Interview met… Viggo Waas

viggo waas interviewIn deze serie gaan we terug naar de studententijd van een beroemde ex-student van de HvA. Deze keer: Viggo Waas.

Hij is opgeleid tot gymleraar, maar werd cabaretier. “Als ik had geweten dat ik cabaretier wilde worden, had ik best de kleinkunstacademie willen doen.” Maar hij wist dat in 1980 niet en ging naar de ALO. Daar studeerde hij tot 1984 en heeft daar geen spijt van gehad. “Het was een perfecte opleiding voor mij. Ik heb daar elke dag lol gehad.” Ondertussen speelde Viggo bij Ajax, waar hij profvoetballer kon worden. Maar hij kon niet op twee plaatsen, ALO en Ajax, tegelijk zijn. “Dan zegde ik Ajax maar af. Dom natuurlijk.”

Waarom de ALO?
“De ALO was een perfecte opleiding voor mij omdat ik altijd bezig was met sport, lesgeven vond ik ook leuk en theorie als anatomie, fysiologie en filosofie vond ik erg interessant. Toch had ik me naast de ALO ingeschreven voor filosofie en medicijnen. Filosofie was eigenlijk een beetje interessantdoenerij en medicijnen vond ik erg boeiend, maar wel vrij heftig. Maar toen ik eenmaal op de ALO was aangenomen heb ik de rest laten lopen. Ik kon daarna altijd nog medicijnen gaan studeren… Niet dat ik dat heb gedaan, want toen ik cabaret ging doen heb ik nooit meer wat gestudeerd.”

Wilde je gymleraar worden?
“Nee, met wat ik wilde worden was ik helemaal niet bezig op dat moment. Ik heb de ALO gedaan omdat de studie mij heel leuk leek. Later wilde ik best gymleraar worden; het is toch een rolmodel met een gebruinde kop, korte broek en populair op school… En ik ben het geworden, ik heb bijna tien jaar les gegeven, maar ik wist toen ik begon dat ik niet mijn hele leven gymleraar zou zijn. Daar lag mijn ambitie niet.”

Na je carrière als gymleraar werd je cabaretier. Wilde je dat altijd al worden?
“Nee. Misschien als ik dat vroeger geweten had, had ik best wel de kleinkunstacademie of toneelschool willen doen. Maar ik dacht er niet bij na. Ik ben tot mijn 24e alleen maar met voetbal bezig geweest in mijn hoofd. Als je je in zo’n omgeving begeeft denk je niet; ik word cabaretier.”

Wel heel wat anders toch, toneel en voetbal?
“Is zeker anders, maar het heeft allebei te maken met jezelf laten zien. Of dat nou op een veld of podium is. Alleen je moet genoeg vertrouwen hebben om het te gaan doen. Heel veel mensen willen het, maar durven niet. Of ze durven wel, maar kunnen het niet. Het is trouwens wel toevallig dat ik bij NUHR beland ben. Ik kwam Joep en Peter tegen op de ALO die allebei aan cabaret deden en ze waren op zoek naar een derde persoon. Ze traden altijd al op met z’n drieën, maar die derde persoon was net op wereldreis. En toen vroegen ze mij.”

Geen slechte keus! Heb je als cabaretier nog wat aan de ALO?
“Onze programma’s zijn wel ontzettend lichamelijk, hoewel het laatste programma Over De Top erg meeviel. We springen, rennen en beuken veel. Dat heeft te maken met een ritme in het programma en dat voelen wij goed aan. Dat fysieke komt misschien voort uit de ALO. Maar we worden ouder, dus het wordt steeds minder bewegelijk.”

Je speelde al een aantal jaar bij Ajax toen je aan de ALO begon. Waarom ging je studeren en gooide je niet alles op het voetbal?
“Natuurlijk wilde ik profspeler worden, maar ik voelde dat dát er niet in zat. Ik speelde een paar keer in Ajax 2 en daardoor kreeg ik een soort hoop, maar ik geloofde er zelf toch niet echt in. Dus ik heb het zelf een beetje afgehouden doordat ik er niet voor de volle 100 procent voor ben gegaan. Toen ik op de ALO zat had ik wel mijn beste tijd als voetballer. Vroeger was ik namelijk een spriet die zo omvergeblazen werd, maar op de ALO deed ik aan turnen en zwemmen en werd daardoor fysiek sterker en leniger. Ik merkte dat ik sterker werd dat tegenstanders.”

Werkte de ALO een beetje mee aan je voetbalcarrière?
“Eigenlijk niet. Ze werkten absoluut niet mee aan je sportcarrière, want het moest allemaal pedagogisch verantwoord en prestatie was minder belangrijk. Als ik bij de selectie van Ajax kon trainen, deden ze erg moeilijk. Dan zegde ik Ajax maar af. Dom natuurlijk. Het was ook moeilijk geweest om vijf keer per week te trainen. Dan had ik een jaar van mijn studie eraan moeten geven. Dat deed ik niet. Had ik wel moeten doen natuurlijk.”

Doordat je bij Ajax speelde heb je vast geen typisch studentenleven met veel bier en uitgaan gekend?
“Nee, eigenlijk niet. Ik ging wel eens weg, maar niet vaak. Ik had een beetje een dubbelleven omdat ik met de voetballers het Leidseplein opging, naar Surprise en Cooldown, en met de ALO ging ik naar Dansen bij Jansen, Schutterszolde en dat soort dingen. Tegenwoordig kom ik wel eens half zeven ’s ochtends thuis, dat deed ik toen ik studeerde niet. En ik miste dat ook niet. Ja, later wel. Het echte vrije studentenleven heb ik niet meegemaakt.”

Wat vind je exemplarisch voor je tijd bij de ALO?
“Het plezier in studeren. Ik ben nog nooit met een ellendig gevoel in mijn lichaam naar die school geweest. Ik heb, bij wijze van spreken, elke dag lol gehad omdat de combinatie van sporten en studeren erg goed is. Het cliché van ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ geldt wel. Als je maandenlang aan het zuipen bent en je sport niet, dan ben je in je hoofd vaak ook niet fit. Eén van de redenen waarom ik fit blijf, is zodat ik geestelijk meer aankan. Ik voel me gewoon lekkerder. Het is een soort verslaving aan je goed voelen. Ik vraag me af hoe je je lekker kunt voelen als je zo’n enorme bierbuik hebt. Dat kan ik me niet voorstellen!”

<KADER>
Geboren: 18 april 1962
Plaats: Amsterdam

Viggo Waas treedt op met Nuhr en is regelmatig te zien op tv, bij onder andere Vrienden van Van Swieten en Kopspijkers.

Geschreven voor Havana

Copyright © Gabriël Deriga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.