Het WK scoort!

Wat ik als voormalig – en tegenwoordig bij tijd en wijle freelance – voetbaljournalist (KNVB, DAG, OnsOranje.nl, Voetbal.nl, Veronica Magazine, FHM, Nieuwe Revu) vind van het WK voetbal in Brazilië tot nu toe? Hier mijn 4 observaties:

1. Op leven en dood
Bij Spanje, maar ook Frankrijk en Portugal dacht ik een soort desinteresse of arrogantie te bespeuren (naast vermoeidheid en het gebrek aan noodzakelijke frisse, jeugdige élan). Maar bij de meeste teams is er geen gebrek aan de juiste winnaarsmentaliteit. Met name de Midden- en Zuid-Amerikaanse teams, vooral Mexico, Chili en Uruguay, spelen van minuut 1 tot en met de blessuretijd op leven en dood. Ze strijden voor elke bal en elke meter, met elke spiervezel die de spelers in hun lichamen dragen. Heerlijk om te zien, na een Eredivisie-seizoen vol sloom tikke terug en tikkie breed.

2. Aanvallend voetbal
Waar de vorige toernooien nog werden gedomineerd door verdedigend en behoudend voetbal, zien we dit WK bijna elk team attractief en aanvallend voetbal spelen (op dat eeuwig laffe Griekenland na). Angst heeft plaatsgemaakt voor durf en opportunisme. Niks ‘temporiseren’ en ‘snelheid uit het duel halen’. Volle bak gaan! Het is genieten!

3. Amusant
Ik heb nog weinig hoogstandjes waargenomen – hoewel o.a. de goals van Van Persie, Robben, Cahill en Suarez absolute parels zijn – maar daarentegen is het amusementsgehalte hoog. Kwalitatief is het niet best, vooral op tactisch gebied, maar wat zijn de meeste wedstrijden spannend met opmerkelijk scoreverloop en uitslagen. Of had jij gedacht dat Costa Rica Uruguay over de knie zou leggen, Duitsland Portugal zou kleineren en Nederland wereldkampioen Spanje zou wegvagen?

4. Oranje kanshebber
In vergelijking met het vorige WK in Zuid-Afrika waar Nederland de finale haalde, heb ik nu meer vertrouwen in een goed resultaat van Oranje. Of in ieder geval meer zin in Oranje. In 2010 zag het veldspel er niet uit, werd er veel te verdedigend gespeeld en liep er een spits rond die niet scoorde. Het was alsof ‘we’ met 10 man speelden. Daarbovenop kwam de irritatie dat Bert van Marwijk de niet-scorende Robin van Persie ‘gewoon’ liet staan in plaats van goaltjesdief Klaas-Jan Huntelaar op te stellen. Nu scoren de spitsen aan de lopende band, werd de wereldkampioen snoeihard voor gek gezet en ziet het veldspel er verzorgd en attractief uit. Hup Holland Hup!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.