da’s wel errug uitzonderlijk. Je volgde een lerarenopleiding, dus je hebt ook voor de klas gestaan?
“Ja, dat vond ik leuk om te doen. Die leerlingen vonden het ook leuk, want het ging vooral over media en films. Het grappige is dat veel mensen die bij televisie of radio werken een lerarenopleiding hebben gevolgd. Zoals Jack Spijkerman. En dat snap ik ook wel, want uitleggen, vertellen en dingen vertalen die ver van iemand afstaan naar mensen toe, is eigenlijk wat je als leraar doet. Aan die didactische kant van de opleiding heb ik echt veel aan gehad. Ook in mijn privé-leven. Het leuke van een lerarenopleiding is de introductie die je krijgt in allerlei wetenschappen. Niet dat je meteen socioloog, politicoloog of andere goog bent, maar je weet van al die studies iets af. Het grappige is dat ik nu vaak gevraagd wordt voor allerlei trainingen. En ik geef mediatraining aan acteurs.”

Dus de circel is rond… Wilde je altijd ‘iets’ met film gaan doen?
“Nooit die intentie gehad. Ik wilde altijd cameraman worden of kok. Vanaf mijn vijftiende was het ineens wel duidelijk. Maar ik denk dat het heel goed is als je een periode in je leven hebt, zoals je studietijd, waarin je niet weet wat je moet doen. Studeren betekent namelijk meer inhoud geven aan je leven. Dus ook veel uitslapen, zuipen en laat naar bed gaan. Dingen die later niet meer kunnen omdat je dan in het stramien van werken zit. Tijdens je studie kom je vanzelf dingen tegen die je leuk vindt en waar je verder mee kunt. Je moet daarom de maximale tijd nemen voor je studie. Werken kan altijd nog. Daarom vind ik het jammer dat ik vanaf mijn zeventiende al werk.”

Ben je tijdens je studie in ‘de film’ gerold?
“Als kind namen me ouders me vaak al mee naar de film en en toen ik vijftien jaar was, begon ik in mijn vrije tijd bij een ziekenomroep in Amsterdam. Ik maakte daar programma’s over film. Onzin natuurlijk, want die mensen lagen in het ziekenhuis en konden niet naar de bioscoop. Met mijn bandrecorder ging ik beroemde acteurs interviewen en ging ik naar persvoorstellingen. Dat was erg leuk, want ik mocht gratis naar de film. En op een dag bleek de eigenaar van The Movies (oudste bioscoop van Amsterdam resp.) het huis naast die van mijn ouders te hebben gekocht. Achter zijn huis had hij een loods vol 16mm en 70mm films. Dus vanaf dat moment werd er op mijn verjaardag of op een ander feest een scherm in de huiskamer gehangen en moesten de gasten eerst door een film heen. Dat waren vaak de meest bizarre en ingewikkelde Italiaanse of Franse films. Films die ik tijdens mijn studie ook veel keek. Op een dag zei die buurman tegen mij: ‘We gaan naar het filmfestival in Cannes. Wil je mee?’ Toen ben ik met de bandrecorder van de ziekenomroep achter in de auto gestapt en naar Cannes gegaan. Overal meldde ik me aan als Dutch radio en interviewde ik er Jack Nicholson en Mel Gibson. Voor de ziekenomroep! Ik heb al die bandjes nog, prachtig als je hoort doe dat ging. Ik was pas zeventien.”

Moet je online zetten, die bandjes.
“Nou, we zijn nu bezig al mijn eerste tv-interviews online te zetten, dat is al gênant genoeg… Maar een jaar later ben ik met een zelfgekochte bandrecorder weer naar Cannes gegaan. Bij terugkomst vroeg ik Hans van Willigenburg, die een radioshow had, of hij wat kon met mijn interviews. Hij knipte toen mij eruit en zette zichzelf erin, zodat het leek alsof het zijn interviews waren. Zo ben ik erin gerold.”

Beïnvloedde film je studie?
“In zoverre dat ik gewoon twee weken naar Cannes ging en dus even niet op school kon zijn. Maar ik vind film een verrijking van je leven, zeker voor studenten. En helemaal als je de studie doet die ik deed, waar je bezig bent met processen tussen mensen of met maatschappelijke ontwikkelingen. Want film is volgens mij hét medium om dat te bekijken. Niet dat je moet gaan leven naar de wereld die je voorgeschoteld wordt door de filmindustrie, maar je kunt wel leren over het leven door naar film te kijken.”

<KADER>

Geboren: 6 maart 1959
Plaats: Waalwijk

Mioch presenteerde tv-programma’s als Veronica Film, Film Video, Films en Sterren en Mioch versus Goderie.

Met zijn eigen bedrijven FFCE en New Haven Productions produceert Mioch tegenwoordig filmgerelateerde en marktgestuurde content voor televisie en nieuwe media.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.