Brandweerboot van afval

In 7 uur uit een schroothoop een brandweerboot bouwen? Handige recyclingtalenten namen het tijdens de TEDxDelft Scrapheap Challenge tegen elkaar op en wij waren erbij omdat we wilden weten hoe zij van oude meuk de coolste dingen bouwen.

Kapotte fietsen, koelkasten, bureaustoelen, glijbanen, houten planken, kabels, autobanden en zelfs het onderlichaam van Ronald McDonald. Je kan het zo gek niet bedenken of het is aanwezig op een industrieterrein in Delft, waar de Scrapheap Challenge plaatsvindt. Terwijl de schroothoop geduldig ligt te wachten op de gretige vingers van de deelnemers, maakt de organisatie eerst de opdracht bekend: ´Bouw in 7 uur tijd van weggegooide rommel een brandweerboot. Vaar daarmee honderd meter en blus vervolgens de brandhaard uit.´
Het startschot klinkt en de twee teams die het tegen elkaar gaan opnemen rennen naar de vuilnisbelt. Als eerste de meest bruikbare spullen pakken is natuurlijk essentieel. Nemen jullie ook spullen mee alleen om het andere team dwars te zitten? “Nee, daar hebben we niet aan gedacht”, zegt Kars Heinen (20). Hij studeert werktuigbouwkunde aan de TU Delft en hoort vanmiddag bij het studententeam. “Wel pakken we meer dan we nodig hebben, want wellicht kunnen we het toch nog gebruiken later.”

Drijven of zinken
Op de flapovers wordt druk geschaafd aan de bouwtekeningen. Ook verschijnen er back-up-ideeën. Want omdat nog moet blijken of de ingenieuze plannetjes in de praktijk wel werken, worden er ook peddels gemaakt om eventueel mee naar de brandhaard te kunnen varen.
Eén van de belangrijkste elementen van de brandweerboten is de drijfconstructie. De boot moet de zware constructie, het zelfgemaakte blusmechanisme én de deelnemers kunnen dragen. Beide teams kiezen voor plastic afvalcontainers als drijfmethode. Vier afvalbakken kunnen samen zo´n 1000 kilo dragen. “Elke tien centimeter dat de boot zakt, staat gelijk aan ongeveer 300 kilo gewicht. Onze boot zal vermoedelijk zo´n 25 centimeter in het water liggen”, rekent Thijs de Meester (22) voor. Zijn berekening is belangrijk, want zijn team – met 6 mensen uit het bedrijfsleven – gaat een rat maken waarmee de boot vooruit moet komen. En dit rat moet wel diep genoeg in het water liggen om zijn doel te bereiken.

De Schroef van Archimedes
Een andere grote vraag is: Hoe pomp je water omhoog zodat je ermee kunt blussen? Het studententeam kiest voor de ´schroef van Archimedes´. Ruim 2.000 jaar geleden bedacht de Oud-Griekse wiskundige en uitvinder een spiraalvormige schroef die in een buis werd gemonteerd. Door deze schuin in het water te zetten konden de schroeven door te draaien het water helemaal omhoog ´stuwen´. Veel poldergemalen werken nog steeds op deze manier. “Deze methode is heel uitdagend,” aldus studente Industrieel Ontwerper Assamae El Coudi El Amrani (19). “Leuk om te doen, maar bovendien wisten we geen goede andere manier. Ook weten we nog niet hoe we de pomp gaan bevestigen, want we hebben geen kogellagers en er zal een enorme wrijving gaan ontstaan als de schroef draait.”

Meedoen is belangrijker dan winnen
Duidelijk is dat het voor de uitvinders in spé draait om uitdaging en niet om winnen. Anders hadden ze wel een eenvoudigere manier bedacht om water te verzamelen. “Het gaat om winnen van jezelf”, legt Rolf Hut (31), professioneel MacGyver aan de TU Delft, uit. Hij praat de Scrapheap Challenge aan elkaar en weet dat de deelnemers vooral meedoen om zichzelf te verbazen. “Kijken hoe ver je kunt gaan. En gewoon doen wat je als klein kind al leuk vond: Vlotten bouwen. Never grow up, dat is dan ook ons thema.”

Kopje onder
Wanneer Rolf Hut aan het eind van de middag de opzwepende muziek in de hal op het industrieterrein even zacht zet om door de microfoon te roepen dat de deelnemers nog slechts een half uur hebben om te sleutelen, zetten de teams er een tandje bij. De hal vult zich nadrukkelijker met de geur van verband rubber, mensen rennen drukker heen en weer en de houtsplinters vliegen continue langs je oren. De puntjes worden op de i gezet en zodra de boten klaar zijn worden ze verscheept naar het water bij het Legermuseum. Daar vindt de finale plaats.
Het lukte beide boten om honderd meter te varen en bij de brandhaarden te komen. Wel zonk de boot van de mensen uit het bedrijfsleven tijdens het blussen. Maar ze doofden wel het vuur als eerste. De studentenboot bluste het vuur niet lang daarna. Knap gedaan, al weet iedereen dat het vandaag niet om winnen draaide. Jezelf uitdagen en verbazen. Dat was het doel en daar slaagden beide teams dik in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.