‘Nieuwe media zijn slecht’

Bram Bakker vertelde woensdagavond in RTL Late Night dat de mens moet ontstressen anders draaien we helemaal door. Hij had het over onder meer de invloed van nieuwe media op het gedrag van mensen. Continue bezig zijn met je mobieltje maakt ons o.a. minder sociaal. Op Twitter waren nogal wat reacties te lezen van mensen die niet geloven dat nieuwe media, waaronder ook games, een negatieve invloed kúnnen hebben op onze geest en lichaam.

Tuurlijk zijn nieuwe media an sich niet slecht. Maar veelvuldig gebruik leidt wel tot gedragsverandering. Net zoals elk ander ding  een gedragsverandering teweeg kán brengen. Door veelvuldig te gamen – als voorbeeld – vindt conditionering plaats, komen bepaalde positieve maar ook negatieve hormonen vrij, etc. Wist je dat wanneer we in een echt gevecht terechtkomen, onze hartslag omhoog gaat en er een stoot adrenaline vrijkomt. Ook worden systemen als ‘logisch nadenken’ vanwege energiegebruik uitgezet door je lichaam. Maar wanneer je alleen dénkt aan vechten of een vechtspelletje speelt, gebeurt exact hetzelfde! Het is ongezond om dit je lichaam regelmatig aan te doen. Door je lichaam in de hoogste staat van paraatheid te brengen, stel je je lichaam bloot aan langdurige stress.

Stressonderzoeker Robert Sapolsky voegt toe: “Stressgerelateerde ziektes ontstaan voornamelijk doordat we zo vaak een fysiologisch systeem activeren dat geëvolueerd is om te reageren op acute fysieke noodsituaties. Wij schakelen het daarentegen maanden achter elkaar in.”

Chronische stress beschadigt de hippocampus: een hersengebied dat belangrijk is voor leren, onthouden en navigeren. Dit kan het gevolg zijn van veel vechtgames spelen en door veel met social media als Twitter en Facebook bezig te zijn (vanwege de ‘prestatiedruk’ van deze social media).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.