Komende weken in het teken van groepsdynamica: groepsdenken en onderwatercultuur

De komende weken geef ik 10 groepsdynamica workshops. Waarom doet een team wat het doet, hoe functioneren de teamgenoten en hoe reageren ze op elkaar, en wat is ervoor nodig om (nog) beter te presteren? Tijdens de workshop komen onder meer de begrippen ‘onderwatercultuur’ en ‘groepsdenken’ aan bod. Twee processen die tot gevolg hebben dat de kwaliteit van de groepsbeslissingen, de creativiteit en het onafhankelijk denken vermindert.

Onderwatercultuur: We zien dingen niet goed gaan, maar laten het ongezegd. Zoals te laat komen, iemand die geen initiatief neemt of kwalitatief matig werk inleveren. De geleverde kwaliteit daalt en onderhuidse frustraties etteren door totdat de bom barst en soms onherstelbare schade aanricht. Groepsdenken is een proces waarbij groepsleden zich identificeren met hun rol en hun gedrag afstemmen op de verwachtingen die groepsleden van die rol hebben. Er is een groot verlangen voor gezelligheid. Hierdoor worden niet altijd de juiste beslissingen genomen.

Teams die regelmatig stilstaan bij het functioneren, zijn meer gericht op de lange termijn, staan open voor signalen uit de omgeving en hebben een betere planning. Door te reflecteren leren zij snel en effectief van hun fouten.

Een mooi filmpje van groepsdenken vind je hieronder. Een bekend psychologisch experiment waarbij duidelijk wordt dat mensen zich snel aanpassen aan andere mensen (groepsdruk). Allemaal zaken waarvan het interessant is om te weten hoe het werkt en hoe je dit kan laten werken voor jezelf en je team.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.