Reizen: Waarom de ellende opzoeken?

Als journalist heb ik de halve wereld over gereisd. Mijn baan brengt mij op plekken waar andere mensen niet zo snel komen. Soms zijn dit plekken waar anderen ook niet graag willen komen. Omdat het gevaarlijk kan zijn. Of corrupt. Angst vind ikzelf geen goede drijfveer om niet af te reizen naar mooie plekjes, maar toch begin ik me af te vragen waarom we massaal discutabele landen bezoeken? Waarom gaan blonde 17-jarige meisjes uit Aasterberg die amper Amsterdam kunnen overleven drie weken backpacken in Guatemala? Is dat niet vragen om problemen?

Een vriend van mij vertelde lang geleden dat zijn vader, een Zuid-Afrikaan, is doodgeschoten terwijl hij aan het pinnen was in Johannesburg. De moordenaar beroofde en vermoordde de man voor 5 euro. Die vriend voegde toe: “Ik ga nooit meer naar Johannesburg. Waarom moet ik problemen opzoeken? Al die corruptie, wapens, drugs. Als ik op vakantie wil, ga ik lekker de natuur van Canada in.” En dat zette me aan het denken. Waarom de ellende opzoeken? Heeft een Johannesburg iets moois dat je niet kunt vinden in veiligere landen of steden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.