“Ajax kan het dus wel”

De beste club van de wereld verslaan. Daartoe werd Ajax niet in staat geacht door velen. Of misschien wel door iedereen (behalve Serero)? “Als je niet eens van RKC Waalwijk kunt winnen, hoe is het dan mogelijk dat je Barcelona kan verslaan?”, was een veel gehoorde redenatie de afgelopen dagen. Maar Ajax deed het. Het versloeg FC Barcelona met 2-1 en werd zo pas na Europees kampioen FC Bayern München de tweede club in de laatste 38 wedstrijden die wist te winnen van de Spaanse grootmacht. “Ze kunnen het dus wel!” Maar hoe dan?

Dat de Ajax-spelers de kwaliteiten hebben om ook de grootste club van Europa te kunnen verslaan is nu wel duidelijk. Strak inspelen, vrijlopen, acties durven maken, één op ééns situaties winnen, etc. Het lukte Ajax zelden dit seizoen, maar dinsdagavond in de Amsterdam Arena lukte het wel. Als je FC Barcelona kunt verslaan, kun je ook van Vitesse en RKC winnen, toch? Maar waarom lukt dat dan niet?

Hetzelfde geldt voor een ADO Den Haag dat Ajax het vuur aan de schenen kan leggen en een week later tegen een minder aansprekende tegenstander niet vooruit te branden is.

Door men-ta-li-teit. Voetbal is een mentaal spelletje. Het verschil wordt vaak gemaakt doordat een ploeg tot op het bot gemotiveerd is. Zoals Ajax dinsdagavond. De naam FC Barcelona op het affiche is genoeg om alles te geven en optimaal te concentreren. Hetzelfde geldt voor een ADO Den Haag dat Ajax het vuur aan de schenen kan leggen en een week later tegen een minder aansprekende tegenstander niet vooruit te branden is. Maar bij topsport is het de bedoeling dat je je als voetballer altijd volledig kunt geven, ook tegen een RKC of een NEC op een druilige zondagmiddag. Dat gaf Cruijff vandaag ook aan: “Zodra de scheidsrechter fluit, moet je je volop inzetten. Dat is de stap die nu wordt gezet en er zullen er ongetwijfeld een paar door de mand vallen.”

Diezelfde Klaassen werd vorige week na twee mindere duels nog afgeschreven door veel Ajax-fans op diverse fora. Nu schrijven die fans op dezelfde fora dat Klaassen Siem de Jong voorbij is en wordt hij zelfs vergeleken met Kaká.

Een mooie les na Ajax-FC Barcelona: Ajax kan het dus wel! Zo’n Klaassen speelde een weergaloze wedstrijd tegen de Spanjaarden. Diezelfde Klaassen werd vorige week na twee mindere duels nog afgeschreven door veel Ajax-fans op diverse fora. Nu schrijven die fans op dezelfde fora dat Klaassen Siem de Jong voorbij is en wordt hij zelfs vergeleken met Kaká. Die jongen heeft heus niet pas afgelopen week leren voetballen. Alle spelers bij Ajax kunnen voetballen. Hebben veel training en opleiding gehad. Het komt er alleen niet elke wedstrijd uit. En dat is het verschil tussen een talentvol team zijn en een geweldig team zijn. En een geweldig team kan ver komen in de Champions League. Daarin moet ik Johan Cruijff gelijk geven. Als het de afgelopen jaren met de Champions League loting had meegezeten (en Dinamo niet was omgekocht en de scheids niet onterecht twee goals van Ajax tegen Real Madrid afkeurde) was de volgende ronde allang bereikt geweest. Met een leuk team als tegenstander was zelfs de kwartfinale niet onhaalbaar geweest.

Als als, inderdaad, maar het gat tussen meespelen om Piet Keizer z’n baard en kans maken op het bereiken van een kwart- of zelfs halve finale in de Champions League is na de prestatie van dinsdagavond niet meer zo groot als door velen gedacht. Als de talenten nu een stap maken op mentaal gebied en íedere wedstrijd alles geven kan het. Want voetballen kunnen ze! Dan gaat Johan Cruijff’s stelling – Europees weer meetellen – ongetwijfeld worden bereikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.