Beter presteren tijdens tentamens? Doe een dutje

nap-timeHet doen van korte dutjes blijkt je geheugen te versterken, zo toont onderzoek aan. Wanneer je studeert en neemt daarna een dutje, dan onthoud je de stof beter dan wanneer je geen dutje doet. En het leuke voor mij was, toen ik over deze onderzoeksresultaten las: dit wist ik al. Al toen ik 12 jaar was en regelmatig proefwerken moest maken op de middelbare school, kwam ik erachter dat een dutje doen na het leren ervoor zorgde dat ik de geleerde stof beter kon ophoesten tijdens het maken van de proefwerken. Daarom zette ik nooit de wekker vroeg om op de dag van een proefwerk nog even te leren. Want de stof bleef toch niet hangen. Ik moest eerst slapen om de stof te kunnen onthouden. Onderzoek toont dit nu aan:

In one study, participants memorized illustrated cards to test their memory strength. After memorizing a set of cards, they had a 40-minute break wherein one group napped and the other stayed awake. After the break both groups were tested on their memory of the cards, and the group who had napped performed better:

Much to the surprise of the researchers, the sleep group performed significantly better, retaining on average 85 percent of the patterns, compared to 60 percent for those who had remained awake.

Apparently, napping actually helps our brain solidify memories:

Research indicates that when a memory is first recorded in the brain — in the hippocampus, to be specific — it’s still “fragile” and easily forgotten, especially if the brain is asked to memorize more things. Napping, it seems, pushes memories to the neocortex, the brain’s “more permanent storage,” preventing them from being “overwritten.”

What Happens in the Brain During a Nap
Some recent research has found that the right side of the brain is far more active during a nap than the left side, which stays fairly quiet while we’re asleep. Despite the fact that 95 percent of the population is right-handed, with the left side of their brains being the most dominant, the right side is consistently the more active hemisphere during sleep.

The study’s author, Andrei Medvedev, speculated that the right side of the brain handles “housekeeping” duties while we’re asleep.

So while the left side of your brain takes some time off to relax, the right side is clearing out your temporary storage areas, pushing information into long-term storage and solidifying your memories from the day.

Lees het hele artikel met nog meer bijzondere informatie en trucjes over onze hersenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.