Hoe kunnen mensen effectief en duurzaam leren?

effectief-en-duurzaam-lerenLeven moet je leren, net zoals je alles wat je kunt hebt geleerd in het leven. Maar hoe leer je duurzaam en effectief? Laten we eerst een definitie van leren formuleren: “leren is een blijvende verandering in gedrag of gedachten als gevolg van een bepaalde ervaring. Leren omvat alle processen waarbij opgedane ervaringen en kennis het gedrag ogelijk kunnen wijzigen” (aldus bron).

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wat we leren voor een groot deel wordt bepaald door wat wij wíllen leren. Het begint dus met je intentie. Leren kan vervolgens pas tot gedragsverandering leiden als we de geleerde stof opgeslagen hebben in ons geheugen. Dit gebeurt niet automatisch. Vaak weet je van een film of documentaire die je gezien hebt, de volgende dag maar zo’n 20% te herinneren. Dagen later is dat nog minder. Daarom is stap 1 in het leerproces belangrijk: aandacht. Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan een stimulus (een tekst die je leest of een andere ervaring die je hebt) om zo een ‘geheugenspoor’ te creëren. Pas dan gaat deze informatie naar het gedeelte van je hersenen waar het kortetermijngeheugen zit. Stap 2 is oefenen. Informatie verblijft maar 20 seconden in het kortetermijngeheugen, dus moet je herhalen om de stof niet te laten verdwijnen. Het bekende inprenten. Dit doe je door te coderen, zie stap 3: Informatie coderen om het op te kunnen slaan in het langetermijngeheugen. Door een bepaalde code kun je informatie makkelijker onthouden en oproepen uit je geheugen. Coderen kan op 5 manieren: 1) repetitie. 2) elaboratie (verschillende voorbeelden gebruiken). 3) relatie zoeken met iets dat al in het langetermijngeheugen zit. 4) visuele beeldvorming. 5) zelfreferentie (naar jezelf verwijzen).

Besteed hier aandacht aan wanneer je inspirerende teksten leest of met mensen praat die zinnige dingen te zeggen hebben. Ook is het een goed idee om nieuwe inzichten of andere kennis dat je hebt vergaard maar niet wil vergeten, regelmatig te herhalen. Schrijf het op, beeld het uit in een mooie wallpaper voor je laptop, neem desnoods een tattoo die je herinnert aan een wijze les. Zo help je een nieuw geheugenspoor te creëren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.