E-mail aan Luis Suárez

Roy Donders bijtpak juichpak JumboBeste Luis,

Een paar dagen geleden hebben we smakelijk gelachen om de internetgrapjes over jou. Jij kende Roy Donders niet, maar toen ik je uitlegde dat hij een knuffelbrabo is die oranje huispakken maakt, snapte ook jij de grap over het ‘Donders Bijtpak’. Ook hebben we dubbel gelegen toen we smoesjes verzonnen voor je officiële verklaring. “Ik kan ook zeggen dat ik mijn balans verloor en precies met mijn mond op de schouder van Chiellini belandde”, zei je met droge ogen. Ik keek je aan en je barstte in tranen uit. “Haha, dat gelooft geen mens”, riep ik en rolde van het lachen over de vloer. Jij deed vrolijk mee, viel op de vloer van het lachen en toen ik riep “Suarez, Suarez” en ondertussen de schwalbe-beweging maakte met mijn handen, hielden we het helemaal niet meer droog. Maar de tranen van het lachen veranderden vanmiddag in tranen van verdriet, toen ik je op het nieuws je officiële verklaring hoorde geven. Je zei het echt. “Ik verloor mijn balans en viel precies mijn met mond op de schouder van Chiellini.” Weer gleed ik van de bank, maar nu van verbazing. Luis, waarom zeg je dit nu? Wereldwijd hebben zo’n 400 miljoen ogen live gezien wat er gebeurde: jij beet Chiellini. Ben je in de war geraakt van de steun van de Uruguayaanse voetbalfans, -bobo’s en kranten? Zij staan achter jou – dat kan ik ondanks je wangedrag best begrijpen, je bent een geweldig gepassioneerde voetballer, daar kijk ook ik liever naar dan naar Messi die dit WK geen stap teveel zet of Ronaldo die als een klein kind op de rand van janken staat telkens wanneer hij de bal niet krijgt – maar je moet hen niet geloven. Zij zien wat ze willen zien. Zij komen met de vreemdste smoesjes. Net zoals wij deden. Snap je nu werkelijk niet dat, wat wij zeiden, grapjes waren?

Luis, ik kon je de bijt vergeten. Natuurlijk, het was walgelijk en het is te bizar voor woorden dat je dit al 3 keer hebt geflikt. Maar ik kon je vergeven omdat ik dacht dat jij – stoer en sterk als je bent – je verantwoordelijkheid zou nemen en de hele wereld je excuses zou maken. Zodat kleine kindjes die het WK kijken jou niet na gaan doen op het voetbalveld. Ook dacht ik dat de Uruguayaanse voetbalbond je nog dezelfde avond naar huis zou sturen. Zo’n statement maakt veel goed, mensen maken fouten. Zand erover. Het zou je straf – nu 9 interlands en 4 maanden schorsing – ten goede zijn gekomen. Maar nee. De kranten, fans en bobo’s in Uruguay komen met gephotoshopte foto’s en complottheorieën om goed te praten wat jij deed. En nu kom jij met een grap als officiële verklaring? Nu is het aan mij. Maar in plaats van in Chiellini’s schouder, moet ik als voetballiefhebber door de zure appel bijten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.