Behind the scenes bij stuntteam Hammy de Beukelaer

Filmmakers hebben de raarste fantasieën. Zij zien graag mensen van 25 meter hoog uit een brandend gebouw naar beneden vallen. Of uit een exploderende auto springen. Maar wie is er zo gek om dit te doen? Stuntteam Hammy De Beukelaer. Eigenaar en stuntman Willem de Beukelaer (47) gaf ons een kijkje in de keuken.

´Men moet niet denken dat een stuntman ´s ochtends op de set komt gelopen, zich van een trap laat donderen en weer naar huis gaat´, begint Willem de Beukelaer. Hij is de zoon van Hammy, een begrip in de filmwereld. In 1956 stuntte Hammy er al op los en dat heeft hij 40 jaar volgehouden. Zoon Willem nam de leiding van het stuntteam in 1994 over. ´Elke stunt, hoe klein ook, is gevaarlijk. Daarom beginnen we met een gedetailleerde voorbereiding.´ Kun je een voorbeeld geven? ´Stel er is een scène waarbij iemand van een barkruk geduwd wordt en op zijn rug moet vallen. Dan vinden wij eerst uit hoe groot de persoon is die moet vallen. Hoe zwaar is hij? Van welk materiaal is de vloer gemaakt? Kan er een mat neergelegd worden of is daar geen ruimte voor? Moet de acteur beschermers dragen? Zo ja, dan moet hij één maat grotere kleding aan, anders past het niet. Ga zo maar door.´
Veiligheid staat op één. ´Want als je je bezeerd, kun je de volgende dagen niet werken en verdien je geen geld´, legt Willem uit. Hij beweert nog nooit iets gebroken te hebben. Haast onvoorstelbaar voor een stuntman. ´Als je iets breekt, heb je iets niet goed gedaan in de voorbereiding of uitvoering´, zegt Willem stellig. ´Wel heb ik tegenwoordig last van slijtage aan rug, nek en knieën, maar ja, ik heb dan ook meer dan 200 auto-ongelukken gesimuleerd. Die klappen doen wel wat met een lichaam. Maar het is het allemaal waard geweest.´

Tegenwoordig werkt Willem vooral als stuntcoördinator en second unit regisseur. Zelf stunten doet hij slechts zelden. ´Ik doe nog aan precisierijden. Dat is een specifieke kwaliteit. Met mijn 30 jaar ervaring weet ik exact hoe een auto beweegt en waar deze terecht komt. Dit is erg belangrijk voor een regisseur en camera crew.´
De lijst van films, televisieseries en commercials waaraan Stuntteam Hammy de Beukelaer heeft meegewerkt is oneindig. Dik 80 procent van alles wat in Nederland, België en Luxemburg wordt gefilmd, doen zij. Om een paar films te noemen: Nova Zembla, Zwartboek, Quiz, De Heineken Ontvoering en Sint. Maar ook enkele Amerikaanse films, zoals Mindhunters uit 2004, met o.a. Val Kilmer en LL Cool J in de hoofdrol. En wat te denken van de übergewelddadige en explosieve New Kids films? ´Daar hebben wij ook alle stunts voor gedaan.´ Kun je ons uit die film een geheimpje verklappen? ´In New Kids Nitro is er tegen het einde een scène waarbij twee auto´s naast elkaar rijden met zombies er in. Eén auto knalt over de kop en explodeert. In die auto zat niemand, die werd van afstand bestuurd. Want dood in het verhaal, betekent dood in het echt. Dus heb je soms trucjes nodig.´
En trucjes kunnen dankzij technologische ontwikkelingen steeds vaker worden ingezet. Het maakt het beroep van stuntman veiliger. ´Zeker. Voorheen stond een stuntman tussen rondvliegende betonblokken en explosies, nu kunnen dat soort zaken met de computer later worden ingezet.´ Dus iedereen kan nu stuntman worden? ´Als jij op 25 meter hoogte op een smalle riggel durft te staan en met je kop naar beneden springt wel ja.´ Oké…laat maar. ´Stuntman is nog steeds een stoer en gevaarlijk beroep. Je moet zowel fysiek als geestelijk bepaalde mogelijkheden hebben. Zo moet je lichaam flexibel en sterk zijn, vergelijkbaar met een Olympische sporter. Daarnaast moet je je goed bewust zijn van wat je kan, maar vooral van wat je niet kan. Je moet ´nee´ durven te zeggen. Iemand die zich blindelings in alles werpt is onveilig bezig.´

(voor Preview)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.