Webcamseks: Is het beeldscherm het nieuwe raam?

Tegen betaling laten meisjes zich via hun webcam naakt aan mannen zien terwijl ze seksuele handelingen uitvoeren. Is betaalde webcamseks een vorm van prostitutie? Webcammeid Gina (23) uit Lelystad vindt van niet.

“Met een leuk setje aan zit ik achter de cam en wacht ik af met wie ik te maken krijg”, stelt Gina onbewogen. Ze is camster en via een website kunnen klanten haar webcam bekijken en met haar chatten. Het tonen van haar naakte lichaam is voor Gina de gewoonste zaak van de wereld. Vanaf haar achttiende poseert ze naakt voor diverse tijdschriften, nu laat zij zichzelf via haar webcam open en bloot zien aan iedereen die ervoor betaald. Voor bezoekers van sekswebcamsites heeft het cammen alles met seks te maken, maar voor Gina is het puur zakelijk. “Ik wil geld verdienen en probeer daarom zo lang mogelijk mijn kleren aan te houden. Het is een spel dat ik speel.” Haar klanten bellen in via een 0906-nummer en betalen tachtig cent per minuut. Een webcammeid, ofwel een camster, verdient tussen de dertig en achtendertig cent per minuut.

Digitaal vreemdgaan
“Het zijn meestal keurige mannen die gelukkig getrouwd zijn en een gezin hebben”, zegt Gina over bezoekers van sekscamsites. Wat bezielt zo’n man om achter de rug van zijn vrouw in te bellen op een dure sekscamsite om zichzelf te bevredigen terwijl hij kijkt naar en praat met een naakte vrouw? “Ach, na tien jaar biefstuk wil je ook eens ander vlees,” relativeert Gina. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat veel vrouwen het digitaal seks hebben via een webcam door hun man, beschouwen als vreemdgaan. Fysiek contact ontbreekt weliswaar, maar de emotionele aandacht, intimiteit en tijd die een man besteedt aan een andere vrouw, gaat voor vele vrouwen te ver. En deze emotionele aandacht moet niet onderschat worden, daar er sekscamsitesbezoekers zijn die zelfs alleen voor een luisterend oor contact zoeken met een meid als Gina. Hen gaat het niet om seks. Zo sprak Gina eens met een Amsterdamse crimineel die zijn hart kwam luchten na een schietpartij. “Wij luisteren. Dat is het gevoel dat we geven aan de klant. Vaak heb ik zulke intieme en serieuze gesprekken met mannen, dat we echte maatjes worden. Dat waarderen ze en daarom komen ze terug.” Missen die mannen niet iets in hun vaste relatie waardoor ze contact zoeken met een andere vrouw om mee te praten? “Misschien.”

Het overgrote deel van het sekscampubliek bestaat echter uit mannen die gewoon een naakte vrouw willen zien, die ze bovendien van alles kunnen laten doen terwijl ze zichzelf bevredigen. Sekscammen is heel interactief. Als een klant ook een webcam heeft, kunnen de camster en klant elkaar zien terwijl ze met elkaar chatten of echt met elkaar spreken via een microfoon. Net zoals de camsters zelf, die uiteenlopen van bijklussende studentes tot naar spanning hunkerende huisvrouwen, is het sekscampubliek erg breed. In de drie jaar dat Gina camt heeft ze profvoetballers, televisiepresentatoren, rechters en leraren voorbij zien komen. En zelfs kinderen. Die stuurt ze onmiddellijk weg, maar niet iedere camster doet dat. “Velen denken alleen aan geld verdienen. Als ik merk dat een meisje van mijn website dat doet, dan ontsla ik haar direct.” ‘Mijn website’, zegt Gina, want naast zelf cammen beheert ze haar eigen sekscamsites: http://miss.glamourcam.nl en http://www.dutcheroticcam.com. De laatste beheert ze samen met een vriend. “Ik ben vierentwintig uur per dag zoet met dit bedrijf, want er melden zich honderd meisjes per dag aan die ikzelf beoordeel. Inmiddels heb ik tachtig cams door heel Nederland.” Tussen het runnen van haar sites door camt Gina zelf vrolijk verder. Soms heeft ze wel zestig klanten achter elkaar. “Daarom geef ik mijn meisjes als tip mee dat ze iets makkelijks aan moet trekken, want je moet snel weer verder.” Haar langste camsessie was tweeëntwintig uur non-stop.

Hartenbreekster
Hoewel Gina sekscammen geweldig vindt om te doen, is het ook een zakelijke aangelegenheid voor haar. Sommige mannen zien dat anders en verliezen nogal eens de realiteit uit het oog en beginnen gevoelens te krijgen voor haar. “Ik heb driehonderd vaste klanten”, aldus Gina, “en velen zijn verliefd op mij.” Die mannen hebben haar nooit in het echt gezien, toch vindt Gina het niet raar dat ze verliefd op haar worden. “We gaan intiem met elkaar om.” Intiem of niet, Gina is en blijft onbereikbaar, met gefrustreerde mannen tot gevolg. “Ook al is de website extreem goed beveiligd, af en toe komen mannen toch achter mijn huisadres. Eén keer stond een man hier opeens voor de deur. Ik was niet thuis, maar ik ben me rotgeschrokken.” Een andere keer kreeg ze een steen door haar raam. De schaduwkanten van haar beroep houden Gina niet tegen. “Als ik een tijdje niet cam, dan ga ik ze missen. Dan vraag ik me af waar mijn mannetjes nou zijn. Ik vind het echt heel leuk wat ik doe.”

Maar hoe leuk vindt haar familie het? “Enkelen vinden mij een schande voor de familie. Maar het is mijn ding. Anderen vinden het niet erg, die laat ik wel eens buiten beeld meekijken met wat er gebeurd, want er gebeuren soms heel gekke dingen.” Gek is een understatement. Zo smeerde Gina zichzelf eens in met vla omdat een klant daar opgewonden van raakte.

Prostitutie?
‘Seks, uitgeoefend tegen betaling.’ Het Van Dale woordenboek houdt de definitie van het woord prostitutie kort, maar als je deze omschrijving strikt bekijkt, is het werk van een camster prostitutie. Ze hebben namelijk seks, weliswaar met zichzelf, tegen betaling. “Als je het zo stelt is het prostitutie, maar wat verkoop ik? Beelden. Mensen kijken naar mij op een scherm. Dat ik daarvoor betaald krijg wil niet zeggen dat ik door honderden mannen genomen ben.” De meeste klanten zien dat anders. “Als ik niet meteen doe wat ze willen, dan zeggen ze: ‘jij bent toch mijn hoer?’. Dan gooi ik ze eruit en blokkeer ik ze direct.” Het fysieke contact ontbreekt bij seks via de webcam, waardoor Gina het niet beschouwt als échte seks. Maar wat is seks volgens dezelfde Van Dale? ‘Handelingen en gevoelens die te maken hebben met lichamelijke opwinding en vrijen.’ Volgens deze definitie is sekscammen wel degelijk seks want de handelingen van een camster hebben te maken met lichamelijke opwinding. Gina voelt deze lichamelijke opwinding zelf niet en vindt daarom niet dat haar werk bestempeld kan worden als échte seks. Maar de klant voelt deze opwinding wel. Een prostituee achter een raam zal zelf ook de lichamelijke opwinding vaak niet ervaren, maar haar klant des te meer. “Ik ben fel tegen prostitutie, wat ik doe is heel wat anders. Wel vind ik het spannend omdat ik niet altijd weet wie achter de cam zit en wat er gebeurd.”

En ze weet ook niet wat er met de beelden gebeuren, want het is heel simpel deze op te slaan en aan een ieder te laten zien. “De anonimiteit is weg. Sommige meiden gaan daarom niet met hun hoofd in beeld.” Gina wel. Zij wordt dan ook regelmatig herkent als ze op straat loopt. Dat vindt ze vreselijk. “Tijdens het uitgaan wordt mijn vriend geregeld zonder pardon opzij geduwd door mannen die mij herkennen en met mij willen praten. Dat is brutaal en ik voel me daardoor niet op mijn gemak.” Zelf herkent Gina ook vele gezichten als zij in de stad wandelt. Dan zit daar op een bankje ineens die man van gisteravond met zijn vriendin aan zijn hand en zijn dochtertje op zijn schoot. Gina duikt dan weg, ze wil niet herkend worden.

Gemakkelijk is het beroep van camster niet, met familieleden en vrienden die het werk afkeuren en lastige klanten waar je mee te maken hebt. Gina is ervaren en brutaal, en weet onbeschofte mannen van repliek te dienen. “Je moet aan alles lak hebben en je woordje klaar hebben. Dan verdien je veel geld.” De meeste meisjes die bij Gina’s eigen website werken, weten vaak niet wat ze moeten doen wanneer mannen de meest bizarre uitlatingen doen of dingen willen zien. “Veel meisjes slaan in zo’n geval dicht en weten echt niet wat ze moeten zeggen. Dan ga ik buiten beeld erbij zitten om ze te helpen antwoorden.”

Uitgecamd
“Karaoke.” Als donderslag bij heldere hemel vertelt Gina doodleuk dat haar echte droom er één van heel andere orde is. Ooit wil ze haar eigen karaokebar beginnen om daarmee het startschot te geven voor een bloeiende zangcarrière. Wat je noemt een carrièreswitch. “Wanneer mijn kinderen oud genoeg zijn stop ik met cammen. De oudste is net vijf en weet wat mama doet. Als ze op de foto moet, gaat ze helemaal poseren en trekt ze haar rokje omhoog.” Dat maakt Gina aan het schrikken. Ze vindt sekscammen heel normaal, maar wil niet dat haar dochter het later ook gaat doen. “Lijkt me vreselijk. Ze blijft je kleine meid.”

Geschreven voor landelijk opinieblad Pitch

Copyright © Gabriël Deriga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.